«Γεμίζουν» τα ταμεία από τις ρυθμίσεις οφειλών

«Γεμίζουν» τα ταμεία από τις ρυθμίσεις οφειλών

Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Πόσα έχει εισράξει το δημόσιο από την αρχή του έτους έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εισπρακτική επιτυχία από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και γενικότερα από την τμηματική εξόφληση οφειλών προς το δημόσιο «βλέπει» το υπουργείο Οικονομικών στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν κάθε μήνα να «κλείσουν» τις εκκρεμότητές τους προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες που συνεπάγεται η απώλεια μιας ρύθμισης και ειδικά αυτής των 100 δόσεων.

Πιο συγκεκριμένα από την αρχή του 2016 έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει εισπαχθεί:

-Το ποσό των δυο δισ. ευρώ από παλαιότερες οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση.

-Το ποσό των 1,56 δισ. ευρώ από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες εντός του 2016 (από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο).

Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να πληρώσουν

Δυο είναι οι λόγοι που σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους οι φορολογούμενοι: Ο πρώτος λόγος είναι η αυστηροποίηση των όρων για την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς ως γνωστόν, η ρύθμιση χάνεται εφόσον ο φορολογούμενος δεν πληρώσει νέες φορολογικές οφειλές. Έτσι ο οφειλέτης όχι μόνο πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης, αλλά φροντίζει να πληρώνει ή να ρυθμίζει και νέες φορολογικές οφειλές.

Και δεύτερος λόγος είναι ότι γίνονται συνεχώς συμψηφισμοί επιστροφών φόρων με δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης. Συνεπώς και γράφονται στον προϋπολογισμό επιστροφές φόρων, αλλά και αυξημένα έσοδα από εξόφληση δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.