Founder Institute: Ένα πρόγραμμα για επιχειρηματίες και όχι απλές ιδέες

Founder Institute: Ένα πρόγραμμα για επιχειρηματίες και όχι απλές ιδέες

Τον δεύτερο κύκλο του θα τρέξει το Founder Institute, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα επιχειρηματικής «επιτάχυνσης» στον κόσμο, με παρουσία σε πάνω από 100 πόλεις.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου με τη δημιουργία έξι νέων επιχειρήσεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία δημιουργίας του προϊόντος, ο Μιχάλης Στάγκος, συν-ιδρυτής του Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) και Διευθυντής του Athens Institute, ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη του δεύτερου κύκλου του Founder Institute -του μεγαλύτερου προγράμματος τεχνολογικής κατάρτισης επιχειρηματιών, παγκοσμίως, στην Αθήνα.

Το Founder Institute απευθύνεται σε όσους θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα τομέων τεχνολογίας, όπως ψηφιακά μέσα, software, βιοτεχνολογία, αγροτικές τεχνολογίες (agtech), cleantech, e-commerce, διαφήμιση, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και άλλα.

Για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να καταθέσουν την ιδέα τους. Όπως εξηγεί ο κ. Στάγκος, οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε μία σειρά από ψυχομετρικά τεστ, τα οποία αξιολογούν στοιχεία της προσωπικότητάς τους και των ικανοτήτων τους και προβλέπουν τις δυνατότητες επιτυχίας του κάθε υποψηφίου ως επιχειρηματία. «Ψάχνουμε για επιχειρηματίες και όχι απλά για ιδέες» είπε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα και οι μέντορες του Founder Institute προσπαθούν να κάνουν αυτό που οι υπόλοιποι θεωρούν ακατόρθωτο, δυνατό.

«Το Founder Institute είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο που εξελίσσετε συνεχώς για να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην ανάπτυξη ανθρώπων και ιδεών. Το σημαντικό για εμάς είναι να χτίσουμε την επόμενη γενιά ιδρυτών επιχειρήσεων που θα παραλάβουν την σκυτάλη για να αλλάξουν την επιχειρηματική νοοτροπία και κουλτούρα της χώρας. Εστιάζουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που δημιουργούν επιχειρηματίες, και όχι μόνο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, με στόχο να εκπαιδεύσουμε και να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να επιχειρήσουν και να καινοτομήσουν κάνοντας τις ιδέες τους πράξη, δημιουργώντας βιώσιμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά επιτυχίας», τόνισε.

Το πρόγραμμα σπουδών, βασισμένο στην πράξη και όχι τη θεωρία, έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές των πιο ανεπτυγμένων επιχειρηματικών οικοσυστημάτων και εστιάζει σε κάθε πτυχή δημιουργίας μίας επιχείρησης. Κάθε ενότητα παραδίδεται με τη συμμετοχή κορυφαίων CEOs και έμπειρων μεντόρων, οι οποίοι μοιράζονται τις μοναδικές και συχνά διαφορετικές απόψεις τους σχετικά με το θέμα και παρέχουν συμβουλές μέσα από την εμπειρία τους και, στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν εργασίες, σύμφωνα με τη θεματολογία κάθε ενότητας.

Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό συγκριτικά με τα υπόλοιπα προγράμματα, γιατί «δημιουργεί» άτομα που έχουν μάθει να δουλεύουν ομαδικά. Που δεν επαναπαύονται, αλλά αλλάζουν διαρκώς ρόλους και ομάδες με τα υπόλοιπα μέλη, που ανταλλάσουν απόψεις, αλληλοσυμπληρώνονται, παρέχουν και λαμβάνουν συμβουλές και δημιουργούν ένα δίκτυο συνεργατών και γνωριμιών.

Ένα «ταχύρυθμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα» όπως το χαρακτήρισε το κοινό. Ένα πρόγραμμα απ’ το οποίο μπορούν να απορριφθούν υποψήφιοι, αλλά και να φύγουν αν δε νιώθουν έτοιμοι.

Μέσα από ένα τετράμηνο εντατικό πρόγραμμα σπουδών, το Founder Istitute βοηθάει επίδοξους να φτιάξουν βιώσιμες εταιρείες παρέχοντας τους κατά τη διάρκεια της φοίτησης όλα τα απαραίτητα εφόδια. Mentoring, εμπειρία αλλά κυρίως ένα δίκτυο ατόμων.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα έχουν, επίσης, πολλά επιπρόσθετα οφέλη, πέραν από την ίδρυση της επιχείρησής τους. Με την υποστήριξη της Microsoft, θα τους δοθεί πρόσβαση σε μία σειρά από εργαλεία για τρία χρόνια, ενώ οι καλύτεροι απόφοιτοι θα έχουν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν για έναν χρόνο στο Microsoft Innovation Center. Παράλληλα, οι απόφοιτοι θα διεκδικήσουν τη θέση τους σε μία σειρά από προγράμματα του Founder Institute, που θα ενισχύσουν τις εταιρείες τους, προσφέροντας ευκαιρίες δικτύωσης και χρηματοδότησης σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα η κοινότητα του Ινστιτούτου παγκοσμίως (100+ πόλεις) μετρά ένα δίκτυο 3.500+ μεντόρων και 250+ συνεργατών.

Στόχος του Athens Founder Institute είναι η δημιουργία του FI Lab, στη Σίλικον Βάλλεϋ,, αλλά και στη δημιουργία ενός παγκόσμιου fund όπου θα δύνεται προτεραιότητα στους αποφοίτους της Αθήνας. Για το fund αυτό, το οποίο αναμένεται να φτιαχτεί εντός ’15, έχουν απευθυνθεί σε επενδυτές τόσο από την Ελλάδα, όσο και απ’ όλο τον κόσμο.

Το παρών στη συνέντευξη έδωσαν παλιοί και νέοι μέντορες του προγράμματος, αλλά και απόφοιτοι για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Ο κ. Απόστολος Αποστολάκης, Σύμβουλος και συν-ιδρυτής του Doctoranytime.gr και συν-ιδρυτής του e-food.gr, εξήγησε πως ήθελε να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ήταν στο Ινστιτούτο. Οι λόγοι απλοί. Το πρόγραμμα ξεχωρίζει καθώς έχει το περιεχόμενο που απαιτείται για να ξεκινήσει ένας startupper, η διαδικασία είναι απαιτητική και δυναμική – αναγκάζοντας τον starupper να σκεφτεί, εάν δε το κάνει δε θα αποφοιτήσει και έτσι όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα είναι πραγματικοί επαγγελματίες. Το τελευταίο σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι το δίκτυο που παρέχει στους συμμετέχοντες.

Ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος, συν- ιδρυτής της Intelen, μίλησε και εκείνος με τα καλύτερα λόγια για το πρόγραμμα του Ινστιτούτου, τονίζοντας πως η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτό που κάνει το Founder Institute να ξεχωρίζει.

«Η αυστηρή διαδικασία και το φιλτράρισμα είναι σημαντικά, ειδικά σε ένα κατακερματισμένο οικοσύστημα, όπως αυτό της επιχειρηματικότητας» δήλωσε. Τα τεστ στα οποία υποβάλλονται, ιδιαίτερα εκείνα της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι υψίστης σημασίας. «Η συναισθηματική νοημοσύνη χτίζει την ιδέα», είπε χαρακτηριστικά. Τονίζοντας παράλληλα πως οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Όπως είπε «δε γεννιέται κανείς επιχειρηματίας».

Ο κ. Σωτήρης Συρμακέζης, ο τελευταίος απ’ τους μέντορες του πρώτου κύκλου, δε δίστασε να παραδεχτεί πως η διαδικασία ήταν τελικά περισσότερο αποτελεσματική για τον ίδιο. Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό να είναι κανείς γύρω από άτομα που έχουν όρεξη να δουλέψουν και εκείνος ήθελε να μοιραστεί μαζί τους την εμπειρία και τη γνώση του. «Θεωρώ ότι όλη η προσπάθεια που έγινε, όλοι οι μέντορες, έκαναν πολύ καλή δουλειά και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν εταιρείες τα οποία θεωρώ ότι έχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες για να πάνε καλά» δήλωσε.

Ο κ. Φώτης Δραγανίδης, Γενικός Διευθυντής Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, εκπροσωπώντας μια εταιρεία που δραστηριοποιείται χρόνια στο οικοσύστημα των startups, αποφάσισε να «φέρει» τα ποσοτικά νούμερα στο τραπέζι.

Όπως εξήγησε, στην Ελλάδα υπάρχουν 300.000 φοιτητές, 100.000 εκ των οποίων είναι σε σχολές τεχνολογίας. Οι 20.000 από αυτούς αποφοιτούν ετησίως και ψάχνουν για δουλειά. Στη χώρα μας κάθε χρόνο δημιουργούνται 30-40 νέες επιχειρήσεις, δηλαδή 200-300 άτομα προσπαθούν να φέρουν κάτι καινοτόμο.

Τα νούμερα αυτά είναι πολύ μικρά σε σχέση με του Ισραήλ, που δημιουργούνται 800 stratups ετησίως. Θα έπρεπε τα νούμερα στην Ελλάδα να είναι μεγαλύτερα, εξήγησε.

Όσοι, όμως, από τους νέους αυτούς επιχειρηματίες καταφέρουν να πετύχουν – δεν είναι τυχαίοι. Είναι αυτοί που θα καθορίσουν το οικοσύστημα και την οικονομία. «Δεν πρόκειται για τις 200 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αλλά για μια συνολική προσέγγιση που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν ολόκληρους τομείς της οικονομίας» δήλωσε..

Εκείνος και η εταιρεία του είναι πρόθυμο να βοηθήσουν τα άτομα αυτά, τόσο παρέχοντας τους το λογισμικό, συμβουλευτική αλλά και δίνοντας την ευκαιρία να εργαστούν στη Microsoft. «Αν δε χτίσετε το όνειρο σας, κάποιος άλλος θα σας προσλάβει για να χτίσετε το δικό του», τόνισε κλείνοντας.

Ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, επικεφαλής του travelplanet24.com, «πιάστηκε» απ΄ τα λόγια του κ. Δραγανίδη και εξήγησε πως αυτό που λείπει απ’ τις ελληνικές startupps είναι η ωριμότητα. Εκείνος, όπως, δήλωσε έκανε αρκετά λάθη στα πρώτα του βήματα όταν ήταν 25 χρονών και θέλει να βοηθήσει τους νέους να μη κάνουν τα ίδια. Ένα από τα βασικά λάθη, όπως τόνισε, είναι η επιλογή λάθος ομάδας. «Οι επενδυτές επενδύουν σε ομάδες, όχι σε ιδέες», δήλωσε.

Τη πλευρά των αποφοίτων εκπροσώπησε ο κ. Αθανάσιος Λαδόπουλος, ο οποίος με την πλατφόρμα του My e-tutor ελπίζει πως θα φέρει μια νέα εποχή στην ενισχυτική διδασκαλία και θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα και στο εξωτερικό. Εξήγησε πως η διαδικασία ήταν επίπονη και απαιτούσε πολύ χρόνο, αλλά το δίκτυο και οι ευκαιρίες που είχε το αποπλήρωσαν.

Φέτος, έχουν ήδη δοθεί δύο υποτροφίες για την παρακολούθηση του προγράμματος, μία στον καλύτερο υποψήφιο (Technical Founder Fellowship) και μία στην καλύτερη γυναίκα υποψήφιο (Female Founder Fellowship) και πρόκειται να δοθεί ακόμα μία υποτροφία, μέχρι τη λήξη της περιόδου των αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο http://fi.co/apply/athens μέχρι τις 19 Μαρτίου 2015.