Οι φόροι που «έρχονται» με τον προϋπολογισμό του 2018

Οι φόροι που «έρχονται» με τον προϋπολογισμό του 2018

Ποιούς αφορά και από πότε θα ισχύσουν.

Έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό που εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και βασίζεται στις εισπράξεις φόρων και εισφορών, καταθέτει σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 ενσωματώνει επώδυνα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο αλλά ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί.

Με την κατάθεση του Προυπολογισμού και τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την ανακατονομή και τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων κλείνουν τα δημοσιονομικά μέτρα της τρίτης αξιολόγησης και του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με το Βήμα, όλα τα άλλα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2019 που θα οδηγήσουν σε περικοπές συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν αυτόματα όταν θα φτάσει ο χρόνος εφαρμογής.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,8%, ενώ το 2018 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5%.

Ποιοί φόροι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 

-Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες

-Περικοπή 50% για το επίδομα θέρμανσης

-Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% μισθωτών και συνταξιούχων

-Φόροι σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb. Το ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογηθεί το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

-Κατάργηση επιδομάτων για δικαιούχους του Κοινονικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

-Αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

-Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος

-Μειωμένο κατά 50% θα είναι και το επίδομα θέρμανσης ή κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.

Διαβάστε επίσης: Υπερψηφίστηκε το μέρισμα στη Βουλή: Τα τελικά κριτήρια για τη διανομή του