«Get a life» εκτός διαδικτύου!

«Get a life» εκτός διαδικτύου!

Η νέα εφαρμογή της Vanderbox μας βοηθά να απεξαρτηθούμε από την εκτεταμένη χρήση κινητών συσκευών. 

Περιμένεις στη στάση του λεωφορείου και σερφάρεις στο διαδίκτυο. Πέφτεις για ύπνο και το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κλείσεις τα μάτια σου είναι να τσεκάρεις τα e-mail σου ή να δεις το τελευταίο post που έγινε στο facebook. Το πιο νοσηρό είναι πως ακόμα και όταν βγαίνεις για καφέ με τους φίλους σου αντί να επικοινωνείς μαζί τους επιλέγει να είσαι συνδεδεμένος με το ίντερνετ. Μήπως θα έπρεπε να ξανασκεφτείς τον τρόπο που χρησιμοποιείς την τεχνολογία αντί να σε χρησιμοποιεί εκείνη;

«Get a life» ονομάζεται μια έξυπνη εφαρμογή σχεδιασμένη από την ελληνική εταιρεία Vanderbox , μέσω της οποίας προωθείται η εξισορροπημένη χρήση της κινητής συσκευής και καλούνται οι χρήστες της να αφιερώνουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στον εαυτό τους και τους γύρω τους. Απεξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες και καλύτερη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου είναι το κεντρικό μήνυμα.

Ο Τεχνικός Δ/ντής της Vanderbox, Γιώργος Παμιαδάκης μίλησε στο Fortunegreece.com για την νέα τεχνολογική πρόταση που επιχειρεί να χαλιναγωγήσει το πάθος μας για την υπέρμετρη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Η εταιρεία συστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο για την επεξεργασία και την υλοποίηση της ιδέας χρειάστηκαν τρία χρόνια. Πρόκειται για μια ελληνική startup η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στην αγορά μεσούσης της κρίσης χρησιμοποιώντας ίδια κεφάλαια και από ότι φαίνεται μια χαρά τα καταφέρνει.

Έχοντας εμπειρία 17 ετών στον κλάδο του λογισμικού ο κ. Παμιαδάκης αποφάσισε το 2011, μαζί με δύο συνεργάτες του, να δώσουν έμφαση στο κομμάτι του mobile, δημιουργώντας μια εφαρμογή προς όφελος των χρηστών της.  «Η κρίση αποτελεί ευκαιρία και ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε καταγράφει μόνο ανοδική τάση. Στόχος της Vanderbox είναι να φέρει καινούριες ιδέες στον κλάδο του λογισμικού με εφαρμογές που θα διευκολύνουν τη ζωή των χρηστών. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι πως βλέπουμε κάθε project που υλοποιούμε με διαφορετική ματιά, out of the box».

Ορμώμενοι από την καθημερινή χρήση και ενίοτε εξάρτηση από τα κινητά τους τηλέφωνα, οι άνθρωποι που δημιούργησαν την εφαρμογή «Get a life» επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα ποσοτικοποιεί τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και θα παρακινεί τους χρήστες της να κάνουν περισσότερο εποικοδομητικά πράγματα στην καθημερινότητά τους.

«Είμαστε και εμείς άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τους και από τη στιγμή που έχουμε παιδιά θεωρούμε πως αργά η γρήγορα θα μυηθούν και αυτά στα νέα τεχνολογικά μέσα. Μέσω του «Get a life» δίνεται έμφαση σε αυτό που ονομάζουμε parental control. Ο γονιός έχει μια εικόνα, όχι για το περιεχόμενο, αλλά για τη χρήση του κινητού που γίνεται από το παιδί του και με αυτό τον τρόπο μπορεί να το ελέγξει. Δεν κλειδώνουμε τις δυνατότητες του κινητού, ούτε απαγορεύουμε λειτουργίες γιατί θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα».

Όπως μας εξηγεί ο κ. Παμιαδάκης παρόμοιες εφαρμογές υπάρχουν στο εξωτερικό, μόνο που έχουν περισσότερο απαγορευτικό και εποπτικό χαρακτήρα, παρά ενημερωτικό. Η Vanderbox στέλνει κάθε μέρα αναφορά για την ημερήσια χρήση σε επίπεδο χρόνου καθώς και για το ποσοστό επί της χρήσης του τηλεφώνου. Στις άμεσες προτεραιότητες της είναι να μπορέσει στο μέλλον να δίνει αναλυτική αναφορά για την ακριβή ώρα που έγινε η χρήση.

Σκεφτείτε για παράδειγμα το παιδί σας να είναι αρκετές ώρες στο FB όταν βρίσκεται στο σχολείο! Είναι ένας τρόπος για να το ανακαλύψετε. «Πρόκειται για μια ευχάριστη και απλή εφαρμογή που έχει κερδίσει την αποδοχή του κόσμου. Όταν διαπιστώνεται κατάχρηση του κινητού, η εφαρμογή «Get a life» στέλνει μηνύματα στον χρήστη που τον παροτρύνουν να κάνει μια διαφορετική δραστηριότητα. Ευελπιστούμε το 2015 ο αριθμός των χρηστών να ξεπεράσει τους 100.000».

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω του Google Play και από τις αρχές του 2015 θα βρίσκεται και στο Apple Store. Το κόστος για το «κατέβασμα» της μέσω συσκευών με λειτουργικό Android ανέρχεται στα €1,49, με τις εκάστοτε ανανεώσεις να πραγματοποιούνται δωρεάν.

Ο κ. Παμιαδάκης βλέπει στο μέλλον αύξηση των εφαρμογών που θα εμφανιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά, οι οποίες θα βοηθούν στο να γίνονται πιο γρήγορα οι δραστηριότητές μας. Ωστόσο, εφιστά την προσοχή μας στη σωστή διαχείριση των κινητών τηλεφώνων, εάν κάποιος θέλει να έχει μια υγιή και φυσιολογική ζωή που σε καμία περίπτωση δεν θα συγχέει τα όρια του πραγματικού με εκείνα του τεχνολογικά κατασκευασμένου.