«Έξυπνο» σύστημα αναπαράγει πίνακες ζωγραφικής με 3D printing

«Έξυπνο» σύστημα αναπαράγει πίνακες ζωγραφικής με 3D printing

Το RePaint θα παρουσιασθεί επίσημα στο διεθνές συνέδριο «ACM SIGGRAPH Asia» το Δεκέμβριο.

Στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο «έξυπνο» σύστημα που, συνδυάζοντας τεχνητή νοημοσύνη και τρισδιάστατη εκτύπωση, μπορεί να αναδημιουργήσει οποιονδήποτε πίνακα γνωστού (ή άγνωστου) ζωγράφου.

Το σύστημα RePaint, δημιούργημα του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Noημοσύνης (CSAIL) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, θα παρουσιασθεί επίσημα στο διεθνές συνέδριο «ACM SIGGRAPH Asia» το Δεκέμβριο.

Το RePaint μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δημιουργήσει κανείς για το σπίτι του τον πίνακα κάποιου αγαπημένου του ζωγράφου, να προστατεύσει από τη φθορά ή την κλοπή τα πολύτιμα πρωτότυπα έργα των μουσείων και των γκαλερί, να επιτρέψει στις εταιρείες να δημιουργήσουν πόστερ ή ταχυδρομικές κάρτες από έργα τέχνης κ.α.

«Η αξία των έργων τέχνης αυξάνεται γρήγορα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει έτσι μια τάση τα έργα να κλειδαμπαρώνονται σε αποθήκες μακριά από τα μάτια του κοινού. Αναπτύσσουμε μια τεχνολογία που θα αναστρέψει αυτή την τάση, δημιουργώντας φθηνές αλλά ακριβείς αναπαραγωγές, που θα μπορεί να απολαύσει ο καθένας», δήλωσε ο μηχανολόγος μηχανικός του ΜΙΤ Μάικ Φόσεϊ.

Το νέο σύστημα διαθέτει εντυπωσιακή ικανότητα στην ακριβή αναπαραγωγή των αυθεντικών χρωμάτων ενός πίνακα. Οι τωρινοί 2D εκτυπωτές αδυνατούν να εκτυπώσουν όλη τη γκάμα των χρωμάτων του πίνακα ενός Νταλί ή ενός Ντεγκά. Στο μέλλον, οι εμπορικοί 3D εκτυπωτές θα αξιοποιούν το νέο σύστημα για να αναπαράγουν με πειστικό τρόπο κάθε είδους πίνακες.

Το RePaint χρειάζεται πάντως ακόμη μερικές βελτιώσεις, καθώς δεν είναι σε θέση να αναπαράγει πλήρως ορισμένα χρώματα όπως το μπλε του κοβαλτίου ή την υφή της επιφάνειας του πίνακα.