FT: Η EΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογο της Eurobank

FT: Η EΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογο της Eurobank

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η επιστροφή της τράπεζας στις αγορές μπορεί να σηματοδοτήσει και ενεργοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας.

 

Για πιθανότητα αγοράς καλλυμένων ομολόγων της Eurobank κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times, έπειτα από την πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές της ελληνικής τράπεζας μετά από περισσότερα από τρία χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι FT, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ, τα καλυμμένα ομόλογα της χώρας μπορούν να ωφεληθούν από τη ζήτηση της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τραπεζίτες. Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει καλυμμένες ομολογίες τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά.

Το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδα παραθέτει δήλωση του επικεφαλής για την αγορά ελληνικού και ιταλικού χρέους της UBS, Andrea Montanari, ο οποίος σημειώνει ότι «Τόσο το ομόλογο της ΕΚΤ όσο και της Eurobank έχουν δομηθεί ειδικά για να πληρούν όλα τα κριτήρια του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών 3, περιλαμβανομένων των επιπλέον κριτηρίων που έβαλε η ΕΚΤ για το ελληνικό ενεργητικό».

Η Eurobank έχει προσλάβει ένα σχήμα επενδυτικών τραπεζών για να πουλήσουν το τριετές καλυμμένο ομόλογο πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Η κίνηση ακολουθεί την πώληση καλυμμένων ομολόγων 750 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, την πρώτη ελληνική τράπεζα που πούλησε χρέος μετά το 2014.

Τα καλυμμένα ομόλογα είναι εξασφαλισμένα με ένα πακέτο δανείων, συνήθως ενυπόθηκων, για να προσφέρουν στους επενδυτές επιπλέον ασφάλεια σε περίπτωση πτώχευσης.

Όπως σημειώνουν οι FT, η Εθνική Τράπεζα συγκέντρωσε εντολές άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια υπερκάλυψη σχεδόν τρεις φορές, με «κεντρικές τράπεζες και άλλους διεθνείς οργανισμούς» να αντιστοιχούν στο 11% των αγοραστών.

Ήταν η πρώτη πώληση καλυμμένου ομολόγου σε ευρώ μη επενδυτικής βαθμίδας που είναι μέγεθος αναφοράς, σύμφωνα με τραπεζίτες. Είχε κουπόνι 2,75%, χαμηλότερο από το επιτόκιο του διετούς κρατικού ομολόγου.