G20 με πολλές διαφωνίες: Στο επίκεντρο η συνάντηση Τραμπ – Σι

G20 με πολλές διαφωνίες: Στο επίκεντρο η συνάντηση Τραμπ – Σι
epa07200699 A handout photo made available by the German Federal Government shows a goup picture of participating heads of states and government ending a day of the G20 Summit at Teatro Colon in Buenos Aires, Argentina, 01 December 2018. The Group of Twenty (G20 ) Summit brings together the heads of State or Government of the 20 largest economies and takes place from 30 November to 01 December 2018. EPA/Guido Bergmann HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Στο δείπνο του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογο του και το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας είναι επικεντρομένο το ενδιαφέρον των αγορών.

Η ετήσια σύνοδος της G20 εισέρχεται στη δεύτερη και τελευταία ημέρα της, σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την έκδοση ενός τελικού κοινού ανακοινωθέντος που θα εκφράζει τη βούληση για την προώθηση στενότερων εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών-μελών της.

Η προσοχή των περισσοτέρων και το αγχωμένο βλέμμα των αγορών στρέφεται στο δείπνο των προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι θα αποπειραθούν να διαπραγματευθούν μια εμπορική συμφωνία.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα διευρυνόμενο εμπορικό πόλεμο, πάντως ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρχουν πιθανότητες να κλειστεί συμφωνία και να αποτραπεί τουλάχιστον η επιβολή κι άλλων δασμών.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί επίσης με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση στη σύνοδο, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στο γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η έμφαση μοιάζει να δίνεται στις συναντήσεις μεταξύ ηγετών προσωπικά, με την πολυμερή συνεργασία να έχει περάσει πλέον σε δεύτερο πλάνο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αποπειράθηκε να δείξει την Παρασκευή ότι είναι κάθε άλλο παρά απομονωμένος διεθνώς μετά τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου. Είχε μια σειρά συναντήσεων, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον κινέζο πρόεδρο Σι, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Οι αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των χωρών μελών της G20, κρατών στα οποία αναλογεί πάνω από το 80% του ΑΕΠ του πλανήτη και του διεθνούς εμπορίου, προετοίμαζαν όλη την εβδομάδα το κείμενο που ελπίζεται ότι θα υπογράψουν οι ηγέτες στο κλείσιμο της συνόδου του Μπουένος Άιρες.

Θα δοθεί προφανώς πολύ μεγάλη προσοχή στις διατυπώσεις της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου για το εμπόριο. Στην πρόσφατη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, στην οποία κυριάρχησε η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, κατέστη αδύνατη η δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης.

Οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, η προσκεκλημένη Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία) θέλουν εξάλλου να εξασφαλίσουν ότι θα μπουν οι υπογραφές των ηγετών των 19 χωρών, αφού αυτή του Ντόναλντ Τραμπ αποκλείεται εξ ορισμού, κάτω από μια διακήρυξη που θα υποστηρίζει στόχους πιο φιλόδοξους από αυτούς της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, την οποία οι ΗΠΑ κατήγγειλαν.

Παραγκωνίστηκε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παραγκωνίστηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσημης «οικογενειακής φωτογραφίας» των ηγετών της διεθνούς κοινότητας και άλλων αξιωματούχων της Συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες και στάθηκε στην άκρη της ομάδας που πόζαρε, ενώ τον αγνοούσαν οι άλλοι συμμετέχοντες της Συνόδου.

Η παρουσία του πρίγκιπα Μοχάμεντ στη διεθνή Σύνοδο ήταν αμφιλεγόμενη μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος σύντομα αποχώρησε από τη σκηνή χωρίς να ανταλλάξει χειραψία με κανέναν ή να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες.

Στο κέντρο της φωτογραφίας βρισκόταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οικοδεσπότης της φετινής Συνόδου.

Ο Μάκρι ανέφερε ότι οι κατηγορίες ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εμπλέκεται στον θάνατο του Κασόγκι ενδέχεται να συζητηθούν από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου. Η Σαουδική Αραβία απαντάει ότι ο πρίγκιπας δεν είχε γνώση της δολοφονίας.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έκαναν «κόλλα πέντε» κι αντήλλαξαν μια χειραψία, ενώ γελούσαν δυνατά την ώρα που κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων.

Συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ

Η συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αρχικά είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης της Μέρκελ στην Αργεντινή, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των ηγετών των χωρών-μελών της G20, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

“Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετά από σχετική συμφωνία,” δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, για την συνάντηση αυτή, έχει διατεθεί χρόνος 30 λεπτών στο πρόγραμμα της Μέρκελ.