Ευρωπαϊκές πηγές: Η πρόταση Σόιμπλε-Τόμσεν για το χρέος δεν αλλάζει

Ευρωπαϊκές πηγές: Η πρόταση Σόιμπλε-Τόμσεν για το χρέος δεν αλλάζει
epa05982760 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (R) and Malta Finance Minister Edward Scicluna (L) attend the European Finance ministers council in Brussels, Belgium, 23 May 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Τι απαντά η πλευρά των δανειστών στην κυβερνητική απειλή για μη εφαρμογή των μέτρων εάν δεν βρεθεί λύση με το ΔΝΤ και το χρέος.

 

Παρά τις «απειλές» περί μη εφαρμογής των μέτρων, που ψηφίστηκαν, από την κυβέρνηση, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση, Σόιμπλε-Τόμσεν, που παρουσιάστηκε προς την Ελλάδα, για συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρήματα και εκταμίευση δόσης δανείου μόνο όταν υπάρξει η ελάφρυνση χρέους δεν πρόκειται να αλλάξει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αυτό υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια για να την απορρίψει.

Το σύνθημα το έδωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δείχνει διατεθειμένη να δώσει χρόνο στους Ευρωπαίους μέχρι να λάβουν τις αποφάσεις τους για το χρέος, συμμετέχοντας σε ένα «μη πρόγραμμα».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο τελευταίο Eurogroup, που κατέληξε σε φιάσκο για την κυβέρνηση, οι υπουργοί Οικονομικών ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι «δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα όσα ορίζονται στην απόφαση του Μαΐου του 2016».

«Αν κάποιοι έδιναν πιθανότητες 50-50 για συνολική συμφωνία για το χρέος στο περασμένο Eurogroup, στο Eurogroup του Ιουνίου οι πιθανότητες είναι μάλλον 0» αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που παρακολουθούν στενά τη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλή ανάπτυξη 1% για τα επόμενα 40 χρόνια, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για όσο διαρκούν τα δάνεια και ζητεί επιμήκυνση έως και 100 χρόνια. «Οι υπουργοί Οικονομικών ρώτησαν τον ESM στο περασμένο Eurogroup, τι σημαίνει αυτό. Και η απάντηση του ESM ήταν ότι ισοδυναμεί με 250 δισ. ευρώ νέο δάνειο. Εκεί, όλοι σταμάτησαν…», αναφέρουν οι αξιωματούχοι, αποτυπώνοντας πλήρως το κλίμα άρνησης που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Η αβεβαιότητα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κρίνει και την τύχη του «κόφτη». Σύμφωνα με άλλες ευρωπαϊκές πηγές, «το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή θέλει να εκδιωχθεί». Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημειώνουν, «ο κόφτης θα παραμείνει για την περίπτωση που το ΔΝΤ φύγει από το πρόγραμμα».

Όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «η ΕΚΤ δεν θα παρουσιάσει δική της Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), καθώς μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε νόημα». Κατά συνέπεια και με δεδομένο το γεγονός πως απαιτείται ανάλυση που θα δείχνει εάν το χρέος είναι βιώσιμο, η Ελλάδα φαίνεται πως αποχαιρετά οριστικά την ποσοτική χαλάρωση.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν ως «γλυκαντικό» μία ελαφρώς μεγαλύτερη δόση, ώστε να χρυσώσουν το χάπι της απώλειας του χρέους και του QE. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση, που θα εκταμιευθεί, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση μπορεί να διαμορφωθεί από 7-9,5 δισ. ευρώ. Όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να σπάσει σε περισσότερα κομμάτια, τα οποία θα συνοδευτούν από ορόσημα (milestones).

Πάντως, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν κρύβουν την αγωνία τους ακόμη και για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων 25 προαπαιτούμενων δράσεων. Σε ερώτηση, τι θα σήμαινε η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου, η απάντηση είναι μία: «επιστροφή στο 2015».