EY: Στα 1,4 τρισ. δολάρια η αξία των συχγωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως- Η επιστροφή των PE

EY: Στα 1,4 τρισ. δολάρια η αξία των συχγωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως- Η επιστροφή των PE

Οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) επανέρχονται στο τραπέζι των συμφωνιών, με σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή τους.

Ισχυρή παραμένει η διεθνής δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρά το εντεινόμενο αίσθημα προστατευτισμού και τις αυξανόμενες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών στις συμφωνίες, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας της Εrnst & Young, Global Capital Confidence Barometer. Οι προοπτικές για την υπόλοιπη χρονιά και μετέπειτα είναι θετικές, καθώς οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity – PE) επανέρχονται στο τραπέζι των συμφωνιών, με σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή τους.

Η συνολική αξία των συμφωνιών παγκοσμίως διαμορφώθηκε στα 1,4 τρισ. δολάρια κατά το α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας οριακή μείωση της τάξεως του 4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην κάμψη των megadeals, δηλαδή των συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης των 10 δισ. δολαρίων.

Οι συμφωνίες αξίας 1-10 δισ. δολαρίων, οι οποίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη των Σ&Ε παγκοσμίως, κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Με βάση τον αριθμό των συμφωνιών, το α’ εξάμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση 4%, με 18.363 συμφωνίες, έναντι 17.642 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου φανερώνουν μια ισχυρή διάθεση για συμφωνίες, παρά το σύνθετο περιβάλλον της αγοράς Σ&Ε που δημιουργεί νέα εμπόδια στις συμφωνίες. Μια σειρά από σημαντικές εξαγορές δεν προχώρησαν το 2017, εξαιτίας πιέσεων από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αρχών. Ο αριθμός των στελεχών που αποσύρθηκαν από συμφωνίες λόγω επιφυλάξεων σχετικά με ρυθμιστικά ζητήματα ή φόβους ολιγοπωλίου (antitrust issues), έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ.

Δέκα χρόνια αφού οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity – PE) κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής στις Σ&Ε, είναι πολύ πιθανό να δώσουν ξανά ώθηση στην αγορά. Έχοντας στη διάθεσή τους μετρητά που ξεπερνούν τα 500 δις δολάρια, οι εταιρείες PE προχώρησαν σε εξαγορές περιουσιακών στοιχείων αξίας 124 δισ. δολαρίων κατά το α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν κυρίως προς περιουσιακά στοιχεία της Ασίας, όπου τα ποσά που επενδύθηκαν τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 23,5 δισ. δολάρια φέτος, από τα 7,6 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2016.

Οι εταιρείες PE διαθέτουν σήμερα κεφάλαια ύψους 570 δις δολαρίων για εξαγορές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 478 δισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί το 2007-2008. Οι εξαγορές από εταιρείες PE ξεπέρασαν οριακά το 25% των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2007. Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου δείχνουν ότι το ποσοστό θα αυξηθεί φέτος, παρά την εντεινόμενη πολυπλοκότητα της σύναψης συμφωνιών.

Ισχυρό το Ηνωμένο Βασίλειο παρά το Brexit 

Παρά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά των Σ&Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρή. Οι εισερχόμενες και εγχώριες συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35% το α’ εξάμηνο του 2017, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2016 πριν γίνει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ανάκαμψη στη Δυτική Ευρώπη

Επιπλέον, η Δυτική Ευρώπη έχει επιστρέψει στο προσκήνιο ως ελκυστικός προορισμός το 2017 για συμφωνίες. Κατά το α’ εξάμηνο του 2017, ολοκληρώθηκαν στην περιοχή συμφωνίες αξίας 339 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση και ξεπερνώντας αισθητά τα επίπεδα που καταγράφηκαν τα χρόνια της κορύφωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Οι πρόσφατες εξαγορές δείχνουν ότι η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργούν μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών, αντισταθμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες των γεωπολιτικών αλλαγών στις συμφωνίες.

Amazon και Whole Foods

Η πρόσφατη, πολυσυζητημένη εξαγορά της Whole Foods από την Amazon έναντι 13,7 δισ. δολαρίων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγκλισης κλάδων που προκύπτει από τις Σ&Ε, καθώς και των ψηφιακών δυνατοτήτων που αναμένεται να αξιοποιήσει μια επιχείρηση ενός κλάδου για να μετασχηματίσει δραστικά έναν άλλο.

Τα βλέμματα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η δραστηριότητα των συμφωνιών κατά το α’ εξάμηνο του έτους αναδεικνύει, επίσης, την προσπάθεια των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν ευκαιρίες Σ&Ε και συμμαχιών για να προετοιμαστούν για μια πιθανή έκρηξη στα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Οι επιχειρήσεις τόσο στον κλάδο της τεχνολογίας, όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας, προχωρούν σε εξαγορές ή συμμαχίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη που αναμένεται να φέρει η αστική κινητικότητα.

Η διαθέσιμη και φθηνή χρηματοδότηση, οι ισχυροί ισολογισμοί, η πρωτοφανής συγκέντρωση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που έχουν προγραμματιστεί, δείχνουν ότι οι Σ&Ε θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.