Φόβοι για νέα κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο

Φόβοι για νέα κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο

Πορείες προς την πλατεία Ταχρίρ πραγματοποιoύν την Κυριακή οπαδοί του Μόρσι, αλλά και υποστηρικτές του στρατού - Τέσσερις νεκροί σε συμπλοκές.

Άνδρες του στρατού της Αιγύπτου σκότωσαν τέσσερις φερόμενους ως αντάρτες κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην πόλη Ισμαηλία, κοντά στην Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η μάχη ξέσπασε όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου σε έναν δρόμο ο οποίος συνδέει την Ισμαηλία με το Κάιρο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτόματα τουφέκια και πυρομαχικά βρέθηκαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ανήκε στους τέσσερις νεκρούς. Το επεισόδιο σημειώθηκε μια ημέρα αφού ένοπλοι σκότωσαν δύο στρατιώτες σε επίθεση στην ίδια περιοχή.

Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν γίνει στόχος πολυάριθμων επιθέσεων από τον Ιούλιο, όταν ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του.

Μια συμμαχία της οποίας ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οργάνωση στην οποία ανήκει ο Μόρσι, έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να λάβουν μέρος σε μια πορεία με προορισμό την κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου αύριο Κυριακή, ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων και ημέρα που συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον πόλεμο Αιγύπτου-Ισραήλ.

Υποστηρικτές του στρατού έχουν καλέσει επίσης τους πολίτες να λάβουν μέρος σε μια πορεία με προορισμό την Ταχρίρ, εγείροντας φόβους για ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας επεισοδίων βίας.

Στο μεταξύ ένας εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον του αιγυπτιακού στρατού αύριο, ημέρα της επετείου της επίθεσης ισραηλινών δυνάμεων στον πόλεμο του 1973, θα θεωρηθεί πράκτορας ξένης χώρας. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Άχμεντ αλ Μουσλιμάνι έκανε την δήλωση αυτή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ενόψει της κινητοποίησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία εναντιώνεται στην υποστηριζόμενη από τις ένοπλες δυνάμεις κυβέρνηση.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν χθες σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές κι αντιπάλους του Μόρσι στην πρωτεύουσα, στα πιο αιματηρά επεισόδια εδώ και ένα μήνα, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Αίγυπτος: Επιχείρηση διάλυσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας