Fortune 500: Οι εταιρείες που είδαν την αξία τους να «πιάνει ταβάνι»

Fortune 500: Οι εταιρείες που είδαν την αξία τους να «πιάνει ταβάνι»

Η ετήσια λίστα Fortune 500 συντάσσεται με βάση τα έσοδα μιας εταιρείας μέσα σε μία χρονιά, και η αποτίμηση αξίας λαμβάνει υπόψη το επενδυτικό αίσθημα.

Η Walmart μπορεί να κυριαρχεί στο νούμερο 1 της λίστας Fortune 500, αλλά τα iPhone και τα κοινωνικά δίκτυα είναι αυτά που κυριαρχούν στα μυαλά των επενδυτών.

Οι πέντε εταιρείες της λίστας Fortune 500 με τη μεγαλύτερη αποτίμηση αξίας είναι εταιρείες τεχνολογίας, και αυτό είναι μια ένδειξη του πόσο πολύ οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα αντικαταστήσουν παραδοσιακούς κλάδους στις ζωές των καταναλωτών τα επόμενα χρόνια.

Η Apple, η κατασκευάστρια εταιρεία πίσω από το iPhone, κυριαρχεί για άλλη μια φορά, με χρηματιστηριακή αξία 921 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα ώθηση από μια άλλη εταιρεία της λίστας Fortune 500, την Berkshire Hathaway, και πλέον φιγουράρει στην κορυφή του χαρτοφυλακίου της γνωστής εταιρείας στην οποία κύριος μέτοχος είναι ο Γουόρεν Μπάφετ.

Ενώ η ετήσια λίστα Fortune 500 συντάσσεται με βάση τα έσοδα μιας εταιρείας μέσα σε μία χρονιά, η αποτίμηση αξίας λαμβάνει υπόψη το επενδυτικό αίσθημα – το πόσο πιστεύουν οι επενδυτές ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια εταιρεία μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Amazon, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, που έχει επιτύχει σταθερό ρυθμό αύξησης εσόδων από τότε που βρέθηκε για πρώτη φορά στη λίστα Fortune 500 το 2002, έγινε η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου μέσα στο 2018, καθιστώντας τον CEO και ιδρυτή της, Τζεφ Μπέζος, τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον πλανήτη. Η εταιρεία συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους επενδυτές με τη συνεχή οικονομική της ανάπτυξη και απειλεί να αποδιοργανώσει ακόμα περισσότερους κλάδους λιανικής πώλησης, όπως τα παντοπωλεία και οι ασφάλειες.

Από την άλλη πλευρά, ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil είναι πλέον η 8η μεγαλύτερη εταιρεία του Fortune 500 βάσει αξίας, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν 4η. Και η Wells Fargo, η οποία κάποτε ήταν η 10η πολυτιμότερη εταιρεία της λίστας είναι πλέον 13η, καθώς εξακολουθεί να κλονίζεται από ένα σκάνδαλο χρέωσης πελατών για εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς.

Συνολικά, όμως, τα πράγματα πάνε καλά για τη χρηματιστηριακή αγορά από τότε που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έπιασε… δουλειά στην Ουάσινγκτον. Η πολιτική που ακολουθείται είναι εξαιρετικά φιλική προς τις επιχειρήσεις, και έτσι η αποτίμηση αξίας όλων των εταιρειών της λίστας Fortune 500 αυξήθηκε από 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 21,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2018.