Fintech Challenge ’17: Η Alpha Bank αρωγός στο ψηφιακό μετασχηματισμό της τραπεζικής

Fintech Challenge ’17: Η Alpha Bank αρωγός στο ψηφιακό μετασχηματισμό της τραπεζικής
Photo: pixabay.com

Η μεγάλη πρόκληση για τους… «Fintechians» της Alpha Bank.

«Υπό τον όρο fintech αναφερόμαστε στο χαρτοφυλάκιο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που περιγράφει έναν αναδυόμενο τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τον 21ο αιώνα». Αυτός είναι κατά το Investopedia ο ορισμός του fintech, μια «ξύλινη» και δυσνόητη περιγραφή, μόνο που η σύζευξη χρηματοοικονομικών και τεχνολογίας είναι κάτι ζωντανό, δυναμικό και πολλά υποσχόμενο.

Αποτελεί βασικό πυλώνα της εξέλιξης των υπηρεσιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου παγκοσμίως, αλλάζοντας τα δεδομένα για την τράπεζα όχι του μέλλοντος, αλλά του σήμερα, καθώς η τεχνολογία ήδη κυριαρχεί στην καθημερινότητα ιδιωτών και επιχειρήσεων και επιτάσσει άμεσες, εύκολες, γρήγορες, αλλά και ασφαλείς συναλλαγές.

Η οικονομία αλλάζει, οι καταναλωτές αλλάζουν, οι συνήθειες αλλάζουν χάρις ή εξαιτίας των ψηφιακών τεχνολογιών. Σε αυτό το έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι τράπεζες παγκοσμίως δεν μένουν θεατές της σύγχρονης πραγματικότητας, αλλά την αφουγκράζονται, την αφομοιώνουν και δημιουργούν νέα, fintech δεδομένα για τις ίδιες, τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες και τους πελάτες τους, με τη «σφραγίδα» της ψηφιακής καινοτομίας.

«Φρεσκάρουν» το χαρτοφυλάκιο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους με νέες δυνατότητες, ενσωματώνοντας κινητές εφαρμογές, αξιοποιώντας το «σύννεφο» (cloud) για την διαχείριση των δεδομένων, δίνοντας απεριόριστες δυνατότητες συναλλαγών στο κοινό, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους για όλους τους κρίκους που αποτελούν την ψηφιακή «αλυσίδα».

Στο ελληνικό γίγνεσθαι η Alpha Bank έχει υποβάλλει ήδη τα fintech διαπιστευτήριά της στο κοινό, μέσα από μια ευρεία και συνεχώς αναπτυσσόμενη γκάμα ψηφιακών υπηρεσιών και δυνατοτήτων. Εφέτος όμως, κάνει ένα βήμα ακόμη, στο πλαίσιο των σημαντικών επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Πιστεύοντας τους νέους που γεννούν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, με γνώσεις, όραμα, όρεξη και προοπτική και υποστηρίζοντας τη δημιουργικότητα τους, τούς καλεί στο Fintech Challenge ’17 από 24 έως 26 Νοεμβρίου. Στόχος της να δημιουργηθεί ένα πεδίο πειραματισμού και πρωτοπορίας για την αντιμετώπιση πραγματικών προκλήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών, συμβάλλοντας παράλληλα, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Όσοι αποδεχτούν την πρόκληση θα δοκιμάσουν να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες τους στον πολυσυλλεκτικό «boutique» χώρο εργασίας στο κέντρο της Αθήνας, στο Τζαφέρη 16, σε ένα μαραθώνιο δυόμισι ημερών, ο οποίος επιδιώκει να διαμορφώσει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του μέλλοντος.

Το Fintech Challenge ’17 απευθύνεται σε μικρές ομάδες φοιτητών, νέων εργαζόμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και σε νεοφυείς επιχειρήσεις – startups. Μπορούν να συμμετάσχουν και μεμονωμένα άτομα, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας ομάδων, είτε πριν το διαγωνισμό, είτε κατά τη διάρκειά του.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, παρουσιάζοντας τις δικές τους ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές.

Οι θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τις ιδέες τους οι διαγωνιζόμενοι είναι οι εξής:

  1. Εφαρμογές χρηματοοικονομικής διαχείρισης για ιδιώτες και επιχειρήσεις (Personal/Business Financial Management).
  2. Εφαρμογές για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
  3. Εφαρμογές βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη κατά την εγγραφή του σε νέες τραπεζικές υπηρεσίες ή κατά τη χρήση τους (Onboarding νέων Πελατών).
  4. Ελεύθερη επιλογή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του χρηματοοικονομικού χώρου θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν αξία στους πελάτες.

Ακόμη πιο καινοτόμο είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς… χάκερ για να έχει μια πρωτοποριακή ιδέα πάνω στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό τομέα και να πάρει μέρος στη διοργάνωση της Alpha Bank. Το Fintech Challenge ’17 απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί και μπορεί να υλοποιήσει την ιδέα του, πάνω σε μία από τις θεματικές ενότητες που δίνονται. Για παράδειγμα, γίνονται δεκτές συμμετοχές από σχεδιαστές, στελέχη μάρκετινγκ, project managers, κ.ά.

Εκτός από την εμπειρία συμμετοχής σε μία τέτοια διοργάνωση, η πρόκληση για τους… «Fintechians» της Alpha Bank είναι ακόμη πιο μεγάλη, καθώς θα τους δοθεί η ευκαιρία να εξελίξουν την αρχική τους ιδέα σε μια πλήρως λειτουργική εφαρμογή και να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ οι λύσεις τους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν απευθείας και από την ίδια την τράπεζα.

Επιπλέον θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα από την Alpha Bank, αλλά και βραβεία υποστηρικτικού, εκπαιδευτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα από τους συνεργάτες της τράπεζας στο Fintech Challenge ’17, δηλαδή τις ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, EY Ελλάδος, Microsoft και Vodafone.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδέες και οι εφαρμογές θα αξιολογηθούν από μία 5μελή κριτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου και του χώρου των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η επίσημη προθεσμία για την υποβολή αιτήματος συμμετοχής λήγει στις 31 Οκτωβρίου, αν και σε περίπτωση που συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών, η διαδικασία ενδέχεται να κλείσει νωρίτερα.