«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γέλαγαν με τους Ράμπο του Βαρουφάκη»

«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γέλαγαν με τους Ράμπο του Βαρουφάκη»

Οι αντιδράσεις για την πρόταση Βαρουφάκη για «μυστικούς πράκτορες» κατά της φοροδιαφυγής.

«Βροχή» πέφτουν τα σχόλια σε διεθνή ΜΜΕ για την πρόταση Βαρουφάκη για «μυστικούς πράκτορες», οι οποίοι θα ελέγχουν και θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, η οποία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο κείμενό του οι «πράκτορες» που θα προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας (φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε περιοχές όπου ανθεί η φοροδιαφυγή) θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν συμβάσεις δύο μηνών. Επιπλέον, θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας, ενώ, ο Γιάνη Βαρουφάκης επισημαίνει ότι και μόνο η είδηση ότι υπάρχουν χιλιάδες «μυστικοί πράκτορες» ακροβολισμένοι σε πολλά σημεία θα αλλάξει άρδην τις συμπεριφορές και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο Γιάνης Βαρουφάκης για την απίστευτη κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι « Onlookers VAT Evasion-Fighting Scheme».

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας. Και μόνο η “είδηση” ότι χιλιάδες απλοί “παρατηρητές” βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά» προσθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης για να αιτιολογήσει το σκεπτικό του.

Πώς αντιδρούν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Η πρώτη αντίδραση στη λίστα Βαρουφάκη ήλθε από το ΠΑΣΟΚ με την Χαριλάου Τρικούπη να χρησιμοποιεί σκληρά λόγια χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις «γελοίες και αντιφατικές».

Για αστειότητες και γελοιότητες που δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό κατηγορεί την κυβέρνηση και η ΝΔ σχολιάζοντας τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.  Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «αν περιμένουν να πιάσουν έτσι τη φοροδιαφυγή, εκτός από επικίνδυνοι, αφού δεν αντιλαμβάνονται ούτε τη νομική διάσταση του μέτρου, ούτε την αποτελεσματικότητά του, είναι και αστείοι και γελοιοποιούν τη χώρα».

Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ
Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη αντίδραση από την Ευρώπη, παρά μόνο διαρροές, ωστόσο, η πρόταση δεν δείχνει να γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό.

Όπως, άλλωστε σημειώνουν οι Financial Times, η αντίδραση στο σχέδιο πρακτόρων-τουριστών είναι ελαφρώς «χιουμοριστική» κάτι που καταγράφει το ολοένα και αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών. «Η αντίδραση από αξιωματούχους της Ευρωζώνης στο σχέδιο για αξιοποίηση των τουριστών- μερικοί γέλαγαν δυνατά όταν διάβασαν την πρόταση- είναι η τελευταία απόδειξη ότι το κενό επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μεγαλώνει, την ώρα που η χώρα απέχει δύο εβδομάδες από το να μείνει από χρήματα» αναφέρει στο προφίλ του ο δημοσιογράφος της WSJ, Σάιμον Νίξον, επικαλούμενος τους FT.

Η πρόταση Βαρουφάκη ήταν… αρκετά για να ξεκινήσει ένα απίστευτο «τρολάρισμα» από ξένα μέσα, αναφορικά με την πρόταση να προσλάβει τουρίστες, νοικοκυρές και φοιτητές ως «μυστικούς πράκτορες» για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να σχολιάζουν την πρόταση αυτή με τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, να ασκεί σφοδρότατη κριτική.
Ο Νίξον μίλησε για «ξεκαρδιστικό σχέδιο» της Ελλάδας με «καλωδιωμένους τουρίστες που θα χρησιμοποιούν μηχανήματα που θα παρέχει η ΕΕ».

Επίσης ο Νίξον τονίζει ότι η Ελλάδα υπόσχεται «καλωδιωμένους τουρίστες» και να πουλήσει μερικές άδειες τυχερών παιγνίων για να πάρει ένα τεράστιο δάνειο, ενώ σημειώνει με ειρωνικό στιλ «Εύχομαι ειλικρινά η επιστολή Βαρουφάκη που δημοσίευσε ο Πήτερ Σπίγκελ να αποδειχθεί και πάλι η “λάθος εκδοχή” και ο Τσίπρας να στείλει σύντομα το σωστό σχέδιο».

Ράμπο όπως στις ΗΠΑ
Η πρώτη αντίδραση έμπειρων ελεγκτών, πάντως, είναι μάλλον ψυχρή, καθώς υποστηρίζεται ότι το μέτρο αλά IRS είναι μάλλον αναποτελεσματικό στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα το μέτρο αυτό προσπαθεί να αντιγράψει αυτό που κάνει για χρόνια το αμερικανικό ΣΔΟΕ, το γνωστό IRS, το οποίο ως γνωστόν είναι ο φόβος και ο τρόμος ακόμα και των πιο μεγάλων επιχειρήσεων.

Το IRS επιστρατεύει τους αποκαλούμενους whistleblowers, οι οποίοι πολύ απλά «καρφώνουν» τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που πέφτουν στην αντίληψη τους.

Η αμοιβή τους φτάνει στο 30% των φόρων και προστίμων που «πέφτουν» στις υποθέσεις που «καρφώνουν».