Fortune: Τι κρύβει το 2016 για τους επενδυτές

Fortune: Τι κρύβει το 2016 για τους επενδυτές
Photo:

Τρία βασικά θέματα θα πρέπει να κυριαρχήσουν στη λήψη αποφάσεων.

του Μάθιου Χάιμερ

Ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί μόλις κατά 1.5% το 2015, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα. Μόνο μια φορά τα τελευταία 25 χρόνια έχει βρεθεί η αγορά μετοχών στις ΗΠΑ τόσο κοντά στη μηδενική αύξηση για μια ολόκληρη ημερολογιακή χρονιά.

Πάντως, η αίσθηση για το 2015 δεν είναι ότι τα πράγματα παρέμειναν αμετάβλητα. Το πετρέλαιο, ο ISIS, η Κίνα και μια σειρά άλλων συναισθηματικών ερεθισμάτων οδήγησαν τους επενδυτές σε διάφορες θορυβώδεις πωλήσεις μετοχών – συμπεριλαμβανομένης και μιας πτώσης άνω του 10% τον Αύγουστο, που ήταν η πρώτη διόρθωση από το 2011.

Είναι λοιπόν ώρα για τους επενδυτές στις ΗΠΑ να βελτιστοποιήσουν την απόδοση των χαρτοφυλακίων τους, επιλέγοντας έξυπνες αρχές βάσει των οποίων πρέπει να λάβουν αποφάσεις. Ιδού τρία βασικά μοτίβα:

Δεν αποδίδει το να πληρώσεις πολύ

Οι «εναλλακτικές» επενδυτικές στρατηγικές υποτίθεται ότι παρέχουν ένα πλεονέκτημα που δικαιολογεί τις υψηλές τους χρεώσεις. Όμως, τα hedge funds δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλή επίδοση το 2015 και η φήμη ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ξεπερνούν σε επιδόσεις τις αγορές έχει υποχωρήσει.

Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες

Οι αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων στις ΗΠΑ παραμένουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Οι φετινές πραγματικές και φανταστικές απειλές, πάντως, έχουν κάνει τις μετοχές κάποιων ισχυρών εταιρειών να φαίνονται ασυνήθιστα προσιτές.

Η τεχνολογία είναι ακόμα εξαιρετική

Πολλοί τομείς της αγοράς είναι κυκλικοί, κινούμενοι παράλληλα με τις διακυμάνσεις της οικονομίας. Όμως, οι τεχνολογικές μετοχές μπορεί να μην καταλαβαίνουν από κυκλικότητα: όπως λέει ο Ντέβεν Πάρεκ, οι επιχειρηματικοί ηγέτες δεν έχουν την πολυτέλεια να μην επενδύσουν σε τεχνολογικές βελτιώσεις, ακόμα κι όταν οι εποχές είναι «σφιχτές».

Τέλος, ας υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία χρονιά που ο S&P 500 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος ήταν το 1994, κι ύστερα ο δείκτης κατέγραψε κέρδη τουλάχιστον 20% σε κάθε ένα από τα πέντε επόμενα έτη. Δεν προβλέπουμε μια τέτοια ραγδαία ανάπτυξη, αλλά ελπίζουμε ότι αυτές οι μικρές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να πάτε καλά, ό,τι και να φέρει το 2016.

Πηγή: fortune.com