Famar: Συμφωνία αναδιάρθρωσης ύψους 174 εκατ. ευρώ

Famar: Συμφωνία αναδιάρθρωσης ύψους 174 εκατ. ευρώ

Tι περιλαμβάνει το σχέδιο που στηρίζουν οι μέτοχοι και οι δανειστές της εταιρείας.

Την συμφωνία αναδιάρθρωσης ύψους 174 εκατ. ευρώ, η οποία συμπεριλαμβάνει διαγραφή χρέους της τάξεως των 116 εκατ. ευρώ, με εν μέρει ανταλλαγή ιδίων κεφαλαίων καθώς και ένεση ρευστότητας ύψους 57,6 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της νέας μακροχρόνιας στρατηγικής της, ανακοινώσε η Famar.

Την συμφωνία στηρίζουν πλήρως όλοι οι μέτοχοι και οι κύριοι δανειστές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

΄Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση «ο Όμιλος Famar, , κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών παραγωγής και ανάπτυξης στο φαρμακευτικό κλάδο και τον κλάδο των καλλυντικών στην Ευρώπη, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, ανακεφαλαιοποίησης και ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής της δομής».

Η αναδιάρθρωση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, η οποία έρχεται ως επιστέγασμα της σημαντικής προόδου που σημείωσε η Famar σε συνέχεια της υπαγωγής της στην πλατφόρμα της Pillarstone τον Μάρτιο του 2017, παρέχει περαιτέρω σταθερότητα και μακροχρόνια οικονομική ασφάλεια στον Όμιλο.

«Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Famar, της οποίας η έμπειρη διοικητική ομάδα κατόρθωσε να πραγματοποιήσει κρίσιμες βελτιώσεις που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης, και σε αυτό το πλαίσιο σχεδίασε ένα συμπαγές μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο αποσκοπώντας στην τόνωση της διεθνούς παρουσίας της εταιρείας στις αγορές της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.

Παράλληλα ο Όμιλος προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις για την βελτίωση των λειτουργιών συσκευασίας καθώς και των δομών πληροφοριακών συστημάτων με βάση τα διεθνή πρότυπα σειριοποίησης.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, προβλέπεται η μείωση των υπαρχόντων οικονομικών υποχρεώσεων της Famar από 234 εκατ. ευρώ σε 118 εκατ. ευρώ, και η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατά έξι χρόνια. Επιπλέον η Pillarstone δεσμεύεται για την παροχή νέων κεφαλαίων της τάξεως των 57.6 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του μακροχρόνιου αναπτυξιακού πλάνου της Famar, και την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείες για κεφάλαιο κίνησης.

Η πλατφόρμα της Pillarstone αποτελεί εξειδικευμένη λύση η οποία αποσκοπεί στο να υποστηρίξει τις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη-εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, επενδύοντας μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνικές γνώσεις με στόχο να βοηθηθούν συμβαλλόμενες επιχειρήσεις, να ορθοποδήσουν και να ευδοκιμήσουν εκ νέου».

Ο CEO της Pillarstone κ. John Davison ανέφερε: «H Famar έχει επιδείξει εντυπωσιακήπρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, έχει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που υποστηρίζουμε την αναδιάρθρωση της εταιρείας υλοποιώντας μια από τις πλέον σημαντικές επενδύσεις μας μέχρι σήμερα.Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδααναζητώντας εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες με μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνουν αυτές οι εταιρείες για να σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε ευρύτερα οικονομικά οφέλη τα οποία έχει τόσο ανάγκη η ελληνική αγορά»

Ο CEO της Famar κ. Ian Muit δήλωσε: “Η συμφωνία αναδιάρθρωσης αποτελεί σημαντικό ορόσημο της προόδου που έχει κάνει ο όμιλος. Μέσω της συμφωνίας επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη οικονομική ασφάλεια και εξασφαλίζεται σταθερό έδαφος για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες. Το φρέσκο κεφάλαιο που θα διατεθεί θα επενδυθεί στα προϊόντα και στις υπηρεσίες μας καθώς και στις διεθνείς μας δυνατότητες στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας σε Ευρώπη και ΗΠΑ”.

Οι Sidley Austin, Loyens & Loeff και WillkieFarr ανέλαβαν χρέη συμβούλων για την Famar ενώ οι Weill Gotshal, Manges και EHP ήταν οι σύμβουλοι της Pillarstone.