Fortune Ρεπορτάζ: Η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις που κάηκαν

Fortune Ρεπορτάζ: Η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις που κάηκαν
ΜΑΤΙ 2H ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Επί ποδός η Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής. Τι λένε ΕΣΕΕ- ΕΒΕΠ, τι προβλέπουν τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. 

Δύσκολες ώρες περνούν οι επιχειρηματίες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στις περιοχές της Κινέτας, της Ραφήνας και του Μαραθώνα. Πολύ εξ αυτών είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται σε λίγα μόλις λεπτά και τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες.

]Ο απολογισμός των ζημιών είναι δύσκολο να αποτιμηθεί στην παρούσα φάση, ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνονται μέτρα για την επόμενη ημέρα. Το fortunegreece.com επικοινώνησε και με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής, την Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την καταγραφή ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

«Κανείς δεν είναι στο γραφείο. Όλοι οι αρμόδιοι για την καταγραφή των ζημιών βρίσκονται στους δρόμους και κάνουν αυτοψία. Από τη δεύτερη κιόλας μέρα του τραγικού συμβάντος δεχόμαστε ασταμάτητα κλήσεις από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Κλιμάκια μας βρίσκονται εκεί και ενημερώνουν τους πολίτες αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν» λέει χαρακτηριστικά εργαζόμενη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής, προσθέτοντας πως στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι σε θέση να έχουν την πλήρη εικόνα της οικονομικής καταστροφής.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής λειτουργεί συγκεκριμένος χώρος (banner) υπό τον τίτλο «Χρήσιμες Πληροφορίες για τις μεγάλες πυρκαγιές», όπου παρέχονται χρηστικές πληροφορίες και η επικαιροποίησή του είναι συστηματική.

Οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής καλώντας στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292.

Σε δηλώσεις του στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης αναφέρει πως από την πλευρά των επιμελητηρίων έχουν προβεί σε ενημέρωση όλων των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές στη Δυτική Αττική ζητώντας τους να επικοινωνήσουν με τα Επιμελητήρια του Πειραιά και για την Ανατολική Αττική, να επικοινωνήσουν με τα Επιμελητήρια της Αθήνας προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν ώστε να τους επισκεφτούν άμεσα τα ειδικά συνεργεία για την καταγραφή και κοστολόγηση των ζημιών που υπέστησαν.

«Όλοι οι παραγωγικοί φορείς ενώσαμε τις δυνάμεις μας, ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό και συγκεντρώνουμε χρήματα για τους πληγέντες συναδέλφους μας, ώστε να προχωρήσουμε, συλλογικά και συντονισμένα, στην αγορά εξοπλισμού και την ανακαίνιση επαγγελματικών χώρων για να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί διαχειρίσιμες υλικές ζημιές» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Υπογραμμίζει δε πως πλέον σκοπός και υποχρέωση όλων των φορέων είναι να μην επιτρέψουν όλα τα κρατικά μέτρα που ανακοινώθηκαν επισήμως από την ελληνική Κυβέρνηση να ξεχαστούν σε δύο μήνες και να χρονίζουν όπως πολλάκις συνέβη σε πολλές καταστροφές στο παρελθόν, εξαιτίας της γραφειοκρατίας αλλά και των “γενναιόδωρων” εξαγγελιών, χωρίς περιεχόμενο.

« Διαχρονικά το ζητούμενο για όλους εμάς τους πολίτες είναι η λήψη μέτρων, καταρχάς για πρόληψη και όχι τελικά για καταστολή, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η απώλεια ανθρώπινης ζωής ούτε κοστολογείται, ούτε αποζημιώνεται. Από αυτή την εθνική τραγωδία κρατάμε την Αλληλεγγύη, τη Συμπαράσταση και την Ανθρωπιά που για άλλη μία φορά προσέφεραν απλόχερα όλοι οι Έλληνες» καταλήγει.

Λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις

• Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα, που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

• Μέτρα άμεσης ασφαλιστικής ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές.

• Αναστολή πληρωμής τρεχουσών εισφορών – δόσεων εκκαθαρίσεων – δόσεων ρυθμίσεων:

Ειδικότερα προβλέπεται:

Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018.

Για τις δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου της καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής, διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων.

Αναστέλλεται η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) και καταβολή τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα της καταστροφής, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.