FAZ: H Aegean επωφελείται από την αναγέννηση της Ελλάδας

FAZ: H Aegean επωφελείται από την αναγέννηση της Ελλάδας
Photo:

Στην θετική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα. 

«H ελληνική αεροπορική εταιρία Aegean επωφελείται από την αναγέννηση της Ελλάδας», γράφει σήμερα η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, οι ελληνικές περιφερειακές αερογραμμές διπλασίασαν τον τζίρο τους. Τώρα πλέον παραγγέλνουν δια μίας 42 αεροσκάφη τύπου Airbus… Ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα αναμένει φέτος να καταγράψει ένα νέο ετήσιο ρεκόρ, με την Aegean Airlines, τη μοναδική και μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ελλάδας, να προδιαγράφεται ότι θα είναι ένας από τους επωφελούμενους αυτής της ελληνικής επιτυχίας».

Η FAZ αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε η αεροπορική εταιρία, Aegean Airlines, σχετικά με την παραγγελία 42 συνολικά νέων αεροσκαφών τύπου Airbus για τη μερική αντικατάσταση, αλλά και ενίσχυση του στόλου της. Τα νέα αεροσκάφη θα κοστίσουν 5 δισ. δολάρια, ενώ η παράδοσή τους από την κατασκευάστρια εταιρία θα ολοκληρωθεί σταδιακά εντός των ετών 2020-2025.

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή της εταιρίας, Δημήτρη Γερογιάννη, ο οποίος επισημαίνει ότι η σημερινή θετική θέση στην οποία βρίσκεται η εταιρία ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο επίτευγμα. Ακολουθεί εκτενής αναφορά στην πορεία της εταιρίας από το 1999 οπότε και ιδρύθηκε από τον Θεόδωρο Βασιλάκη – ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή – ως μικρή εταιρία τοπικών αεροπορικών συνδέσεων στην Ελλάδα με δύο ελικοφόρα αεροσκάφη στην κατοχή της.

Όπως επισημαίνεται, σε σύντομο χρονικό διάστημα o ιδρυτής της Aegean αντελήφθη ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού απαιτούσε την ύπαρξη μιας καλύτερης προσφοράς στο χώρο των αερομεταφορών από αυτήν της αναξιόπιστης και μη φιλικής προς τους πελάτες της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας. Παράλληλα, αναφέρεται ότι ήδη από το 2002, νωρίτερα από τους ανταγωνιστές της και προσανατολιζόμενη προς τις διεθνείς αερομεταφορές, η Aegean επένδυσε σε συστήματα ηλεκτρονικών κρατήσεων και αγοράς εισιτηρίων.

Η εφημερίδα δημοσιεύει τους σημαντικούς σταθμούς στην ανοδική πορεία της εταιρίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, ενώ επισημαίνεται ότι το 2008 ο εν λόγω αερομεταφορέας είχε καταφέρει να διπλασιάσει και πλέον τον τζίρο του. Το επόμενο μεγάλο αναπτυξιακό βήμα για την επιχείρηση έρχεται τώρα με την προαναφερθείσα συμφωνία για την αγορά των 42 Airbus, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο κ. Γερογιάννης σημειώνει ότι «η Aegean αναπτύχθηκε τόσο καλά, διότι μάθαμε από νωρίς, να είμαστε και να παραμένουμε ανταγωνιστικοί». Όπως τονίζει, η συνταγή επιτυχίας του ιδρυτή της εταιρίας συνίσταται στην ασυμβίβαστη εγγύηση ποιότητας και στο κύρος της, καθώς και στο κίνητρο και την υποστήριξη που παρέχουν οι συνεργάτες της.

Η FAZ επισημαίνει, τέλος, ότι εν συγκρίσει προς τις άλλες διεθνείς αερογραμμές, η Aegean παραμένει ακόμη μία σχετικά μικρή εταιρία, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της στη σύμπραξη μεγάλων διεθνών εταιρειών αερομεταφορών Star Alliance, παρέχει κάποια σταθερότητα. «Λαμβάνοντας υπόψη τον ανταγωνισμό, επικρατεί σε μας πάντα μία διάθεση εγρήγορσης, άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο έντονη, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να επαναπαυόμαστε», τονίζει ο κ. Γερογιάννης.