«Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στo προσφυγικό»

«Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στo προσφυγικό»
Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλά κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών , Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. Ξεκίνησε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο σημαντική ευκαιρία για να εμβαθυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας σε όλους τους τομείς είναι το 2016 ως αφιερωματικό έτος των δύο χωρών.

Στις σχέσεις βαθιάς φιλίας και συνεργασίας καθώς και στους άριστους πνευματικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti επισημαίνοντας την σύσφιγξη και αναβάθμιση αυτών των σχέσεων το 2015 και προσθέτοντας ότι το 2016 ως αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να εμβαθυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δυο χωρών σε όλους τους τομείς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην διμερή οικονομική συνεργασία, θεωρώντας ότι η περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών σχέσεων έχει πολλές προοπτικές και θα λειτουργήσει προς το αμοιβαίο συμφέρον.

Επισήμανε ότι είναι «σχέσεις οι οποίες έχουν πληγεί εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ και των ρωσικών αντιμέτρων», τονίζοντας στην συνέχεια ότι «εμείς παλεύουμε σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Αυτό θα λειτουργήσει προς το συμφέρων και των δυο λαών».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διατύπωσε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την επισκέψεις Ρώσων τουριστών και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο αριθμός τους θα υπερδιπλασιαστεί εν σχέσει με εκείνον του 2015.

Ανέφερε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν οι ελληνικές Προξενικές Αρχές στον τομέα έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, σε συνεννόηση με εμπορικούς φορείς της Ελλάδας εξετάζεται το ενδεχόμενο εκπτώσεων στην αγορά εμπορικών προϊόντων για Ρώσους τουρίστες».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας την έχει καθορίσει ως χώρα εισόδου μεγάλων προσφυγικών ροών προς την ΕΕ.

«Αυτό έχει φέρει τη χώρα μας σε δύσκολη θέση με την έννοια ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη κρίση η οποία είναι οικονομική και ταυτοχρόνως μια προσφυγική κρίση» είπε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην προσπάθεια αντιμετώπισης και διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων με όρους αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι «ο ελληνικός λαός παραμένει πιστός στις αξίες του ελληνικού πνεύματος αλλά και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού».

«Και αυτό είναι κάτι το οποίο συνιστά και αποτελεί ηθικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν με άλλους όρους, με φοβικό τρόπο τα προσφυγικά κύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής τουριστικός προορισμός, ενώ οι Έλληνες πολίτες έχουν πολύ φιλικά αισθήματα προς τον Ρώσικο λαό και μοιράζονται κοινούς ιστορικούς δεσμούς.

Ερωτηθείσα για πιθανές εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, με δεδομένα την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Εταιρειών, Ελλάδας-Ιταλίας-Ρωσίας, την έντονη φιλολογία γύρω από τον ΤΑΡ και το ενδιαφέρον της Αθήνας ώστε να καταστεί η Ελλάδα «ενεργειακό χαμπ για την Ευρώπη», η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πολυδιάστατος ενεργειακός κόμβος, προοπτική καθοριστική για την πορεία, την οικονομία και για την ανάπτυξη της χώρας μας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά όσον αφορά το αγωγό ΤΑР η κατασκευή του οποίου ξεκινά τον Μάιο».

Είπε πως σε ότι αφορά την συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, οι σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει, και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ρωσία, θα συνεχιστούν και σημείωσε ότι είχε υπογραφεί και ένα άλλο Μνημόνιο συνεργασίας για τον IGI. «Είναι σχέδιο, βεβαίως, ακόμη, που αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο ώστε να περάσει μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Έγιναν οι συζητήσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν και φέτος θα παραστεί η «ελληνική ομάδα στην Πετρούπολη», καθώς πέρσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης, είπε ότι »βεβαίως θα είναι παρούσα η ελληνική ομάδα. Φέτος η τιμώμενη χώρα είναι η Ιταλία. Ωστόσο η συμμετοχή εκ μέρος της Ελλάδας θα είναι σε επίπεδο υπουργών. Θα συμμετάσχει και το Enterprise Greece και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι επίκειται επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχουν οριστεί οι ημερομηνίες.

«Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, είναι σημαντικές αυτές οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων. Η χώρα μας ακολουθεί μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική με στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι μεσογειακή χώρα, είναι βαλκανική χώρα, αλλά και μέρος της ευρύτερης παρευξείνιας περιοχής» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας «αυτές οι συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν θα αποτελέσουν εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Και θα γίνουν συζητήσεις και όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και των ενεργειακών και όλων όσων προαναφέραμε».

Ερωτηθείσα, τέλος, αν στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας αναμένεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Μόσχα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «προφανώς θα υπάρξει σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπηση. Δεν έχει συζητηθεί κάτι αντίστοιχο που να μπορώ να το δώσω σαν δεδομένο αυτή τη στιγμή».