Φοροαπαλλαγές αντί ρευστού στον αναπτυξιακό νόμο

Φοροαπαλλαγές αντί ρευστού στον αναπτυξιακό νόμο
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης (Κ) , ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης (Δ) και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης (Α) συμμετέχουν σε συνέντευξη τύπου , Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016. Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με θέμα τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σε δημόσια διαβούλευση οι τέσσερις πρώτες δράσεις με «προίκα» 170+380 εκατ. ευρώ.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν από το πρωί της Τετάρτης τα τέσσερα πρώτα καθεστώτα ενίσχυσης του αναπτυξιακού νόμου, τα οποία στηρίζονται περισσότερο στις φοροαπαλλαγές παρά στην ένεση ρευστότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει επιδοτήσεις 170 εκατ. ευρώ και 380 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα τέσσερα καθεστώτα που ενεργοποιούνται, ήτοι: “Γενική επιχειρηματικότητα”, “Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού”, “Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ” και “Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους”, έχει ορισθεί η 12η Οκτωβρίου, ενώ το επενδυτικό σχέδιο που θα ενταχθεί στον Αναπτυξιακό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα κατ’ ανώτερο τριών ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ένταξης.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18.00.

Σύμφωνα με τον νόμο, το ελάχιστο ύψος για να υπαχθεί μια επένδυση στις διατάξεις του, ορίζεται στις 50.000 ευρώ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, στις 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις 150.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις, στις 250.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις και για cluster και στις 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα δε επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν σ’ αυτόν θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα το πολύ τριών ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης υπαγωγής στον νόμο, ενώ το σύνολο των διαδικασιών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο διενεργείται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) του υπουργείου Οικονομίας, η λειτουργία του οποίου διέπεται από τις διατάξεις του N. 4314/2014.

Τα συγκεκριμένα όρια δεν αφορούν το καθεστώς “Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους”, όπου το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα. Επίσης στις επενδύσεις μείζονος σημασίας παρέχεται το κίνητρο της σταθεροποίησης του ισχύοντος κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για χρονικό διάστημα 12 ετών από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Σημειώνεται πως η χρήση σταθερού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ισχύει μέχρι την εξάντληση της ενίσχυσης που δικαιούται ο φορέας και μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ.

Σε τρεις μήνες οι αξιολογήσεις

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες διεύρυνσης των εθνικών μητρώων εξωτερικών αξιολογητών και ελεγκτών, στο υπουργείο Οικονομίας, με εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε οι αξιολογήσεις του αναπτυξιακού νόμου να ολοκληρώνονται σε τρεις μήνες.

Οι εξωτερικοί αξιολογητές και ελεγκτές, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του, ανέρχονται σε 300 άτομα και θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν ταχείες αξιολογήσεις, εντός τριμήνου, για το νέο κύκλο επενδύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

«Με τη ρύθμιση αυτή αξιοποιείται ουσιαστικά ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο, στο συνολικότερο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού, δίνει έμφαση στη δυναμική της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, ενθαρρύνει συνέργειες και δικτυώσεις και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος» όπως σημειώνει το υπουργείο.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει κινητήριο δύναμη που θα επιταχύνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στρέφοντάς την προς ένα νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, την ενεργοποίηση, εντός χρονοδιαγράμματος, των τεσσάρων βασικών καθεστώτων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου (4399/2016), που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.