Η Ευρώπη αντιδρά στο πορτογαλικό «σοκ»

Η Ευρώπη αντιδρά στο πορτογαλικό «σοκ»
Photo: REUTERS

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας διαβεβαιώνει ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας είναι ασφαλές.

Νηνεμία μετά τη χθεσινή «καταιγίδα» φέρεται πως έρχεται στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων, καθώς τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας είναι ασφαλές και ότι δεν υφίσταται ζήτημα σοβαρών ζημιών απ’ τις επισφάλειες του ομίλου Espirito Santo.

Η πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo ανακοίνωσε έκθεσή της ύψους 1,18 δισ. ευρώ σε εταιρείες του ομίλου Grupo Espirito Santo και ότι αναμένει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου για να υπολογίσει τις πιθανές ζημιές της, σημειώνοντας ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η κεφαλαιακή της θέση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Η εκτελεστική επιτροπή της Banco Espirito Santo πιστεύει ότι οι δυνητικές ζημιές από την έκθεσή της στον όμιλο Grupo Espirito Santo δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συμμόρφωσή της με τις κανονιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις», ανέφερε η τράπεζα με έδρα τη Λισαβόνα σε επιστολή της προς τις εποπτικές Αρχές, προσθέτοντας ότι «δεσμεύεται να μην αυξήσει τη συνολική έκθεσή της στον Espirito Santo Group».

Η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση πορτογαλική τράπεζα ανέφερε ότι στις 31 Μαρτίου είχε ένα κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 2,1 δις. ευρώ, επιπλέον από το ελάχιστο 8% που προβλέπεται από τους κανόνες για το ποσοστό κεφαλαίων (Tier 1), λαμβάνοντας υπόψη και μία αύξηση κεφαλαίου που ολοκλήρωσε τον Ιούνιο. Το ποσό της έκθεσής της περιλαμβάνει δάνεια, χρεόγραφα και άλλα στοιχεία στις 30 Ιουνίου. Η τράπεζα ανακοίνωσε τα επικαιροποιημένα αυτά στοιχεία, μετά την αδυναμία πληρωμών από τη μητρική της εταιρεία Espirito Santo International γραμματίων σε «λίγους πελάτες».

Πώς προέκυψε η χθεσινή αναταραχή
Αν και η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας επεδίωξε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η Banco Espirito είναι προστατευμένη, η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την εταιρική διάρθρωση (του ομίλου) ανησύχησε τους επενδυτές στην Πορτογαλία και το εξωτερικό.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα πορτογαλικά ομόλογα κλονίσθηκαν χθες. Η μετοχή της Banco Espirito Santos κατρακύλησε περισσότερο από 17%, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της και τα ομόλογά της υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ. Η εποπτική Αρχή ανακοίνωσε χθες βράδυ την απαγόρευση της πώλησης μετοχών της τράπεζας σήμερα από επενδυτές που δεν είχαν τους αντίστοιχους τίτλους.

Ο όμιλος Espirito Santo Financial Group, που κατέχει το 25% των μετοχών της Banco Espirito Santo, αποφάσισε χθες την αναστολή των μετοχών και εισηγμένων ομολόγων του στα χρηματιστήρια του Λουξεμβούργου και το Euronext, λόγω «συνεχιζόμενων σημαντικών δυσκολιών» της Espirito Santo International που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός του. Ο όμιλος Espirito Santo Financial ανέφερε ότι εκτιμά την οικονομική επίπτωση από την έκθεσή του στην Espirito Santo International. O όμιλος Espirito Santo Financial ανήκει κατά 49% στην εταιρεία Espirito Santo Irmaos, η οποία με τη σειρά της ανήκει πλήρως στη Rioforte Investments που ελέγχεται πλήρως από την Espirito Santo International.

Το Bloomberg αμφισβητεί τον πανικό στις αγορές
Πάντως το πρακτορείο Bloomberg δίνει μια άλλη εκδοχή του χθεσινού selloff, αμφισβητώντας πως υπήρξε πανικός στις αγορές, καθώς όπως αναφέρει οι απώλειες ήταν περιορισμένες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι μαζικές πωλήσεως κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας που πυροδότησαν οι χθεσινές τραπεζικές ανησυχίες στην Πορτογαλία, ανακάλεσαν μνήμες από την πρόσφατη κρίση χρέους στην περιοχή. Η ελάχιστη αύξηση στις αποδόσεις της περιφέρειας δείχνει πόσο έχουν προχωρήσει τα κράτη τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνει.

Μάλιστα, για του λόγου τω αληθές, το Bloomberg παραθέτει και σχετικό διάγραμμα αποδεικνύοντας πως παρά την αύξηση 20 μονάδων βάσης, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς παρέμεινε χθες κοντά στο 4%. Πρόκειται για απόδοση χαμηλότερη του ¼ από το ρεκόρ του 2012. Η αύξηση 7 μονάδων βάσης του ισπανικού δεκαετούς, που ήταν η Πέμπτη μεγαλύτερη φέτος, δύσκολα θα συγκαταλέγονταν στις 75 μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις δύο χρόνια πριν.

Οι τιμές των ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί από τον Ιούλιο του 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε πως θα πράξει οτιδήποτε χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ, σημειώνει το Bloomberg. Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων Ισπανίας και Ιταλίας υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα φέτος, ενώ αυτό του 10ετιούς πορτογαλικού διολίσθησε στο 3,23%, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, μετά την ιστορική απόφαση νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο πορτογαλικός ιός χτύπησε και την ελληνική έξοδο στις αγορές