Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη έως 50.000 ευρώ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη έως 50.000 ευρώ

Έως 120 οι μηνιαίες δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ποια η διαδικασία για τους οφειλέτες.

Με απλά βήματα θα μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις να ρυθμίζουν οφειλές τους μέχρι 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ιδιώτες πιστωτές τους, στο πλαίσιο του ν. 4469/2017 για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης υποθέσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάθε ενδιαφερόμενη για τη ρύθμιση των οφειλών της επιχείρηση οφείλει να υποβάλει την σχετική αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) στην διεύθυνση www.keyd.gov.gr.

 

Μάλιστα, οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, ενώ τα χρέη προς τους ιδιώτες πιστωτές θα ρυθμίζονται το πολύ μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Επιπλέον, η εν λόγω ρύθμιση προβλέπειτη διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας για τις οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, του 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από φορολογικά πρόστιμα και του 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ.