Φόβοι για επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο του Άντεν

Φόβοι για επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο του Άντεν

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού θέτει η Μεγ. Βρετανία το εμπορικό ναυτικό ανοικτά της Υεμένης.

Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού έθεσε το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών τα πλοία του εμπορικού ναυτικού που πλέουν στην περιοχή ανοιχτά των ακτών της Υεμένης υπό τον φόβο επιθέσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νιλ Ρόμπερτς της ασφαλιστικής Lloyd’s Market Association στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο συναγερμός αυξήθηκε στο τρίτο επίπεδο, που είναι και το υψηλότερο κι επιβάλλεται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) σε «έκτακτες» περιστάσεις.

Παγκόσμιος συναγερμός λόγω Αλ Κάιντα

«Η Υεμένη βρισκόταν στον κατάλογο με τις ‘ευαίσθητες’ περιοχές από κάποια στιγμή και μετά λόγω της Σομαλίας, αλλά τώρα τέθηκε στο τρίτο επίπεδο και αυτό είναι ασυνήθιστο. Είναι ένα μήνυμα προς τους ναυλωτές για να τους πουν ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε σημαντικά», εξήγησε ο Νιλ Ρόμπερτς.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, οι αρχές φοβούνται μια επίθεση παρόμοια με αυτή κατά του αμερικανικού πλοίου USS Cole, στο λιμάνι του Άντεν τον Οκτώβριο του 2000, η οποία κατέληξε με 17 νεκρούς, ή την επίθεση κατά του γαλλικού δεξαμενόπλοιου MV Limburg ανοιχτά της Υεμένης το 2002, που έληξε με τον θάνατο ενός Βούλγαρου ναυτικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ