Fortune Ανταπόκριση: Πώς ένα από τα μεγαλύτερα νορβηγικά funds επενδύει σε startups

Fortune Ανταπόκριση: Πώς ένα από τα μεγαλύτερα νορβηγικά funds επενδύει σε startups
Argentum

To κυβερνητικό fund Argentum δείχνει τον δρόμο για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

 

Αποστολή Νορβηγία

Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στη Νορβηγία τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάδυσης μιας ισχυρής τάξης νεοφυών επιχειρηματιών που κεντρίζουν με τις καινοτόμες ιδέες τους το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

Αρωγός στην προσπάθεια των startupers που αναζητούν εναγωνίως χρηματοδότηση είναι η Argentum, ένα από τα σημαντικότερα κυβερνητικά νορβηγικά funds.

Το Fortune Greece βρέθηκε στη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Startup Extreme, και μίλησε με την Ingibjorg Meyer – Myklestand, Επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Argentum, η οποία απάντησε στο ερώτημα του πόσο εύκολο είναι το επιχειρείν στην Νορβηγία, τι κίνητρα δίνονται από το κράτος και με ποια κριτήρια γίνονται οι τοποθετήσεις των VC’s.

Μολονότι η Νορβηγία δεν ήταν από τις χώρες που χτύπησε σφόδρα η κρίση, εντούτοις η κα Myklestand παραδέχεται πως η επιρροή στον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας των venture capitals ήταν μεγάλη. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάπτυξης προερχόταν από τον κλάδο του πετρελαίου, από όπου προέρχονταν και οι περισσότερες startups. Ωστόσο, η ύφεση συνέβαλε στο να συντελεστεί μία αλλαγή στην υφιστάμενη επενδυτική πολιτική και κατά συνέπεια στους τομείς που τοποθετούνταν πλέον τα χρήματα.

«Παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, η αλήθεια είναι πως στη Νορβηγία γίνονται πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε διαρκώς να «ξεφυτρώνουν» από παντού  νέα startups hubs και accelerators, τα οποία ενδιαφέρονται να προσελκύσουν, όχι μόνο το νορβηγικό ταλέντο, αλλά και εκείνο που υπάρχει σε διάφορες άλλες χώρες του κόσμου» τονίζει.

Γιατί κάποιος να δραστηριοποιηθεί στη Νορβηγία;

Κάποιοι εύλογα θα αναρωτιέστε εάν η Νορβηγία θα ήταν το ιδανικό μέρος για να αναπτύξετε την επιχείρησή σας και αν θα άξιζε τον κόπο να δραστηριοποιηθείτε σε μια περιοχή που εμφανίζει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Η Επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Argentum εξηγεί πως από την πλευρά του κράτους υπάρχει αυτό που λέμε «soft funding». Στην ουσία δίνονται κάποια grants που προορίζονται για το ερευνητικό κομμάτι μιας επιχείρησης. «Υπάρχουν πολλά τέτοιου είδους προγράμματα που «τρέχουν» στη Νορβηγία. Ειδικότερα για τις startups το ποσό που δίνεται δωρεάν από το κράτος κυμαίνεται μεταξύ 50.000-70.000 νορβηγικών κορόνων, ήτοι 5.000-7.000 ευρώ,  ένα χρηματικό ποσό το οποίο δεν επιστρέφεται».

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων αυτή διαμορφώνεται στο 23% με την κα Myklestand να παραδέχεται ότι η χώρα της δεν φημίζεται για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της.

Δίνοντας μια πλήρη εικόνα του νορβηγικού startup οικοσυστήματος ανέφερε πως το 2017 υλοποιήθηκαν 700 deals και πως από τις Σκανδιναβικές χώρες η Νορβηγία είναι εκείνη που από το 2014 απολαμβάνει σταθερά τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις από VC’s, με το 75% εξ αυτών να διοχετεύεται σε startups τεχνολογίας.

Πέρυσι έλαβαν χώρα 78 exits από επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, 12 στη Νορβηγία, 48 στη Σουηδία, 15 στη Φινλανδία και 3 στη Δανία. «Δώδεκα νορβηγικές εταιρείες συμμετοχών μπήκαν στο χρηματιστήριο, εκ των οποίων οι πέντε στον δείκτη Nasdaq. Θα λέγαμε ότι το 2016 ήταν η καλύτερη χρονιά από άποψη χρηματοδότησης καθώς αντλήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο διαμορφώθηκε σε 850 εκατ. ευρώ το 2017 και ελπίζουμε να είναι πολύ μεγαλύτερο την τρέχουσα χρονιά».

Να σημειωθεί πως κάτω από την «ομπρέλα» της Argentum βρίσκονται αυτή τη στιγμή 110 funds στα οποία έχουν γίνει επενδύσεις της τάξεως των 1, 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επισημαίνει πως ο λόγος που η ομάδα της Argentum εξακολουθεί  να επικεντρώνεται κυρίως στη βόρεια Ευρώπη είναι επειδή θέλει να γνωρίζει καλά μια η αγορά και στη συνέχεια να την κατακτά. «Προς το παρόν δεν έχουν επενδύσει στη Νότια Ευρώπη και σίγουρα είναι μία παρθένα αγορά για εμάς».

Πώς να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του επενδυτή;

Η κα Myklestand έχει καταλήξει πως για να κεντρίσει μια startup το ενδιαφέρον ενός επενδυτικού fund, θα πρέπει η ομάδα της να διαθέτει κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Οι συμβουλές λοιπόν που δίνει και στο ελληνικό οικοσύστημα είναι οι εξής:

Έλεγξε την ιδέα σου πρώτα σε αυτούς που έχεις γύρω σου πριν προβείς σε υλοποίησή της. Μη σπαταλάς χρόνο δημιουργώντας κάτι, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη αγορά.

Να είσαι σε θέση να εξηγήσεις με απλά λόγια την αξία αυτού που έχεις δημιουργήσει. Σε δύο μόλις λεπτά να μπορείς να γίνεις κατανοητός, γιατί αυτός είναι ο χρόνος που αφιερώνεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Πριν πλησιάσετε ένα venture capital για χρηματοδότηση να είστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε καλά τι σκέφτονται και τι είναι σημαντικό για τα ίδια τα VC’s  πριν τους πείτε την ιδέα σας.

Το πόσο η Νορβηγία στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα φαίνεται από τις επενδύσεις που υλοποιεί το κράτος για την εκπαίδευση της νέας γενιάς σε θέματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με την κα Myklestand η νορβηγική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία υποδομών για το κομμάτι του tech, το οποίο θα ξεκινάει από το σχολείο, ώστε τα μικρά παιδιά να έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία όταν αποφοιτήσουν.