Έξοδο στις αγορές σκέφτονται στο ΥΠΟΙΚ με πενταετές ομόλογο

Έξοδο στις αγορές σκέφτονται στο ΥΠΟΙΚ με πενταετές ομόλογο
epa06770512 A financial journalist checks the course of the 'spread' caused by tension in the markets due to political uncertainty, in Rome, Italy, 29 May 2018. The spread between Italy's 10-year BTP bond and the German Bund dropped back to 282 basis points on 29 May, with a yield of 3.1 percent. The spread had reached 320 points with a yield of 3.4 percent at one stage earlier. Italy's political situation has also started to make an impact on other EU bond markets, including Spain and Portugal. EPA/LUCIANO DEL CASTILLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που κινείται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που επικαλείται η Καθημερινή, από το οικονομικό επιτελείο δρομολογείται έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου το αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία είναι μικρού μεγέθους (2-2,5 δισ. ευρώ), ενώ σε ό,τι αφορά τα ονόματα των αναδόχων τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι JP Morgan, BNP Paribas και Nomura.

Αν και το «μαξιλαράκι» ασφαλείας που υπάρχει δίνει χρόνο στο οικονομικό επιτελείο, η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ισχυρή. Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι δύο: Πρώτον δεν πρέπει να χαθεί η επαφή με τους επενδυτές και δεύτερον η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Φεβρουάριο του 2018 (επταετές ομόλογο) θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την ελληνική οικονομία, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτή την εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 1,8% και διαμορφώθηκε χθες στο 4,209%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, ενώ η πτώση στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημείωσε βουτιά της τάξης σχεδόν του 5% και διαμορφώθηκε χθες στο 3,125% (στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2018).

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν σήμερα να τοποθετηθεί η Standard&Poor’s,αν και μέχρι στιγμής πηγές του οικονομικού επιτελείου προτιμούν να κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες για το ενδεχόμενο αναβάθμισης. Θα ακολουθήσει στις 8 Φεβρουαρίου ο διεθνής οίκος Fitch, που έχει σημασία ως προς το εάν θα προσεγγίσει η Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική διαβάθμιση ή όχι, ενώ την 1η Μαρτίου -τελευταία αλλά ιδιαίτερα σημαντική- θα «μιλήσει» η Moody’s.

Η στάση των οίκων επηρεάζει την προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές τόσο ως προς το προφίλ των επενδυτών που θέλει να προσελκύσει όσο και με την άνεση να κάνει τις εκδόσεις που θέλει. Στην παρούσα φάση, πάντως, ακόμη και εάν δεν αλλάξει τίποτα στο μέτωπο των αξιολογήσεων, πολλοί στην αγορά εκτιμούν πως μια επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα.

Παρότι το Δημόσιο έχει επαρκές «μαξιλάρι» της τάξης των 35-40 δισ. ευρώ, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η επιτυχημένη έξοδος χτίζει τη δική της δυναμική για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι αγορές την οικονομία και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.