Futuracha Pro: H γραμματοσειρά Έλληνα designer με χιλιάδες downloads από 180 χώρες

Futuracha Pro: H γραμματοσειρά Έλληνα designer με χιλιάδες downloads από 180 χώρες

Η Futuracha αποτελεί μια παρέκκλιση που πανηγυρίζει το “Less is a bore” και αναγάγει τη δημιουργική ψηφιακή γραφή σε νέα επίπεδα. 

Γραμματοσειρά ή τέχνη; Ή μήπως και τα δύο; Όταν τυχαία πριν από λίγες μέρες  πρωτοσυναντήθηκα με την Futuracha (αν και οι περισσότεροι Αμερικανοί την προφέρουν “φιουτσιουράτσα”, η προτεινόμενη προφορά της είναι “Φουτουράτσα”) δεν μπόρεσα να καταλάβω αν επρόκειτο για κάποια εταιρική ταυτότητα με πολύ ωραίο σχεδιασμό ή αν έγινα μάρτυρας στη γέννηση ενός νέου κύματος στη σχεδίαση γραμμάτων, χαρακτήρων και συμβόλων. Μετά από μια σύντομη συζήτηση με τον δημιουργό της, Οδυσσέα Γαληνό-Παπαρούνη, CEO και Founder της høly, αντιλήφθηκα ότι δεν συνέβη τίποτα από τα παραπάνω, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο και σίγουρα σπουδαίο.

Τι είναι η Futuracha;

odysseas, holy
Οδυσσέας Γαληνός Παπαρούνης, Art Director και CEO της høly

Η Futuracha σχεδιάστηκε το 2012, στo πλαίσιo ενός μαθήματος τυπογραφίας που παρακολουθούσε ο Οδυσσέας ως φοιτητής. Όπως εξηγεί στο Fortune «έχοντας στο μυαλό μου τη χρήση της futura, εξαιτίας της τότε “εμμονής” μου με αυτή, σκοπός ήταν εξαρχής να δημιουργηθεί μια display γραμματοσειρά, μια διακοσμητική γραμματοσειρά που θα προσφέρεται περισσότερο για τίτλους, λογότυπα και letterings. Οι κύριες πηγές έμπνευσης ήταν οι συμμετρίες που συνιστούν το σκελετό της futura, καθώς και η τυπογραφική απόδοση τίτλων ταινιών και διαφημίσεων στα κινήματα art deco & nouveau.

Ενώ, λοιπόν, για το “σώμα” έγινε χρήση μιας καθαρής, συμμετρικής γραμματοσειράς, οι “καταλήξεις” και οι πατούρες των γραμμάτων δημιουργήθηκαν με αναφορά στα τυπογραφικά στοιχεία των γραμματοσειρών του John Baskerville. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πρόκειται για μια γραμματοσειρά ταγμένη στις αντιθέσεις – μία sans serif (χωρίς πατούρες) γραμματοσειρά που έγινε serif (με πατούρες). Η ιστορία, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν ο CEO της høly, που καταφέρνει να εξηγεί τόσο απλά τις καλλιτεχνικές ρίζες της Futuracha σε εμάς τους μη μυημένους, ανατρέχει και στην σημασία του καθεαυτού ονόματος.

futuracha_vs_futuracha_pro

Πώς βαπτίστηκε futuracha και ποιος ο συμβολισμός πίσω από την ονοματολογία; Το μισό όνομα της Futuracha προέρχεται από τη γνωστή future. Μέχρι εδώ καλά. Το δεύτερο συνθετικό της προήλθε από την ισπανική λέξη “cucaracha” που σημαίνει… κατσαρίδα και αυτό δεν το περιμέναμε. «Η συσχέτιση με την κατσαρίδα ήρθε διότι η γραμματοσειρά δανειζόταν κάποια χαρακτηριστικά της μορφολογίας του εντόμου αυτού σε μια πρώιμη έκδοσή της».

Βασικό μειονέκτημα της πρώτης έκδοσης της Futuracha ήταν «η ανάγκη εξειδικευμένων σχεδιαστικών προγραμμάτων και γνώσεων για την χρήση της. Η προσθήκη του χαρακτηριστικού “Pro” επιλέχθηκε ώστε να δηλώσουμε την εξέλιξή της, η οποία επιτρέπει πλέον στον καθένα να πληκτρολογήσει ελεύθερα και εύκολα με αυτήν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα γραφής (word, text edit, κ.ο.κ)» συμπληρώνει.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η μοναδική αυτή γραμματοσειρά προχώρησε και εξελίχθηκε, αλλά όχι με τον συνηθισμένο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Παπαρούνης σημειώνει ότι “η γραμματοσειρά προχώρησε με ένα γραφιστικό πείραμα. Ανεβάζοντάς την στο Βehance, το δημοφιλέστερο social network δημιουργών παγκοσμίως, άφησα την αρχική μου δημιουργία να ξεφύγει από τον έλεγχό μου και έδωσα την ευκαιρία σε άλλους δημιουργούς να την χρησιμοποιήσουν”.

futuracha_pro_indiegogo

Το πείραμα πέτυχε, το ρίσκο απέδωσε: Μέσα σε λίγους μήνες τα downloads είχαν γίνει χιλιάδες, ενώ υπήρχαν μέρες που κατέβαζαν το αρχείο της γραμματοσειράς περισσότεροι από 400 άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Ένα χρόνο μέτα και τη  δημοσιοποίση της στο ευρύ κοινό, η Futuracha, αναδείχθηκε ως το  το πιο γνωστό ελληνικό project του behance και ως σήμερα παραμένει στην κορυφή με 460.000 views και 22.000 appreciations.

«Άρχισε να εμφανίζεται συνεχώς μπροστά μας, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ παράλληλα συμπεριλαμβανόταν σε λίστες με τις 10 – 100 καλύτερες γραμματοσειρές από διάσημα websites και blogs. Χιλιάδες κόσμου τη χρησιμοποίησαν σε προσωπικά και φοιτητικά projects, για σχέδια ρούχων, αρχιτεκτονικές μακέτες, λογότυπους,  συσκευασίες καλλυντικών και τροφίμων ακόμα και σε τατουάζ. Πραγματικά, η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας” σημειώνει ο εμπνευστής της.

Όπως απέδειξαν οι χρήσεις της, αλλά και το προφίλ των χρηστών που έχουν επικοινωνήσει με τη høly μέχρι σήμερα σχετικά, η Futuracha δεν είναι μια γραμματοσειρά αποκλειστικά για γραφίστες. Πολύς κόσμος προσπάθησε να τη μιμηθεί στη γραφή του, γιατί απλά άρεσε η αισθητική της, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που τη χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν ένα τατουάζ αποκλειστικά για προσωπική ευχαρίστηση.

futuracha_pro_bag_perks packaging_using_futuracha

Η Futuracha είναι μια γραμματοσειρά που προκαλεί όχι μόνο τους ανθρώπους που καταπιάνονται με κάποια τέχνη, αλλά και όσους αγαπούν τις τολμηρές ιδέες, την υπερβολή και τον επαναπροσδιορισμό των ορίων. Έτσι, μετράει σήμερα 246.000 downloads από 180 χώρες.

Το crowdfunding και τα λαμπρά μονοπάτια της εξέλιξης

Η γραμματοσειρά στην αρχική της μορφή, δεδομένου και του πειραματικού της χαρακτήρα, διετίθετο δωρεάν. Η crowdfunding καμπάνια για την δημιουργία της Futuracha Pro όμως έθεσε ως αρχικό στόχο τα 4.000$, χρήματα ικανά να καλύψουν τα ελάχιστα έξοδα για την δημιουργίας της. Ενώ η καμπάνια βρίσκεται μόλις στις δυο βδομάδες από την εκκίνησή της, έχει ήδη καλύψει πάνω από δυο φορές τον αρχικό της στόχο.

“Η συγκέντρωση περισσότερων πόρων μας δίνει ουσιαστικά την ευκαιρία να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο η Futuracha Pro πριν διανεμηθεί στους υποστηρικτές της” αναφέρει ο Οδυσσέας Γαληνός-Παπαρούνης.

Μέσα σε όλον αυτόν τον ενθουσιασμό γύρω από την μεγάλη διεθνή επιτυχία, από ένα δημιουργικό γραφείο που ιδρύθηκε μόλις το 2014, διερωτάται κανείς αν υπάρχει τελικά ανάγκη για περισσότερη δημιουργικότητα στις γραφικές τέχνες και στο τελικό προϊόν που θα αιχμαλωτίσει τους χρήστες, δεδομένου ότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, λόγια εικόνες, σχέδια, emojis κλπ. Ο Οδυσσέας εκτιμά ότι «σε μια εποχή που ο καταιγισμός πληροφοριών έρχεται να δοκιμάσει την ταχύτητα που ο άνθρωπος μπορεί να τις προσλάβει, δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε για περισσότερη δημιουργία, αλλά κυρίως για ποιοτικότερη δημιουργία.  Εκείνη που θα μεταφέρει το μήνυμα του πομπού, ενώ ταυτόχρονα θα σέβεται τον δέκτη. Ως δημιουργικό γραφείο,  τασσόμαστε εν γένει υπέρ της λιτότητας και της καθαρότητας του σχεδιασμού. Σημαντικότερη όμως είναι η ειλικρίνειά του, αφού διαφορετικές λειτουργικές απαιτήσεις συνιστούν διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφράσεις. Έτσι, η γραμματοσειρά μιας τράπεζας, για παράδειγμα, εκφράζεται καταλληλότερα με αυστηρότητα και ισχύ ώστε να εμπνέει σιγουριά.

Futuracha Pro from holy on Vimeo.

Το μέλλον της Futuracha Pro διαγράφεται λαμπρό καθώς όπως εξηγεί ο Οδυσσέας, η εξέλιξή της έγκειται στη δημιουργία κεφαλαίων γραμμάτων, περισσότερων παχών αλλά και χαρακτήρων άλλων γλωσσών, αφού μέχρι τώρα υποστηρίζονται μόνο ελληνικοί και λατινικοί χαρακτήρες. Τα όρια της εξέλιξης της γραμματοσειράς, το πόσα δηλαδή από τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα, θα τεθούν ουσιαστικά από τους πόρους που θα εξασφαλισθούν μέσω της καμπάνιας.

Η Futuracha είναι για μας μια παρέκκλιση, που ξεπερνά το Less is more και πανηγυρίζει το μεταμοντέρνο “Less is a bore” με την  ανάγκη για έκπληξη που γεννιέται κάθε φορά που υπερισχύει το αντίπαλο δέος,  καταλήγει ο δημιουργός της.

Info

Η høly είναι μια δημιουργική εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Αναγνωρίζοντας την αξία του συνόλου των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού (360° branding) έχει ολοκληρώσει σε διάστημα μόλις δύο χρόνων λειτουργίας περισσότερα από 40 projects, συμπεριλαμβανομένων 3 pro bono. Ιδρύθηκε το 2014 και η ομάδα σήμερα αγκαλιάζει 11 δημιουργικά άτομα, σχεδιαστές, προγραμματιστές, κειμενογράφους και εικονογράφους, ενώ παράλληλα έχει διαμορφώσει ένα δυναμικό agency, απαρτιζόμενο από συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τρεις συνεχείς χρονιές έχει διακριθεί νικήτρια στα πλαίσια της διοργάνωσης του Designathon, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε ως μία από τις πέντε συμμετοχές για τον κλειστό διαγωνισμό της οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκπροσωπώντας τη νέα γενιά Ελλήνων σχεδιαστών.

Η ομάδα της Høly
Η ομάδα της høly

Μέχρι σήμερα η høly έχει συνεργαστεί στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας με δημόσια πρόσωπα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε ποικιλία επιχειρηματικών κλάδων, όπως της εστίασης, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της διαχείρισης ακινήτων και των νέων τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα δημιούργησε το σύνολο της οπτική ταυτότητας και  της διαδικτυακής παρουσίας της blueground . Δημιούργησε ακόμα στο σύνολό της την οπτική εικόνα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως ευρωπαϊκή πολιτισμική πρωτεύουσα, ενώ το ίδιο έχει κάνει και για τέσσερις διοργανώσεις TEDx, καθώς και πολλές άλλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.