Γαλλικό ντιμπέιτ με το «βλέμμα» σε Λεπέν και Μακρόν

Γαλλικό ντιμπέιτ με το «βλέμμα» σε Λεπέν και Μακρόν
Candidates for the 2017 presidential election (LtoR) Francois Fillon, former French Prime Minister, member of the Republicans and candidate of the French centre-right, Emmanuel Macron, head of the political movement En Marche !, or Onwards !, Jean-Luc Melenchon of the French far left Parti de Gauche, Marine Le Pen, French National Front (FN) political party leader and Benoit Hamon of the French Socialist party (PS) pose before a debate organised by French private TV channel TF1 in Aubervilliers, outside Paris, France, March 20, 2017. REUTERS/Patrick Kovarik/Pool

Από τους πέντε βασικούς υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, μόνο οι δυο ξεχώρισαν.

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πέντε βασικότερων υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας με σκληρές αντιπαραθέσεις. Τη βραδιά, ωστόσο, φάνηκε ότι έκλεψαν οι Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τα κύρια θέματα που τους απασχόλησαν ήταν από την οικονομία μέχρι την ΕΕ στη Ρωσία του Πούτιν.

Στο τέλος το δίκτυο BFMTV έκανε μια σύντομη έρευνα σχετικά με το ποιος φάνηκε ως ο νικητής της βραδιάς και από το αποτέλεσμα προέκυψε ότι ο Μακρόν ήταν ο πλέον πειστικός, ενώ εξίσου καλά τα πήγε και ο Μελανσόν της αριστεράς. Στην τρίτη θέση ισόπαλοι ο Φρανσουά Φιγιόν της δεξιάς και η Λεπέν.

Ο 39χρονος Μακρόν, ως λιγότερο έμπειρος στα ντιμπέιτ και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις φαίνεται πως κατάφερε να αντεπεξέλθει, δίδοντας άψογες απαντήσεις στις αντιπαραθέσεις του με την Λεπέν.

«Δεν χρειάζεται να μου βάζετε λόγια στο στόμα. Εγώ δεν θέλω να γίνει το επίκεντρο του λαϊκού κράτους. Εσείς πέφτετε στην παγίδα να διχάζετε τους Γάλλους», της απάντησε αναφερόμενος στην υπόθεση του μπουρκίνι που αναστάτωσε τη Γαλλία το καλοκαίρι, όταν η Λεπέν τον κατηγόρησε ότι το υπερασπίζεται.

Η Λεπέν είπε ακόμα ότι η Γαλλία πρέπει να μπορέσει και πάλι να ελέγξει τα σύνορά της, ώστε να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και να αφαιρεθεί η γαλλική ιθαγένεια από όλους όσοι αποδειχθεί ότι έχουν σχέση με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Από την άλλη, ο Φρανσουά Φιγιόν σημείωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν νέο ολοκληρωτισμό και στην προσπάθεια να βρει λύσεις απαιτείται συνεργασία με όλους: Ρώσους, Ιρανούς. Στη συνέχεια, ο ίδιος αναγνώρισε λάθη (όσον αφορά την υπόθεση της συζύγου), αλλά εξήγησε στο τηλεοπτικό κοινό ότι είναι ο μόνος με εμπειρία και ικανότητα για μια πραγματική αλλαγή. «Έχω τη βούληση να κάνω τα πάντα για να μπει η Γαλλία στην πρώτη θέση».

 

Η Λεπέν έδωσε επίσης έμφαση στις σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία, την ΕΕ γενικότερα, τη διεθνή πολιτική σκηνή, μίλησε για προστατευτισμό και «πατριωτική οικονομία» για να εισπράξει την απάντηση ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν στο χάος.

 

Από την πλευρά του, ο Μελανσόν είπε ότι στα 65 του δεν ψάχνει την πολιτική καριέρα, αλλά θέλει να βάλει τέλος στην «προεδρική μοναρχία». Υπενθύμισε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι εκείνος ζητά την ψήφο των Γάλλων για να τα αλλάξει όλα, χωρίς να τα γκρεμίσει όλα.

Τέλος, ο Μπενουά Αμόν ζήτησε από τους συμπολίτες του θετική και χρήσιμη ψήφο. «Δεν πρέπει να πάτε στην κάλπη για την αρνητική ψήφο», είπε προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό μοντέλο και μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα.