EwG: Ιδιωτικοποιήσεις και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την έγκριση της δόσης

EwG: Ιδιωτικοποιήσεις και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την έγκριση της δόσης

Αγώνας δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων έτσι ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόση των 5,7 δισ. ευρώ ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εκκρεμών προαπαιτούμενων επικύρωσε το χθεσινοβραδινό EuroWorking Group, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το AΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι μόνο τρία από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο και τα τρία είναι αναλγητικής σημασίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Πρόκειται για την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου.

Ως εκ τούτου, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου και εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τότε στη συνέχεια το ΔΣ του ESM  θα δώσει θετική εισήγηση ώστε, την Καθαρά Δευτέρα, στο Eurogroup να εγκριθεί η εκταμίευση της δόση των 5,7 δισ. ευρώ ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Λίγο νωρίτερα, στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έλεγε στο συνέδριο του Economist πως δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό: «Το 80-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί» είπε, όμως «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, EWG ενημερώθηκε επίσης για την πορεία των τεχνικών συνομιλιών για το λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό για το χρέος, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση καθώς οι συνομιλίες της ομάδας εργασίας συνεχίζονται.