Γερούν Ντάισελμπουμ: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους

Γερούν Ντάισελμπουμ: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι  το τέλος του έτους
epa05752388 President of Eurogroup, Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem during the Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 26 January 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Νέες αιχμές από τον πρόεδρο του Eurogroup για τη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ- Στην Αθήνα τη Δευτέρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε ότι η 3η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και ιδανικά μέχρι το τέλος του έτους» αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup στη επιστολή του για την τελευταία υπουργική σύνοδο, αυτή της 15ης Σεπτεμβρίου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι «τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές μας ενημέρωσαν για την κατάσταση στην Ελλάδα και για τον προγραμματισμό της 3ης επικαιροποίησης». Αναφέρεται επίσης στις εκθέσεις των θεσμών με βάση όσα είδαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και κάνει εκτενέστατη αναφορά στο θέμα των διώξεων του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που είναι συν τοις άλλοις «επιζήμια» για την «εμπιστοσύνη στα ελληνικά δημόσια θεσμικά όργανα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup θα έλεθει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να μετάσχει σε συνέδριο, αλλά και για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Eurogroup στις 15.00 μ.μ. την Δευτέρα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι οι κκ. Χουλιαράκης και Ντάισελμπλουμ θα είναι στις 18.15 ομιλητές στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία λήγει στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, αναμένεται να επισημάνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα μακροοικονομικά της χώρας και να ζητήσει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Νταισελμπλουμ αναμένεται να παραπέμψει σε πρότερη απόφαση του Eurogroup ότι θα ληφθούν μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο, προς το τέλος του προγράμματος.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα αν κάνει τις μεταρρυθμίσεις