Γαλλία – Εκλογές: Μεγάλος νικητής ο Σαρκοζί, έκοψε τα φτερά της Λεπέν

Γαλλία – Εκλογές: Μεγάλος νικητής ο Σαρκοζί, έκοψε τα φτερά της Λεπέν

Η κεντροδεξιά συμμαχία UMP/UDI είναι ο μεγάλος νικητής των επαναληπτικών περιφερειακών εκλογών - Κατήφορος για τον Φρανσουά Ολάντ.

H νίκη αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή Σαρκοζί στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, την ώρα που το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο διέψευσε τις δημοσκοπήσεις παίρνοντας την πρώτη θέση μόλις σε ένα διαμέρισμα.

O συνδυασμός του Σαρκοζί επικράτησε σε σε 64-70 από τις 101 περιφέρειες που κρίνονται σε αυτήν την αναμέτρηση, σύμφωνα με προβολές ινστιτούτων δημοσκοπήσεων αλλά και δημοσκοπήσεις εξόδου, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με τα 41 που είχε κερδίσει σε προηγούμενες εκλογές.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) καταλαμβάνει πολλές έδρες στον δεύτερο γύρο, αλλά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει το στόχο του να κερδίσει σε ένα ως δύο διοικητικές περιφέρειες.

Οι Σοσιαλιστές του Ολάντ υπέστησαν βαριά ήττα, καθώς αναμένεται να χάσουν περίπου στους μισούς από τους 61 νομούς και τις επαρχίες που έλεγχαν, κερδίζοντας 27-31.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε ότι τα κέρδη που κατέγραψε το FN στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αναταραχής στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό. Ο Βαλς παραδέχθηκε τη νίκη του UMP και των κεντρώων συμμάχων του καθώς και ότι το PS έχασε πολύ έδαφος.
Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την τόνωση των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων τις επόμενες ημέρες.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls ο Σαρκοζί τόνισε πως “ο λαός αποδοκίμασε την κυβέρνηση Ολάντ”.

Τη Μαρίν Λεπέν υποδέχθηκαν με συνθήματα εναντίον της στο εκλογικό κέντρο που πήγε να ψηφίσει οι Femen. Φορώντας ξανθιές περούκες και με ζωγραφισμένα μουστάκια α λα Αδόλφος Χίτλερ στα πρόσωπά τους, οι γυμνόστηθες ακτιβίστριες διαδήλωσαν την Κυριακή στην περιοχή Ενίν-Μπομόν ενάντια στην επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN).

Οι γυμνόστηθες γυναίκες φώναζαν το σύνθημα «Je suis fasciste», εμπνευσμένες από το γνωστό «Je suis Charlie» μετά την επίθεση τρομοκρατών στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo».

Επίσης, στο γυμνό μέρος του σώματός τους, μετέφεραν το σύμβολο του Εθνικού Μετώπου και με μελάνι έγραψαν τις λέξεις «σεξισμός», «ρατσισμός», «ομοφοβία», «θανατική ποινή».

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Πηγή φωτoγραφίας: Reuters

Οι εκλογές αυτές δεν αφορούν το Παρίσι και τη Λιόν, όπου δεν υπάρχουν νομαρχιακά συμβούλια, ούτε τα περισσότερα από τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, εκτός από το Ρεϊνιόν και το Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό και τη Μαρτινίκα στις Αντίλλες.

Μέχρι σήμερα, περιφερειακές εκλογές διεξάγονταν κάθε τρία χρόνια, κάθε φορά για την ανανέωση των μισών γενικών συμβουλίων που αναλάμβαναν τη διαχείριση των διαμερισμάτων. Από φέτος, τα περιφερειακά συμβούλια (όπως είναι η νέα τους ονομασία) εκλέγονται σε όλα τα διαμερίσματα ταυτόχρονα για έξι χρόνια.