Future Agro Challenge: Ανακαλύπτοντας τις καλύτερες γεωργικές καινοτομίες

Future Agro Challenge: Ανακαλύπτοντας τις καλύτερες γεωργικές καινοτομίες

Από μια ελληνική πρωτοβουλία το Future Agro Challenge εξελίχθηκε σε διεθνή επιχειρηματικό διαγωνισμό.

Το Future Agro Challenge (FAC) είναι ο μεγαλύτερος διεθνής επιχειρηματικός διαγωνισμός που ανακαλύπτει καινοτόμα startups από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στο agtech, τον πρωτογενή και τον αγροδιατροφικό τομέα και αντιμετωπίζουν εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Το FAC παρέχει βασικά εργαλεία και ευκαιρίες για να βοηθήσει τα startups να αναπτυχθούν και να επεκταθούν σε νέες αγορές. Με στόχο να δημιουργήσει παγκόσμιο αντίκτυπο, το FAC αυξάνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των καινοτόμων επιχειρηματιών, των επενδυτών και άλλων φορέων, για να επηρεάσει τις εθνικές πολιτικές και να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι οι επενδύσεις στον τομέα της γεωργίας θα πρέπει να αυξηθούν κατά περισσότερο από 50 %, καθιστώντας έτσι την καινοτομία στη γεωργία απαραίτητη. Δυστυχώς, οι επενδύσεις στον τομέα της γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες μειώθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Έτσι, απαιτούνται σημαντικές αυξήσεις για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και ευκαιριών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

Επειδή δεν υπάρχει μια απλή λύση για καμία από τις περίπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις, το διεθνές δίκτυο του FAC υποστηρίζει καινοτόμα startups, αγρότες, κατασκευαστές και διανομείς. Το FAC κορυφώνεται κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου οι πιο δυναμικές και καινοτόμες ιδέες σε διεθνές επίπεδο επιλέγονται για να διεκδικήσουν για τον τίτλο του «πιο καινοτόμου αγροτικού επιχειρηματία της χρονιάς».

Το FAC ταυτίζεται απόλυτα με την Παγκόσμιο Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Πείνας: «Η εξάλειψη της πείνας μπορεί να επιτευχθεί με την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού, προωθώντας την αειφόρο γεωργία.”

Το FAC προσελκύει οραματιστές που να διερευνούν λύσεις με στόχο την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας τόσο στις τοπικές κοινότητες, όσο και στις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές. Το FAC αναζητεί ιδέες για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Αγροτικής Τεχνολογίας (Agtech), της Γεωργικής Παραγωγής, της Επεξεργασίας Τροφίμων, της Διατροφής και της Υγείας, της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, των Βιοκαυσίμων, των Πράσινων Πρακτικών, της Ρομποτικής και της Γεωργίας Ακριβείας, της Εκπαίδευσης, του Αγροτουρισμός, καθώς και της Ασφάλειας και της Συσκευασίας Τροφίμων. Το FAC αντιμετωπίζει το μέλλον της υγιεινής διατροφής από τον παραγωγό στον καταναλωτή, και προάγει την αγροτική επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσα σε μόλις 2 χρόνια ενεργοποίησης το FAC πραγματοποιείται σε πάνω από 30 χώρες από 5 ηπείρους και έχει λάβει πάνω από 2.000 αιτήσεις από startup από όλο τον κόσμο. Το FAC έχει προσφέρει σε 20 startups την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους ζωντανά μπροστά σε ένα παγκόσμιο κοινό, ενώ έχει ήδη βραβεύσει πάνω από 10 εταιρείες με περισσότερα από 500.000 ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.

Το 2015, ο Παγκόσμιος Νικητής του FAC 2014, προσκλήθηκε στο Λευκό Οίκο.

“Το Future Agro Challenge ήταν μια φανταστική εκδήλωση, όπου μπορέσαμε να μάθουμε από την παγκόσμια βιομηχανία της γεωργίας και των startups. Οι διοργανωτές κάνανε τις παρουσιάσεις και τους διαγωνισμούς διασκεδαστικούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι το να παρουσιάζεις μαζί με τόσες άλλες εξαιρετικές ιδέες και μπροστά σε ένα ακροατήριο εκατομμυρίων ήταν μια έντονη εμπειρία! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για εμάς ήταν οι συναντήσεις που είχαμε με άλλες ομάδες αλλά και επενδυτές, όπου καταφέραμε να δημιουργήσουμε επωφελείς συνεργασίες”, δήλωσε ο Connor Burns, Ιδρυτής της Bermuda Aerial Media – Παγκόσμιου Νικητή του FAC 2014.

Παράλληλα το 2015, το FAC έλαβε Παγκόσμια Αναγνώριση καθώς προσκλήθηκε από τον Λευκό Οίκο για στη Σύνοδο Κορυφής Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Summit) στο Ναϊρόμπι.

“H αγροτική βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας. Παρακολουθώντας  το FAC να αναπτύσσεται οργανικά σε περισσότερες χώρες και να δημιουργεί μεγαλύτερο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, αντιλαμβανόμαστε την σημασία της. Το FAC έχει εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από έναν παγκόσμιο διαγωνισμό, έχει γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο εκπαίδευσης σχετικά με τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή και τις καινοτόμες λύσεις που δημιουργούνται, προσφέροντας επίσης μια πλατφόρμα μεταφοράς γνώσης. Επιπλέον, είναι ένα δίκτυο που ενδυναμώνει τους βασικούς παίκτες που παίζουν ζωτικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μας », δηλώνει η Κάρλα Τάνας, Συν-Ιδρύτρια των Industry Disruptors – Game Changers και του Future Agro Challenge.

Φέτος, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του FAC θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15 Μαρτίου στις 16.00 στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο της Plaza Mayor στο Μεντεγίν, Κολομβία, κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Congress) 2016.

Κάθε χώρα ανακοίνωσε τους νικητές της μεταξύ του  Νοεμβρίου 2015 και του Ιανουαρίου 2016. Τον Ιανουάριο, επιλέχθηκαν οι 10 φιναλίστ  που θα διαγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κολομβία: η Χιλή, η Ελλάδα, το Ισραήλ, το Κιργιζιστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Παλαιστίνη, το Περού, η Ρωσία και το Σουδάν. Ένας από αυτούς τους φιναλίστ θα κερδίσει τον τίτλο του «πιο καινοτόμου αγροτικού επιχειρηματία της χρονιάς».

Το FAC ξεκίνησε από την Ελλάδα, την διασταύρωση τριών ηπείρων και την πηγή της διάσημης μεσογειακής διατροφής, και εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό.

Το Future Agro Challenge είναι μια Ελληνική πρωτοβουλία που διοργανώνεται διεθνώς από τους Industry DisruptorsGame Changers (IDGC).