Φορολογικός οδηγός: Όλοι οι φόροι που θα πληρώσουμε φέτος – Τι να προσέξετε

Φορολογικός οδηγός: Όλοι οι φόροι που θα πληρώσουμε φέτος – Τι να προσέξετε

Τι ισχύει για τις αποδείξεις, τους μισθούς-συντάξεις, τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τις κοινές δηλώσεις των ζευγαριών.

Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet άνοιξε και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από 6,2 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Στις φετινές δηλώσεις, σύμφωνα με τα Νέα, οι φορολογούμενοι θα δουν όχι μόνο τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017 αλλά και τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποίησαν το περασμένο έτος. Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες οι δαπάνες αυτές αποτελούν το κλειδί που θα χρησιμοποιήσουν για να κλειδώσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, η οποία οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Το ραντεβού με την Εφορία λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ και ο φετινός φορολογαριασμός θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018.

Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά είναι σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, στο νέο έντυπο Ε1 της δήλωσης υπάρχουν «ύποπτοι» κωδικοί που μπορεί να κρύβουν έξτρα φόρους.

Για τα Ζευγάρια: Οι σύζυγοι θα υποβάλουν υποχρεωτικά κοινή φορολογική δήλωση. Ωστόσο όσοι θέλουν ξεχωριστή βεβαίωση φόρου ή επιστροφή φόρου (χωρίς συμψηφισμούς χρεωστικού και πιστωτικού υπολοίπου μεταξύ των συζύγων) μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία για διαχωρισμό της οφειλής. Από το 2019 θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστής δήλωσης.

Τα αναδομικά των συνταξιούχων: Έχουν σταλεί στα Ταμεία ως εισοδήματα του 2017 παρά το γεγονός ότι αφορούν παράνομες κρατήσεις εισφορών υγείας για το διάστημα 2012-2016. Η φετινή δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί με επιφύλαξη, ενώ οι δηλώσεις των ετών 2012-2015 θα πρέπει να γίνουν στην εφορία.

Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα: Σημείωση* Δίπλα από τους κωδικούς 049-050 υπάρχει ένας πίνακας με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Οι φορολογούμενοι πρέπει να υπολογίσουν το ποσό των αποδείξεων που αναλογεί στα εισοδήματά τους και να συμπληρώσουν τον κωδικό με το ποσό ακόμη και υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στο βοηθητικό πίνακα.

Μισθοί – Συντάξεις: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι και τη φετινή χρονιά προσυμπληρωμένα, ενώ δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Εάν πα’ρόλα αυτά εμφανίζονται εισοδήματα που δεν έχετε εισπράξει, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον εργοδότη σας.