Fomo-ίτιδα και ελληνικό καλοκαίρι!

Fomo-ίτιδα και ελληνικό καλοκαίρι!

Η τεχνολογία κινδυνεύει να μας μετατρέψει σε μια «γενιά ηλιθίων».

Έντεκα μήνες το χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ονειρεύεται τη στιγμή που θα βρεθεί στα καταγάλανα νερά της χώρας μας, θα αδειάσει το μυαλό από σκοτούρες, επαγγελματικές και μη, θα πιει, θα φάει, θα διασκεδάσει… θα ξενοιάσει…

Τουλάχιστον αυτή ήταν η ιδανική κατάσταση… μέχρι προ λίγων ετών…

Σκηνή 1η
Καταπληκτική παραλία σε Αιγαιοπελαγίτικο νησί, αρχές Αυγούστου… Οι μισοί από τους παραθεριστές κολυμπούν, ενώ οι υπόλοιποι… κοιτούν το κινητό τους! Μπροστά μου είναι ένα νέο ζευγάρι το οποίο δεν έχει ανταλλάξει βλέμμα μεταξύ του, αντιθέτως, πληκτρολογούν μανιωδώς… μέσα στην απόλυτη σιωπή.

Σκηνή 2η
Σε trendy μπαράκι της Γλυφάδας, ίδια εποχή… Τουλάχιστον οι μισοί θαμώνες ασχολούνται (στο ημίφως) με το κινητό τους. Μια παρέα δίπλα μας έχει αποκοπεί ομαδικώς, από την πραγματικότητα για τουλάχιστον πέντε λεπτά…

Τις πταίει;
Τα γραφικότατα αυτά συμβάντα είναι χαρακτηριστικά του Fear of missing out Syndrome (Fomo Syndrome). Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια διαταραχή άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητα της τεχνολογίας να μας κρατά συνδεδεμένους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα λοιπόν με την καλπάζουσα αυτή κοινωνική διαταραχή, ο παθών αρνείται να αποσυνδεθεί από τα κοινωνικά δίκτυα, τα mail , τις ειδήσεις , το χρηματιστήριο, από το φόβο ότι δεν θα δει έγκαιρα ένα post, ένα σημαντικό mail, μια είδηση κλπ. Η πληθώρα και η ταχύτητα διασποράς της πληροφορίας, εντείνει την ψυχαναγκαστική αυτή συνήθεια που βλέπουμε ολοένα και περισσότερο γύρω μας.

Μπορούμε να ξεφύγουμε; Μάλλον όχι! Έχει παρατηρηθεί ότι η προσπάθεια απεγκλωβισμού από την ενασχόληση με το κινητό, συνήθως οδηγεί σε εκνευρισμό, σύνδρομο στέρησης και δημιουργία χρόνιου άγχους, καθώς νομίζει ο παθών ότι οι ευκαιρίες παρουσιάζονται και ο ίδιος είναι αποκομμένος (καλύτερα, αποσυνδεδεμένος) και ως εκ τούτου, τις χάνει.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, αμφιβάλω αν του χρόνου στην παραπάνω  παραλία θα κολυμπάει κανείς (τουλάχιστον χωρίς το κινητό ανά χείρας!)

Όπως είπε και ο Α. Άινσταιν προ πολλών ετών (παραθέτω το ακριβές απόφθεγμα): «I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots».

Η γενιά των ηλιθίων, λοιπόν!

(*O Ρόμπερτ Πεφάνης είναι VP στη Digerati S.A και Υφηγητής Επικοινωνίας City University of Seattle) 

Διαβάστε ακόμη:

Ποια είναι η σχέση σας με το τηλέφωνό σας;

Οι Έλληνες «κολλημένοι» με το κινητό τους και στις διακοπές