EuroWorking Group: Στις 21 Ιουνίου η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος

EuroWorking Group: Στις 21 Ιουνίου η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος

Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκεται πλέον το προσχέδιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους.

Το πρώτο βήμα για την προετοιμασία της απόφασης της 21ης Ιουνίου σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού EuroWorking Group, στο Παρίσι, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανέφεραν, η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί στο Eurogroup του Ιουνίου και γι’ αυτόν τον λόγο οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών επεξεργάστηκαν χθες το προσχέδιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδοχές προτάσεων που υπάρχουν, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Eurogroup στις αποφάσεις του το 2016 και το 2017. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωναν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε μία «αξιόπιστη και λειτουργική λύση» για την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, το EuroWorking Group αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών για μία «ενισχυμένη συνεργασία», ένα εργαλείο που, όπως τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, περιλαμβάνεται στους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση.

Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, οι θεσμοί εξέφρασαν χθες στο Παρίσι την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καθαρή έξοδος, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Σε σχέση με το εναπομείναν προς εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση, εκπρόσωπος του ESM ανέφερε ότι η συνεδρίαση του ΔΣ του ESM, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, θα πραγματοποιηθεί τελικά την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υποδόση είχε συνδεθεί με δύο προϋποθέσεις: Την καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, προτού εγκριθεί η εκταμίευση, είναι αναγκαία η επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι πληρωμές των οφειλών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά. Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μόλις είναι διαθέσιμα τα εν λόγω στοιχεία και πριν από τη λήξη της διαθεσιμότητας του 1 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Αποχώρηση ή λύση για το χρέος; ΕΕ και ΔΝΤ προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους