Το φαινόμενο Doppler που κατέκτησε τους Ρώσους

Το φαινόμενο Doppler που κατέκτησε τους Ρώσους

Ο Σταύρος Σταυρόπουλος μιλά στο Fortunegreece.com για τις κινήσεις της Doppler σε Αφρική και Νότια Αμερική.

Είναι ο Έλληνας που εγκατέστησε τον πρώτο γυάλινο ανελκυστήρα στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η αρχιτεκτονική διεπόταν από συντηρητισμό και απλές φόρμες, και σήμερα έχει καταφέρει ο ανελκυστήρας του να θεωρείται διεθνώς ως «Ευρωπαϊκό προϊόν υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας». Ο Σταύρος Σταυρόπουλος, πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Doppler μιλά στο Fortunegreece.com για τα βήματα της εταιρείας που εμπιστεύονται οι μεγαλύτερες εταιρείες και ξενοδοχειακές μονάδες του εξωτερικού.

Παιδί αγροτικής οικογένειας από το ακριτικό Πολύκαστρο, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και αποφοιτεί από τη Σχολή Ναυπηγών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάζεται για χρόνια σε διάφορες εταιρείες ως εγκαταστάτης και στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ιδρύει τη δική του εταιρεία εγκαταστάσεων, η οποία σύντομα προσελκύει το ενδιαφέρον της Kleeman Hellas και συνοδεύεται από πρόταση εξαγοράς. Μαθητεύοντας δίπλα στους καλύτερους, ο Στ. Σταυρόπουλος παραιτείται το 2000 από την Kleeman Hellas και στήνει την Doppler, η οποία πέρα από τους ανελκυστήρες ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την εμπορία και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, με τα panel θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία, καθώς και με την ανάπτυξη αντλιών θερμότητας για χρήση σε θέρμανση με κλασικά θερμαντικά σώματα.

«Σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν βλέπω ουσιαστική βελτίωση τα επόμενα πέντε χρόνια. Για τον λόγο αυτό  όλες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα εξαγωγών θα συρρικνωθούν σε μεγάλο βαθμό», λέει. Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας επιτάσσει την υιοθέτηση εξωστρεφούς πολιτικής, κάτι που η Doppler εφαρμόζει στην πράξη.

Έχει κατορθώσει να «τρυπώσει» στη ρωσική αγορά και μέσα σε τρία χρόνια οι πωλήσεις από την παγωμένη Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εκτοξεύθηκαν, αγγίζοντας το 2013 το 40%. Παράλληλα,  η Doppler έχει εξαγωγική παρουσία σε 55 συνολικά χώρες του εξωτερικού και σχεδιάζει επέκταση σε Αφρική και νότια Αμερική.

Αν και ναυπηγός στο επάγγελμα εργαστήκατε για αρκετά χρόνια στην Kleeman και εν συνεχεία πήρατε το επιχειρηματικό ρίσκο να δημιουργήσετε την Doppler. Πώς προέκυψε η εταιρεία και τι θέλατε να πετύχετε με την ίδρυσή της;
Η ίδρυση της Doppler ήταν μια ευκαιρία και συνάμα μια πρόκληση για μένα να εφαρμόσω σε απόλυτο βαθμό τις προσωπικές μου Τεχνικές και Επιχειρηματικές επιλογές σε μια επιχείρηση που θα είχα τον πλήρη έλεγχο. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μια επιτυχία που επί χρόνια αποτελούσε όραμα και στόχο.

Εκτός από τους ανελκυστήρες για τους οποίους είστε ευρέως γνωστοί τι άλλου είδους υπηρεσίες προσφέρετε;
Κάνουμε σοβαρές προσπάθειες και στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Σε πρώτη φάση ασχοληθήκαμε με την εμπορία και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, μια δραστηριότητα όμως που σταμάτησε αιφνίδια το 2013 με την εφαρμογή αρνητικών κυβερνητικών αποφάσεων λόγω της λιτότητας που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Στη συνέχεια αναπτύξαμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον προϊόν, τα panel θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία, που πήγε σχετικά καλά το 2013 και αναμένεται μεγαλύτερη επιτυχία το 2014 καθώς θα προωθηθεί και στο εξωτερικό.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει την ανάπτυξη αντλιών θερμότητας για χρήση σε θέρμανση με κλασικά θερμαντικά σώματα, γεγονός που απαιτεί μεγάλες θερμοκρασίες για το νερό εξόδου από την αντλία. Πιθανότατα το προϊόν να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Τι ακριβώς είναι το σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης που λάνσαρε η Doppler Green Energy και σε ποιους απευθύνεται;
Το σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης είναι ένα επαναστατικό προϊόν που συνδυάζει την οικονομία στην κατανάλωση με την υψηλού βαθμού υγιεινή θέρμανση εσωτερικών χώρων. Βασίζεται στην παραγωγή υπέρυθρης ακτινοβολίας με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι η ίδια με την ηλιακή ακτινοβολία που θερμαίνει τα στερεά σώματα, όχι τον αέρα. Είναι ουσιαστικά η ακτινοβολία που παράγεται στις θερμοκοιτίδες των νεογέννητων για την αντιμετώπιση του ίκτερου και γενικότερα την ενίσχυση του οργανισμού τους.

Η Ρωσία είναι μια πολύ δυνατή αγορά για την Doppler.Πώς καταφέρατε να μπείτε σε μια τόσο απαιτητική αγορά; Σε τι επίπεδα διαμορφώνονται οι πωλήσεις εκεί;

Πράγματι η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε διάστημα τριών χρόνων, αναδείχθηκαν στη μεγαλύτερη αγορά για τους ανελκυστήρες μας, φθάνοντας το 2013 το 40% των πωλήσεών μας. Είναι πραγματικά μια απαιτητική αγορά καθώς καλούμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε ανελκυστήρες υψηλών απαιτήσεων, αφού τους απλούς ανελκυστήρες κατοικιών καλύπτουν τοπικά εργοστάσια με χαμηλή ποιότητα και αντίστοιχες τιμές. Χάρη σε μια διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση των προϊόντων μας και εφαρμογή των τοπικών απαιτήσεων σε κανονισμούς, πετύχαμε να θεωρείται ο ανελκυστήρας μας «Ευρωπαϊκό προϊόν υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας».

Σε πόσες χώρες εξάγετε συνολικά και ποιες οι νέες αγορές στις οποίες υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης;
Αυτή τη στιγμή εξάγουμε με επιτυχία σε 55 χώρες. Υπάρχουν όμως μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης με αύξηση του μεριδίου αγοράς σ’ αυτές τις χώρες αλλά και με είσοδο σε νέες αγορές, ιδιαίτερα της Αφρικής και της νότιας Αμερικής.

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία του κλάδου τα επόμενα χρόνια;
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν βλέπω ουσιαστική βελτίωση τα επόμενα πέντε χρόνια. Για τον λόγο αυτό  όλες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα εξαγωγών θα συρρικνωθούν σε μεγάλο βαθμό. Αντίθετα, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που ουσιαστικά είμαστε εμείς και η Kleemann, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αν φυσικά συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με την ίδια επιμονή στην βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας.

 

Μιας και δραστηριοποιείστε στο Βιομηχανικό Πάρκο Πολυκάστρου, δώστε μας την εικόνα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Έχουν αλλάξει τα πράγματα εξαιτίας της κρίσης;
Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει απλώς. Έχουν στην κυριολεξία ανατραπεί. Η οικοδομική δραστηριότητα ήταν αυτή που τροφοδοτούσε την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Πιθανότητες επιβίωσης έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που είναι σε θέση να εξάγουν τα προϊόντα τους και αυτές που η κρίση τις βρήκε χωρίς δανειακές υποχρεώσεις, οπότε μπορούν να ακολουθήσουν μια πορεία υγιούς συρρίκνωσης. Οι υπόλοιπες πτωχεύουν άτακτα παρασύροντας στην εξαθλίωση επιχειρηματίες και άνεργους.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σημαντικό έργο σε εξέλιξη στην Ελλάδα  ή η κρίση έχει παγώσει τα projects μεγάλου βεληνεκούς;
Υπάρχουν κάποια ελάχιστα έργα. Όμως η τεράστια έλλειψη απασχόλησης στον κλάδο μας, οδηγεί σε κινήσεις απελπισίας τις επιχειρήσεις, που ουσιαστικά προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος. Αυτό φυσικά εμείς δεν το κάνουμε έχοντας την διέξοδο των εξαγωγών. Το αποτέλεσμα είναι οι πωλήσεις μας στην Ελλάδα να αποτελούν το 5% μόνο του τζίρου μας, κάτι που μας στεναχωρεί αλλά το αντιμετωπίζουμε.

Πώς βλέπετε το Χ.Α.; Ήσασταν από τις πρώτες εταιρείες που μπήκαν στην ΕΝ. Α. Η κίνηση αυτή με δεδομένο ότι έγινε λίγο πριν από την έλευση της κρίσης θεωρείτε ότι ωφέλησε ή ζημίωσε την εταιρεία;
Νομίζω πως θα ήταν άδικο να κάνουμε τέτοιου είδους απολογισμό αυτή τη στιγμή. Εγώ προσωπικά πιστεύω στο Χρηματιστήριο και στο όφελος που μπορεί να προκύψει για μια εισηγμένη εταιρία. Σίγουρα το σημαντικότερο όφελος, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου,  δεν την αποκομίσαμε, λόγω της κρίσης. Αποκομίσαμε όμως άλλα, όπως την αναγκαστικά καλύτερη λειτουργία των οικονομικών μας και ένα σεβασμό στην αντιμετώπιση από πελάτες και προμηθευτές του εξωτερικού. Απ’ την άλλη, όταν τα πράγματα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, θα είμαστε σε θέση να επιδιώξουμε και άλλα οφέλη που στην παρούσα συγκυρία αδυνατούμε.

Σε τι επίπεδα διαμορφώνεται η παραγωγή σε ετήσια βάση και πώς έκλεισε το 2013 σε επίπεδο τζίρου;
Επειδή δεν έχουν ελεγχθεί και δημοσιευτεί τα αποτελέσματα της χρήσης δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω συγκεκριμένους αριθμούς. Απλά θα επισημάνω ότι πετύχαμε αύξηση στις πωλήσεις και βελτίωση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες. Είμαστε πραγματικά σε καλό δρόμο και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ποια τα σχέδια για την τρέχουσα χρονιά;
Κατ’ αρχήν η συνέχιση της πετυχημένης μέχρι τώρα συνταγής για αύξηση των πωλήσεων μέσω περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων μας στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα όμως η φετινή χρονιά θα αποτελέσει σταθμό στην οργάνωσή μας καθώς, ένα μεγάλο project εσωτερικής μηχανογράφησης βρίσκεται σε τελικό στάδιο εφαρμογής, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών μας, αύξηση των πωλήσεων και ταυτόχρονα διατήρηση του μισθολογικού κόστους, που σημαίνει μείωση σε επίπεδο ποσοστού επί των πωλήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Οι πιο hi-tech ανελκυστήρες του κόσμου

Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός «δουλεύει» για τον καταναλωτή

Το αλυσοπρίονο των κερδών!

Το στοίχημα της εμπορικής εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών