Φοβάστε μήπως παρακολουθούν τι στέλνετε στα μηνύματα σας; Δεν υπάρχει λόγος

Φοβάστε μήπως παρακολουθούν τι στέλνετε στα μηνύματα σας; Δεν υπάρχει λόγος
Phone with bubble speech

Ασφαλής ανταλλαγή μηνυμάτων: Τι είναι και πώς να την εφαρμόσετε.

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Στις μέρες μας, δύο βασικές αλλαγές έχουν λάβει χώρα σε σχέση με το πώς οι άνθρωποι στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους.

Η μία σχετίζεται, βεβαίως, με το τι στέλνουν – πλέον χρησιμοποιούμε περισσότερες εικόνες, emojis, κλπ.

Η άλλη αλλαγή αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για να ανταλλάσουμε μηνύματα.

Πλέον, εταιρείες που αναπτύσσουν apps ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως η Facebook και η Apple, κάνουν τις εφαρμογές τους πολύ πιο ασφαλείς απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον πολύ δυσκολότερο για κάποιον τρίτο, όπως χάκερ ή υπάλληλο μυστικών υπηρεσιών, να υποκλέψει τα μηνύματά σας. Τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας κρυπτογράφησης, η οποία κωδικοποιεί το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας έτσι ώστε να το βλέπει μόνο ο παραλήπτης που επιθυμείτε.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί μια νέα γενιά υπερ-ασφαλών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων που καθιστούν αδύνατη την υποκλοπή από χάκερ ή την αστυνομία, ή οποιονδήποτε άλλον θα ήθελε να διαβάσει τα μηνύματά σας.

Οι δύο γνωστότερες τέτοιες εφαρμογές είναι η Signal και η Telegram, η δημοφιλία των οποίων έχει απογειωθεί τους τελευταίους μήνες – κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των εντεινόμενων φόβων των χρηστών σε σχέση με την κρατική παρακολούθηση.

Αυτά τα εργαλεία είναι πραγματικά εύκολα στη χρήση. Αν έχετε iPhone, ήδη χρησιμοποιείτε την ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω της υπηρεσίας iMessage της Apple. Επίσης, και το WhatsApp, το οποίο χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προσφέρει αυτόματα ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων.

Όσο για τις υπερ-ασφαλείς εφαρμογές, όπως η Signal, πρέπει απλώς να πάτε σ’ ένα app store και να τις κατεβάσετε.

Οι εφαρμογές θα βρουν αυτόματα τις επαφές σας που τις χρησιμοποιούν επίσης, και αυτό θα σας επιτρέψει να στέλνετε και να λαμβάνετε μηνύματα όπως ακριβώς θα κάνατε με την συνηθισμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του κινητού σας τηλεφώνου.

Διαβάστε ακόμα: 

Ήρθε το τέλος των SMS;

Πώς θα είναι η επικοινωνία μας όταν το 4G αντικατασταθεί απ’ το 5G