Γερμανία: Η Ευρώπη θα δώσει την απάντηση που αξίζει στο «Πρώτα η Αμερική»

Γερμανία: Η Ευρώπη θα δώσει την απάντηση που αξίζει στο «Πρώτα η Αμερική»
epaselect epa06702976 US President Donald J. Trump holds a joint news conference with Nigerian President Muhammadu Buhari in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 30 April 2018. President Trump spoke about his upcoming summit with North Korea, as well as about the Iran nuclear deal. EPA/JIM LO SCALZO Photo:

Με μια προειδοποίηση για μελλοντικές παρεμβάσεις επέλεξε να σχολιάσει το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

 

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η Ευρώπη θα απαντήσει ανάλογα, αν η Ουάσινγκτον επιλέξει το «Η Αμερική Πρώτα» και θέσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα πάνω από των εταίρων της, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Άλτμαϊερ απέδωσε την προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και θα περνά κάτω από τη Βαλτική στην επιθυμία τους να διασφαλίσουν αγορές για τις δικές τους εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Έχουν μεγάλες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου που πρέπει να βγάλουν την αξία τους», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός, «όμως αυτό το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα είναι πολύ πιο ακριβό από αυτό του αγωγού. Μόνο η παρεμπόδιση (της κατασκευής) του Nord Stream 2 δεν θα τους διασφαλίσει εξαγωγές».

Ο Άλτμαϊερ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα απαντήσει αυστηρά στις απόπειρες των ΗΠΑ να βάλουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα πάνω από αυτά των εταίρων τους. «Οι ΗΠΑ είναι φίλοι και εταίροι μας, όμως θέλουμε να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες».

Η Κομισιόν ενεργοποιεί μέτρο για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του μέτρου αποκλεισμού  κυρώσεων για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη Τεχεράνης.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία για την ενεργοποίηση του Blocking Statute με την ανανέωση της λίστας των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν επί των οποίων θα ισχύσει το μέτρο και αναφέρεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996 που είχε ως αντικείμενο την αποφυγή επιβολής αμερικανικών εξωεδαφικών κυρώσεων στο πλαίσιο των εμπάργκο κατά του Ιράν, της Κούβας και του Σουδάν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός δύο μηνών εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις της Ενωσης το απορρίψουν επισήμως, αλλά επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί συντομότερα, εάν υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη.