Γενική απεργία στη Γαλλία: Συνδικάτα και κίτρινα γιλέκα χέρι με χέρι;

Γενική απεργία στη Γαλλία: Συνδικάτα και κίτρινα γιλέκα χέρι με χέρι;
epa07321028 A protesters from the 'Gilets Jaunes' (Yellow Vests) movement holds a poster reading 'Macron is doing his show, we are fighting' during the 'Act XI' demonstration (the 11th consecutive national protest on a Saturday) in Paris, France, 26 January 2019. The so-called 'gilets jaunes' (yellow vests) is a grassroots protest movement with supporters from a wide span of the political spectrum, that originally started with protest across the nation in late 2018 against high fuel prices. The movement in the meantime also protests the French government's tax reforms, the increasing costs of living and some even call for the resignation of French President Emmanuel Macron. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Το απεργιακό κίνημα ξεκίνησε την νύκτα και «κίτρινες και κόκκινες» διαδηλώσεις θα πραγματοποηθούν σε δεκάδες γαλλικές περιφέρειες.

Συνδικάτα και ενώσεις οργανώνουν για σήμερα γενική απεργία στην Γαλλία και θα διαδηλώσουν χέρι-χέρι με τα κίτρινα γιλέκα, τα οποία αρχικά αντιμετώπισαν με καχυποψία, αλλά τώρα θα ήθελαν να εναγκαλισθούν.

Η CGT και τμήματα της France Ouvriere θα ενωθούν με τους κίτρινους για να ζητήσουν αύξηση μισθών και φορολογική δικαιοσύνη, μαζί με τα κόμματα της άκρας αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και το NPA, το Κομμουνιστικό Κόμμα και μία σειρά οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης όπως η Attac.

Το απεργιακό κίνημα ξεκίνησε την νύκτα και «κίτρινες και κόκκινες» διαδηλώσεις θα πραγματοποηθούν σε δεκάδες γαλλικές περιφέρειες, διαβεβαιώνει ο Φιλίπ Μαρτινές, επικεφαλής της CGT.

Περισσότερες από 160 διαδηλώσεις οργανώνονται την σημερινή ημέρα, μαζί με σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, κυρίως στον δημόσιο τομέα, στο RATP και το SNCF.

Τον Νοέμβριο, ο Φιλίπ Μαρτινές είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων εξαιτίας της αντιφορολογικής ρητορικής τους και του φόβου του εναγκαλισμού του με την άκρα δεξιά. Αλλαξέ γνώμη όταν τα αιτήματα των κίντρινων διευρύνθηκαν για να περιλάβουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

«Αρχικά, υπήρξε καχυποψία από την μία και την άλλη πλευρά. Σιγά-σιγά υπήρξε σύγκλιση», παραδέχθηκε η Ορελί Τρουβέ, εκπρόσωπος της Attac.

Ενας εκ των επικεφαλής των κίτρινων, ο αμφιλεγόμενος Ερίκ Ντρουέ, κάλεσε σε συμμετοχή στην σημερινή κινητοποίηση.

Το θέμα της συμμετοχής παραμένει ανοικτό, διότι μέχρι σήμερα, εκτός σπανίων κοινών δραστηριοτήτων, το εγχείρημα έχει αποτύχει.