EWG: Πρώτα τα μέτρα και μετά η δόση

EWG: Πρώτα τα μέτρα και μετά η δόση

Τι αποφάσισε το Euroworking Group για την Ελλάδα. Οι επόμενες κινήσεις που θα ξεκλειδώσουν την αξιολόγηση.

 

Η κυβέρνηση προχωρά στον προγραμματισμό της ψήφισης των μέτρων και των αντίμετρων έως τις 16 ή 17 Μαΐου, πετώντας και το μπαλάκι στους Ευρωπαίους, ότι «δεν θα έχουν καμία δικαιολογία να καθυστερούν άλλο», ωστόσο οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως «είμαστε κοντά, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συνολική συμφωνία».

Για το λόγο αυτό και το EWG περιορίστηκε σε απλή αποτίμηση της «προκαταρκτικής», όπως την χαρακτηρίζει συμφωνίας κυβέρνησης-θεσμών. Οι τεχνοκράτες, που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν άναψαν κανένα πράσινο φως για εκταμίευση δόσης του δανείου, καθώς περιμένουν πρώτα από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Το πακέτο, που συμφωνήθηκε ως μέρος της «προκαταρκτικής» συμφωνίας θα αποτελέσει, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα το Eurogroup θα προχωρήσει σε έγκριση του πακέτου των μέτρων, αλλά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη το κατά πόσο η δόση θα εκταμιευθεί εφάπαξ ή θα ακολουθηθεί η γνωστή πλέον μέθοδος των υποδόσεων και των ορόσημων (milestones) βάσει των οποίων εκταμιεύονται τα ποσά.

Κανένα σήμα δεν δόθηκε και για την υπόθεση του χρέους, αντιθέτως, ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμπε «στο άμεσο μέλλον» και, πάντα, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.

Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως «είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα έως το επόμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου», συμπληρώνοντας πως για να ληφθούν οι αποφάσεις θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) από το ΔΝΤ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ESM, Βόλφγκανγκ Πρόισλ, έσπευδε να καθησυχάσει τους Γερμανούς, διαψεύδοντας δημοσίευμα της FAZ, που ανέφερε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM, συμπληρώνοντας: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα. Στις 22 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συνεπώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις (κούρεμα χρέους)».

Η γερμανική Handelsblatt, πάντως, με δημοσίευμά της αναφέρει πως οι θεσμοί έχουν ήδη έτοιμο έγγραφο με μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρώτο στη λίστα, βρίσκεται το μέτρο της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ με κεφάλαια του ESM. Το Βερολίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι αρνητικό στη συγκεκριμένη λύση, ωστόσο, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί, πριν από τη λήξη του προγράμματος, μετά τον Αύγουστο του 2018.