Ευρωπαϊκοί προορισμοί που δεν θέλουν…τουρίστες

Ευρωπαϊκοί προορισμοί που δεν θέλουν…τουρίστες

Και τι κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ορδές των ταξιδιωτών.

Διάφοροι προορισμοί στην Ευρώπη αναζητούν τρόπους για να διαχειριστούν τις ορδές τουριστών που καταφτάνουν καθημερινά.

Ορισμένοι από αυτοί είναι η Βενετία, το Ντουμπρόβνικ και η Βαρκελώνη, μέρη τα οποία υποδέχονται καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών στα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους εξαιτίας των φτηνών εισιτηρίων.

Μάλιστα, οι οικονομικές πτήσεις αύξησαν τις διεθνείς αφίξεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Κροατία σε πάνω από 10% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, ο συνωστισμός πολλές φορές είναι ενοχλητικός πέρα από τους κατοίκους και στους ίδιους τους τουρίστες και για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι προσπαθούν να κατευθύνουν τις τουριστικές ροές μακριά από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα.

To Ντουμπρόβνικ, για παράδειγμα, σκοπεύει να δημιουργήσει μια εφαρμογή για smartphones έως το τέλος του έτους, προκειμένου  να ενημερώνονται οι χρήστες πότε τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης είναι γεμάτα και να προτείνει εναλλακτικά αξιοθέατα έξω από τα τείχη της πόλης, ενώ παράλληλα δοκιμάζει ένα σύστημα κατανομής αυτοκινήτων για να ωθήσει τον κόσμο στην εξερεύνηση των γύρω περιοχών.

Από την άλλη, η Βαρκελώνη προετοιμάζει ένα σχέδιο μάρκετινγκ με ορισμένες περιοχές γύρω από την πόλη, ώστε να προωθηθούν αξιοθέατα που δεν είναι και τόσο γνωστά προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των τουριστών σε σημεία όπως η εκκλησία Sagrada Familia ή η λεωφόρος Las Ramblas.

Τέλος, η Βενετία θέσπισε νέους κανόνες, απαιτώντας από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να ακολουθούν μια λιγότερο τουριστική διαδρομή προς το βιομηχανικό λιμάνι της Marghera, αντί να πραγματοποιούν τη συνηθισμένη στάση και πέρασμα από την πλατεία του Αγίου Μάρκου.