Ευρωβαρόμετρο: Η αισιοδοξία κυριαρχεί στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα

Ευρωβαρόμετρο: Η αισιοδοξία κυριαρχεί στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα
Photo:

Μόνο το 7% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη τους επόμενους μήνες ενώ η πλειοψηφία δείχνει δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς όπως η ΕΕ. 

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ αισιοδοξεί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Ωστόσο στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μόνο το 7% των Ελλήνων (έναντι 26% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη τους επόμενους 12 μήνες.  Αντίθετα  «τα ίδια» βλέπει το 30% ενώ χειρότερο εκτιμά ότι θα είναι το επόμενο διάστημα το 62% (μόλις 21% το ποσοστό στην ΕΕ) με το υπολοιπόμενο ποσοστό να δηλώνουν άγνοια.

Η ανεργία και η δυσμενής οικονομική κατάσταση είναι τα δύο σοβαρότερα θέματα σύμφωνα με την πλειοψηφία, ενώ χαμηλή είναι η αποδοχή των θεσμών: μόνο το 22% εμπιστεύεται την ΕΕ, το 11% την κυβέρνηση και το 13% το κοινοβούλιο.

Αντίθετα με τα παραπάνω η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται συνεχώς στη γηραιά ήπειρο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2010, ενώ η υποστήριξη στο ευρώ καταγράφει επίσης το υψηλότερο ποσοστό της από το 2004 και μετά.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων από έντεκα χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ερωτήθηκαν για πρώτη φορά δηλώνουν επίσης ότι έχουν θετική άποψη για την ΕΕ.

Αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ 

Η πλειονότητα των απαντησάντων (56%) αισιοδοξούν για το μέλλον της ΕΕ -αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το φθινόπωρο του 2016. Οι πλέον σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στη Γαλλία (55%, +14 μονάδες από το περασμένο φθινόπωρο), στη Δανία (70%, +13 μονάδες) και στην Πορτογαλία (64%, +10 μονάδες).

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ εξακολουθεί να αυξάνεται και ανέρχεται πλέον στο 42% (έναντι 36% το φθινόπωρο του 2016 και 32% το φθινόπωρο του 2015). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία (41%, +15 μονάδες), στη Δανία (56%, +11 μονάδες) και στην Εσθονία (55%, +11 μονάδες). Επίσης, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες στη Γερμανία, φθάνοντας το 47%.

Όπως και στις δύο προηγούμενες έρευνες, την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2016, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στα εθνικά κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις έχουν επίσης αυξηθεί στο 36% και 37% αντίστοιχα, αλλά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ΕΕ.

Το 40% των Ευρωπαίων έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (+5 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016), με τον αριθμό των απαντησάντων με θετική εικόνα να παρουσιάζει αύξηση σε 24 κράτη-μέλη και ιδίως στη Γαλλία (40%, +11 μονάδες), στη Δανία (42%, +10 μονάδες) και στο Λουξεμβούργο (57%, +10 μονάδες).

Τέλος, το 68% των Ευρωπαίων αισθάνονται πολίτες της ΕΕ· αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ για τον εν λόγω δείκτη.