Feedback μετά από μια συνέντευξη

Feedback μετά από μια συνέντευξη

Mάθε τι πήγε στραβά για να μη χαθούν μελλοντικές ευκαιρίες.

* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist

Η εύρεση εργασίας είναι δουλειά από μόνη της, θέλει οργάνωση, στρατηγική σκέψη, πεποίθηση, επιμονή και υπομονή. Μετά από ώρες σερφαρίσματος, έρευνας, τηλεφώνων και e-mail, καταφέρνουμε και κλείνουμε μια συνέντευξη, η οποία όμως δεν έχει αίσιο τέλος και δε γνωρίζουμε τον λόγο. Πως λοιπόν, μπορούμε να μάθουμε αν κάνουμε κάτι λάθος ώστε να το διορθώσουμε για να αποφύγουμε να χαθούν μελλοντικές ευκαιρίες;

Οι εταιρείες σπάνια θα σου δώσουν την αληθινή αιτία (πολύ συχνά δεν έχει να κάνει με την υποψηφιότητά σου) και η αλήθεια είναι πως δεν είναι υποχρεωμένες να σου δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση πέρα από αυτή που επέλεξαν (η οποία είναι η ίδια για όλους και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την εφαρμόσεις σε επόμενα ραντεβού).

Πως λοιπόν μπορείς να ζητήσεις από κάποια εταιρεία feedback?
Δεν υπάρχει σωστή/λάθος ερώτηση δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να λαμβάνει το μήνυμα πίσω από την ερώτηση. Όμως, σου συνιστούμε να μην ρωτήσεις απευθείας γιατί δε σε προσλάβανε, αλλά τι θα μπορούσες να είχες κάνει/πει ώστε να ήταν καλύτερη η απόδοσή σου στη συνέντευξη. Με αυτή την ερώτηση, ίσως καταφέρεις να πάρεις μια απάντηση πιο συγκεκριμένη, δηλαδή για παράδειγμα να σου πουν: «Προσπάθησε να δείξεις μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τη θέση, διότι νοιώσαμε πως δε σε ενδιέφερε πολύ καθώς επίσης, να αφήνεις περιθώριο συζήτησης, να μην είσαι απόλυτος στις ιδέες σου».

Διαβάστε ακόμη: Πόσο αυθεντικοί είστε όταν περνάτε από συνέντευξη;

Είναι πολύ πιθανό όμως, ακόμα και μετά από αυτή την ερώτηση, η απάντηση που θα πάρεις να μην είναι κατατοπιστική (π.χ. δεν κάνατε κάτι λάθος, απλά προσλάβαμε κάποιον άλλο…).

Το feedback από εταιρεία σε εταιρεία θα διαφέρει και είναι πολύ πιθανό να πάρεις απαντήσεις αντικρουόμενες, ανάλογα με την κουλτούρα τους. Για αυτό το λόγο, σου συνιστούμε να ακούς τις συμβουλές (όσες σου δώσουν), να τις φιλτράρεις και στο τέλος να κρατάς μόνο εκείνες που καταλαβαίνεις πως είναι προς όφελος σου, και όχι βασισμένες σε συγκεκριμένες αξίες μιας εταιρείας.

Τέλος, μια πολύ καλή πρακτική ώστε να διορθώσεις πολλά λάθη που μπορεί να σου κοστίσουν μια θέση που πραγματικά θέλεις, είναι να κάνεις “ψεύτικες συνεντεύξεις”. Υπάρχουν εταιρείες που θα σε βοηθήσουν σε αυτό, όπως για παράδειγμα η Career in progress, η οποία σε βοηθάει αναπαριστώντας μια συνέντευξη για κάθε θέση που σε ενδιαφέρει. Είναι ότι καλύτερο, διότι θα σου πουν αντικειμενικά τι θεωρούν πως πρέπει να αλλάξεις και δε θα έχεις χάσει καμία πραγματική θέση μέχρι να μάθεις που έσφαλες.

Διαβάστε επίσης: Καλή ψυχολογία το Α και Ω όταν ψάχνεις δουλειά

(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr)