Έξι συμβουλές για μια επιτυχημένη μετάβαση από τη δουλειά, στη δική σας επιχείρηση

Έξι συμβουλές για μια επιτυχημένη μετάβαση από τη δουλειά, στη δική σας επιχείρηση

Τα πάντα χρειάζονται μέθοδο και... ψυχραιμία.

της Μελίσα Ντον

Το πιθανότερο είναι ότι διαβάζετε το παρόν κείμενο ενώ εργάζεστε για κάποιον άλλον, βοηθώντας τον να υλοποιήσει το όνειρό του. Την ίδια στιγμή, ίσως έχετε κι εσείς το δικό σας όνειρο που σας συναρπάζει. Και όπως πολλοί άλλοι, μάλλον υπάρχουν δύο βασικές έγνοιες που σας αποθαρρύνουν απ’ το να κάνετε το μεγάλο άλμα. «Πώς θα υποκαταστήσω το καθημερινό μου εισόδημα;» είναι η πρώτη. Και «δεν έχω ιδέα από πού να αρχίσω» η δεύτερη.

Δεν είστε ο μόνος που έχει αυτές τις ανησυχίες. Ιδού έξι συμβουλές για να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα:

1) Μην ρωτάτε τι χρειάζεται η αγορά

Αντίθετα, αναρωτηθείτε «τι μπορώ να προσφέρω που μου αρέσει να κάνω;». Και μην αποθαρρύνεστε απ’ το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη πολλοί άνθρωποι που κάνουν αυτό που θέλετε κι εσείς. Είναι σαν να λέτε «ο Μάικλ Τζάκσον έχει ήδη γράψει ποπ τραγούδια, και άρα κανένας δεν χρειάζεται να γράψει ποπ μουσική ξανά». Γράψτε το δικό σας τραγούδι.

2) Προσδιορίστε με ακρίβεια το κενό που καλύπτετε

Διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες βρίσκουν απήχηση σε διαφορετικούς ανθρώπους. Αλλά ακόμα και παρεμφερή προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να έχουν απήχηση σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, εάν παρουσιαστούν με διαφορετικό τρόπο. Τι κάνει τη δική σας προσέγγιση διαφορετική; Εντάξτε τις αξίες και την εμπειρία σας στον τρόπο προώθησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας.

3) Φτιάξτε μια μεγάλη εικόνα αυτού που θέλετε

Πρέπει να προσπαθήσετε να αποκτήσετε σαφή εικόνα κάποιων πραγμάτων, όπως:

– Ο αριθμός των πελατών που θα προσελκύσετε.

– Το είδος των πελατών.

– Πώς θα μοιάζει η ζωή σας αν ασχολείστε με μια επιχειρηματική δραστηριότητα της αρεσκείας σας.

– Πώς νοιώθετε εκεί.

– Πόσα λεφτά βγάζετε.

– Πώς επικοινωνείτε και πώς συνδέεστε με τους πελάτες σας.

– Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας.

Και εστιάστε σε αυτό το όραμα καθώς προχωράτε μπροστά.

4) Αποφασίστε πού θέλετε να βρίσκεστε

Σκεφθείτε τη μεγάλη εικόνα και φανταστείτε τον εαυτό σας εκεί. Νοιώστε την ενέργεια αυτής της ιδανικής ζωής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και αναρωτηθείτε ποια απόφαση θα σας οδηγήσει με επιτυχία σε αυτή τη μελλοντική κατάσταση.

5) Προσλάβετε κάποιον για να σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα

Αναζητήστε κάποιον που έχει ήδη επιτύχει σε ένα επιχειρηματικό πεδίο παρεμφερές προς το δικό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει στον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων. Παράλληλα, σχεδιάστε μαζί του τα πρακτικά βήματα που απαιτούνται για να πετύχετε αυτούς τους στόχους. Τέλος, ακούστε τη δική σας φωνή μέσα σας και εμπιστευθείτε το ένστικτό σας.

6) Βρείτε τον ρυθμό που σας ταιριάζει

Όταν νοιώσετε ότι έχετε αρκετούς πελάτες στο πλευρό σας και ένα χρηματικό μαξιλαράκι για να αντιμετωπίσετε τυχόν έκτακτες ανάγκες, μπορείτε να είστε σίγουρος ότι είστε έτοιμος να κάνετε το μεγάλο άλμα: να μεταπηδήσετε από τη δουλειά σας στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η μόνη σωστή στιγμή για να υλοποιήσετε αυτό το άλμα είναι η στιγμή που θα νοιώσετε εσείς ότι πρέπει να γίνει.