Εξαγορά-μαμούθ της Red Hat από την ΙΒΜ- Πού αποσκοπεί η συμφωνία 34 δισ. δολαρίων;

Εξαγορά-μαμούθ της Red Hat από την ΙΒΜ- Πού αποσκοπεί η συμφωνία 34 δισ. δολαρίων;
A man walks past the headquarters of IBM Japan in Tokyo March 18, 2010. Japanese tax authorities have accused IBM's Japan unit of failing to report more than $4.4 billion in income, and the unit may be asked to pay more than $300 million in back and additional taxes, the Asahi newspaper said. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: BUSINESS SCI TECH) - RTR2BRLS Photo:

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η IBM στην ιστορία της.

Η ΙΒΜ έκλεισε συμφωνία για να εξαγοράσει την εταιρεία Red Hat  η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη open source λογισμικού έναντι 34 δισ. δολαρίων με σκοπό να επεκτείνει τις δραστηριότητες της ως πάροχος υπηρεσιών cloud για επιχειρήσεις. Η ΙΒΜ που έχει κεφαλαιοποίηση ύψους 114 δισ. δολαρίων θα πληρώσει 190 δολάρια ανά μετοχή στη Red Hat, 63% premium στο κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή.

Η Red Hat αυτοπροσδιορίζεται ως ηγέτης στην παροχή open source λογισμικού και υπηρεσιών για επιχειρήσεις, με έμφαση σε cloud computing και Linux servers. Το 2012 έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που παρέχει open source λογισμικό και ταυτόχρονα κατάφερε να σημειώσει τζίρο ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την IBM, η προσθήκη της Red Hat θα βοηθήσει σημαντικά στη μεταφορά των διεργασιών πολλών ακόμη επιχειρήσεων στο online κομμάτι, ενώ τονίζει ότι το υπάρχον σύστημα των ιδιωτικών cloud servers δυσκολεύει αρκετά τη μεταβίβαση και την ασφάλεια των δεδομένων από σύστημα σε σύστημα.

Επίσης, η κίνηση αντανακλά την προσπάθεια του CEΟ Ginni Rometty για ανάπτυξη στον τομέα λογισμικού που βασίζεται σε συνδρομές, καθώς αντιμετωπίζει επιβράδυνση πωλήσεων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η IBM στην ιστορία της, με στόχο να καταφέρει να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες cloud υπηρεσίες των Microsoft και Amazon.