Φράσεις που δεν θα ακούσετε ποτέ από έναν επιτυχημένο

Φράσεις που δεν θα ακούσετε ποτέ από έναν επιτυχημένο

Μπορείτε να αρχίσετε συνηθίζοντας να μιλάτε και να σκέφτεστε σαν εκείνους που είναι ήδη επιτυχημένοι.

του Σουτζάν Πάτελ

Ιδού, λοιπόν, μερικές φράσεις που ένας επιτυχημένος άνθρωπος δεν θα πει ποτέ του.

1. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό»
Ένα στοιχείο που καθιστά επιτυχημένες τις εταιρείες και τους ανθρώπους είναι η ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων των πελατών, και η ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Αν μια ανάγκη αναδύεται επανειλημμένα, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να το επιλύουν όσο ταχύτερα γίνεται.

2. «Δεν ξέρω πώς»
Αντί να κλείνουν αυτόματα την πόρτα στην εύρεση μιας λύσης, οι επιτυχημένοι μαθαίνουν ό,τι μπορούν ώστε να επιτύχουν σε ένα έργο ή στην καριέρα τους. Για παράδειγμα, δεν θα δείτε ποτέ έναν πραγματικά επιτυχημένο επιχειρηματικό σύμβουλο που ταξιδεύει στην Ιταλία τακτικά για δουλειά να αρνείται να μάθει ιταλικά.

3. «Δεν ξέρω τι είναι»
Το να διατρανώνετε την άγνοιά σας δεν πρόκειται να εξαφανίσει το πρόβλημα, απλώς αναγκάζει το συνομιλητή σας να βρει κάποιον άλλο για να το λύσει. Αν και είναι πάντα καλό να είστε ειλικρινής με αυτούς που συναναστρέφεστε, προσπαθήστε να τελειώσετε τη φράση σας λέγοντας «αλλά θα μάθω».

4. «Τα έκανα όλα μόνος μου»
Οι καλύτεροι ξέρουν πώς να περιστοιχίζονται από άλλους έξυπνους, ικανούς και αφοσιωμένους ανθρώπους. Γι’ αυτό, όμως, απαιτείται να αποδίδετε τα εύσημα όπου πρέπει, ώστε να τα λάβετε κι εσείς στη συνέχεια. Αναγνωρίστε αυτούς που σας έχουν βοηθήσει και θα συνεχίσετε να λαμβάνετε επιτυχία και αναγνώριση εσείς ο ίδιος.

5. «Είναι πολύ νωρίς»
Δεν θα ακούγατε ποτέ τον Στιβ Τζομπς να λέει «είναι πολύ νωρίς για μένα να βρίσκομαι εκεί». Αν υπάρχει μια συνάντηση ή η έναρξη ενός πρότζεκτ ή μια συνέντευξη στην αρχή της ημέρας, οι πιο επιτυχημένοι κάνουν τα πάντα για να βρεθούν εκεί. Ανεξάρτητα απ’ το αν είστε πρωινός ή βραδινός τύπος, φροντίστε να βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή.

6. «Είναι πολύ αργά»
Το ίδιο ισχύει και για βραδινές συναντήσεις. Αν σας ζητηθεί να παρευρεθείτε σε επιχειρηματικό δείπνο με έναν εν δυνάμει εταιρικό συνεργάτη και μπορείτε να πάτε, πηγαίνετε. Μπορεί να είστε κουρασμένος την επόμενη μέρα, αλλά οι διασυνδέσεις που θα κάνετε σε ένα δείπνο μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στην καριέρα ή στο επόμενο πρότζεκτ σας.

7. «Είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να συνεργαστούμε»
Αν πραγματικά νοιώθετε μια σύνδεση με κάποιον και θέλετε να συνεργαστείτε, βρείτε τρόπο να το κάνετε. Είναι σπάνιο να συναντούμε ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε καλά, και οι επιτυχημένοι γνωρίζουν ότι κομμάτι της πραγματικής επιτυχίας είναι η συνεργασία με άτομα που είναι συμβατά με την προσωπικότητά και τα ενδιαφέροντά μας.

8. «Να τα ξαναπούμε κάποια στιγμή»
Πολλές φορές, αυτή η φράση λέγεται έτσι, χωρίς πραγματικό νόημα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, όμως, γνωρίζουν ότι αν πράγματι θέλουν να τα ξαναπούν με κάποιον άλλον, το πετυχαίνουν με συγκεκριμένες ενέργειες. Σκεφθείτε τους άλλους και τη σχέση σας μαζί τους. Μόνο έτσι μπορείτε να οικοδομήσετε το προσωπικό σας δίκτυο, και ειλικρινείς και ουσιαστικές σχέσεις εντός του.

9. «Λυπάμαι αλλά είμαι πολύ απασχολημένος»
Αν παρουσιαστεί μια ευκαιρία, οι επιτυχημένοι κάνουν ό,τι μπορούν για να την εκμεταλλευτούν. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να σημαίνει πολύωρη εργασία και κόπο, αλλά αυτό είναι προϋπόθεση ώστε να μεταφραστεί η ευκαιρία σε επιτυχία. Όπως είπε και ο Λάο Τσε, «Το να λες ‘δεν έχω χρόνο’ είναι σαν να λες ‘δεν θέλω’».

10. «Αυτή ήταν εξ’ ολοκλήρου δική μου ιδέα»
Ας το ξαναπούμε: οι επιτυχημένοι δεν κρατούν μοναχά για τον εαυτό τους όλα τα «μπράβο» που προκύπτουν μετά από μια επιτυχία. Καμία ιδέα δεν είναι αποκλειστικά ενός ανθρώπου – είναι το σύνολο των εμπειριών που αποκομίζουμε από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία με άλλους.

11. «Δεν διαβάζω ποτέ βιβλία»
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πλούσιοι διαβάζουν βιβλία σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι οι φτωχοί. «63% των πλούσιων γονιών ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να διαβάζουν δύο ή περισσότερα μη λογοτεχνικά βιβλία το μήνα. Το αντίστοιχο ποσοστό των φτωχών γονιών είναι 3%. Αντίστοιχα, 63% των πλουσίων ακούνε ηχητικά βιβλία ενώ πηγαίνουν στη δουλειά, σε αντίθεση με το 5% των φτωχών που κάνουν το ίδιο» επισημαίνει ο ερευνητής Τομ Κόρλεϊ. Το διάβασμα συμβάλλει στη μείωση του στρες, στο ακόνισμα της μνήμης και στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας.

12. «Δεν είμαι αρκετά καλός»
Δεν γίνεται να αγγίξετε την επιτυχία χωρίς ένα αίσθημα αυτοεκτίμησης. Το να είσαι ο εαυτός σου είναι αφετηρία θετικών πραγμάτων στην επιχειρηματική και προσωπική ζωή. Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντά σας. Τι θα κάνατε στη ζωή σας αν δεν χρειαζόσασταν χρήματα;

13. «Είναι εντάξει» (ξανά και ξανά)
Οι επιτυχημένοι γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματήσουν να δέχονται δικαιολογίες από τους άλλους. Αν κάποιος σας αποτρέπει απ’ το να ολοκληρώσετε ένα πρότζεκτ, να επεκτείνετε την εταιρεία σας ή να προχωρήσετε με την υλοποίηση των στόχων σας, τότε μάλλον είναι ώρα να ορίσετε τα δικά σας όρια απέναντί του.

14. «Αν δεν το έχουν οι ανταγωνιστές μας, τότε δεν το χρειαζόμαστε ούτε εμείς»
Η αντιγραφή των ανταγωνιστών είναι συχνά αιτία πτώσης για πολλές εταιρείες. Η πραγματική καινοτομία έρχεται απ’ την ανάποδη: βρείτε τι δεν κάνουν οι ανταγωνιστές σας και σπεύστε να καλύψετε αυτό το κενό, αν απαντά σε μια πραγματική ανάγκη.

15. «Οι διακοπές είναι για τους αποτυχημένους»
Η αληθινή επιτυχία συνίσταται σε μια πολύπλευρη προσέγγιση στη ζωή, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και διακοπές, σαββατοκύριακα με φίλους και συγγενείς, και ώρες χαλάρωσης. Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές μπορεί να σας κάνουν πολύ καλύτερο στη δουλειά σας.