Σοβαρή προειδοποίηση του οίκου Fitch για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σοβαρή προειδοποίηση του οίκου Fitch για την παγκόσμια ανάπτυξη
Golden Brazil

Σύμφωνα με τον οίκο, η Κίνα θα αναπτυχθεί με 6,1% το 2019 (από 6,3% του ΑΕΠ) και συνολικά ο πλανήτης με 3,1% (αντί 3,2%).

Μειώνει τις προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης η Fitch στη σκιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σύμφωνα με τον οίκος αξιολόγησης «ο εμπορικός πόλεμος είναι μια πραγματικότητα» και αυτό επηρεάζει τα δεδομένα. Ετσι η Κίνα με βάση τις νέες εκτιμήσεις θα αναπτυχθεί με 6,1% το 2019 (από 6,3% του ΑΕΠ) και συνολικά ο πλανήτης με 3,1% (αντί 3,2%).

Παρά τις μικρές αυτές υποβαθμίσεις η Fitch επισημαίνει ότι οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές καθώς τα μεγέθη κινούνται σημαντικά υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο. Ωστόσο η ανάπτυξη είναι πλέον λιγότερο συγχρονισμένη και ισόρροπη.

Αυτό αντανακλά διαφορές στη νομισματική πολιτική, τις ισοτιμίες αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική. Η τελευταία είναι ιδιαίτερα επιθετική στις ΗΠΑ αλλά ουδέτερη στην Ευρώπη. Ειδικά για την ευρωζωνη, ο οίκος υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, και πλέον βλέπει ότι θα κινηθεί στο 2% ή 0,3% χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Διαβάστε ακόμη: JP Morgan: Κίνδυνος οικονομικού ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας