Gi-Cluster: H θερμοκοιτίδα του ελληνικού gaming industry

Gi-Cluster: H θερμοκοιτίδα του ελληνικού gaming industry

H συνεργασία του Corallia και της Intralot στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης επιχειρηματικού οικοσυστήματος με αντικείμενο τα διαδραστικά παιχνίδια.

Η αγορά των video games είναι μια δυναμική και ακμάζουσα παγκόσμια βιομηχανία με τζίρο που ξεπερνά τα $100 δισ., σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Gartner. Αν μάλιστα προσθέσουμε και επιμέρους κατηγορίες (π.χ. διαδραστικά και διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, παιχνίδια τύπου καζίνο κ.λπ.) οι σχετικοί αριθμοί ανεβαίνουν εντυπωσιακά. «Πρόκειται για μια αγορά $300 δισ. η οποία, μάλιστα, αναπτύσσεται ραγδαία»,  εξηγεί ο Γιώργος Ζενζεφίλης, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του gi-Cluster και INTRALOT Group Chief or Products Services Officer.

Η σχετική αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε αρχικό στάδιο, ενώ πολλές προσπάθειες ήταν μέχρι πρότινος σκόρπιες, καθώς έλειπε η οργάνωση και η επιχειρηματική στόχευση. «Εδώ ακριβώς ήρθαμε να βοηθήσουμε εμείς», λέει η Τζούλια Φωκά, gi-Cluster Manager και στέλεχος της ομάδας διαχείρισης του Cluster Facilitator Corallia. «Υπήρχαν πολλοί δημιουργοί και developers που δεν ήταν ακριβώς εταιρείες, ήταν ομάδες με χαλαρή δομή που δεν είχαν το game development  ως βασική ασχολία, ούτε είχαν οργανωμένη εστίαση προς την αγορά. Υπήρχε ταλέντο και περιεχόμενο, αλλά δεν υπήρχε αυτό που θα έδινε την κατάλληλη ώθηση».

Οι βάσεις για την ανάπτυξη του gi-Cluster όπως το γνωρίζουμε σήμερα τέθηκαν το 2011, μέσα από την πρωτοβουλία της INTRALOT να συνεργαστεί με το Corallia για να συμβάλλει στην αξιοποίηση και ανάδειξη του ταλαντούχου ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα αυτόν και την προώθηση καινοτόμων λύσεων στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2012, με την υποστήριξη του Corallia ως Cluster Facilitator, αλλά και με την ενεργό εμπλοκή των ιδρυτικών μελών, συστήθηκε το gi-Cluster και ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα πορεία ανάπτυξης, με σκοπό να αποτελέσει ένα παγκοσμίου κλάσης, πλήρως λειτουργικό επιχειρηματικό οικοσύστημα καινοτομίας, που στοχεύει στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και ανταγωνιστικών προϊόντων στον χώρο των παιχνιδιών και του δημιουργικού περιεχομένου.

 

Διαβάστε ακόμη: Τα προγράμματα στήριξης νέων επιχειρήσεων στην Αθήνα

Με ιστορία 22 ετών, η INTRALOT είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά παιχνιδιού με παρουσία σε 56 χώρες. Η συμμετοχή της στο gi-Cluster είναι καταλυτική με πολλούς τρόπους. «Οποιοσδήποτε νέος ξεκινάει την προσπάθειά του, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διάθεσης του προϊόντος του», εξηγεί ο κ. Ζενζεφίλης. «Όσο καλό και αν είναι αυτό, δεν φτάνει. Για να φτάσει στο κοινό και να πετύχει εμπορικά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Επιπλέον, πολλές μικρές ομάδες εμφανίζουν έντονη καινοτομία και πρωτοτυπία, αλλά τους λείπει η προτυποποίηση (standardization) και η ένταξη σε ένα ευρύτερο σχήμα. Ο δικός μας ρόλος στο cluster διασφαλίζει το σκέλος της διάθεσης, μια και η διεθνής μας παρουσία είναι πολύ έντονη. Επίσης είναι και συμβουλευτικός, αφού γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες της βιομηχανίας, δίνουμε σωστές κατευθύνσεις ή μπορεί να οδηγήσουμε σε ιδέες που δεν είχαν εκφραστεί προηγουμένως».

Η κ. Φωκά συμπληρώνει: «Αυτό ταίριαξε άψογα με την ουσία ανάπτυξης ενός cluster, γιατί σε κάθε ανάλογο, ζωντανό επιχειρηματικό οικοσύστημα όπως ένα cluster, χρειάζεται ένας leader. Η συμμετοχή της INTRALOT υπήρξε καταλυτική γιατί ο ρόλος αυτός αναλήφθηκε αυτόματα για τους τομείς εξειδίκευσής της και σε συνεργασία με άλλους, ηγέτες σε διαφορετικούς τομείς του κλάδου που συμμετέχουν στο cluster, συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξή του».

Τα πρώτα αποτελέσματα
Παρά τη σημαντική πρόοδο, η πρωτοβουλία του gi-Cluster βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Όπως τονίζει η κ. Φωκά, «έχουμε μπροστά μας, κατ΄αρχήν, δύο πολύ κρίσιμα χρόνια για να παρουσιάσουμε απτά και σημαντικά αποτελέσματα. Όμως έχουμε καταλήξει στη στρατηγική μας, έχουμε καταγράψει το δυναμικό, τις ευκαιρίες και τις αναγκαίες προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης και έχουμε κάνει μια λεπτομερή χαρτογράφηση της αγοράς. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και τις διεθνείς τάσεις στους τομείς ενδιαφέροντος του gi-Cluster και  σε ρόλο game changers, προσπαθούμε να κατευθύνουμε καταλληλότερα και πιο αποτελεσματικά την εγχώρια αναδυόμενη δημιουργική οικονομία».

1/2
Γιώργος Ζενζεφίλης
Τζούλια Φωκά

Διαβάστε το αφιέρωμα του Fortune στο Orange Grove

Ήδη οι πρώτοι «καρποί» της συνεργασίας έχουν αρχίσει να φαίνονται. Από τα μέλη του gi-Cluster, δύο εταιρείες με πολύ καλή διεθνή παρουσία είναι η Aventurine και η Total Eclipse– μάλιστα η τελευταία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση 430.000 € από το Jeremie Openfund II. Εξαιρετικές είναι και οι επιδόσεις της MobileFX στο mobile marketing.

Αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς, ο τομέας με την περισσότερο αλματώδη ανάπτυξη είναι εκείνος του mobile και online gaming. Σύμφωνα με μελέτη της τράπεζας Digi-Capital, τα έσοδά του θα φτάσουν τα $60 δισ. το 2017. Για αυτό η συγκεκριμένη βιομηχανία βρίσκεται σε φάση consolidation, με συνεχείς εξαγορές και συγχωνεύσεις. Το 2013 η αξία των σχετικών συμφωνιών ήταν $5,6 δισεκατομμύρια.

Ποια είναι, όμως, η κατάσταση του Cluster; «Έχουν ωριμάσει οι δομές και η χημεία των ανθρώπων», εκτιμά ο κ. Ζενζεφίλης. «Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να παράγονται πολύ σύντομα. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, όμως, είναι πως η αγορά είναι πολύ μεγάλη και ανταγωνιστική. Ναι μεν μπορεί ο καθένας να διαθέσει το προϊόν του online, αλλά πώς θα ξεχωρίσει στην πληθώρα της προσφοράς; Υπάρχουν μελέτες που συμπεραίνουν πως το κόστος για να κάνεις γνωστή την εφαρμογή σου είναι δυσανάλογα μεγάλο με το κόστος της επένδυσης για την κατασκευή της.

Όπως τονίζουν και οι δύο, μια αναξιοποίητη έως σήμερα ευκαιρία ανάπτυξης περιεχομένου είναι εφαρμογές και παιχνίδια με αντικείμενο την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Κίνηση που όχι μόνο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού, αλλά θα είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβολή της χώρας μας.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο χώρος των video games δεν αφορά μόνο σε προγραμματιστές ή γραφίστες. Για τη δημιουργία ενός αξιόλογου τίτλου χρειάζονται επίσης σεναριογράφοι, ψυχολόγοι, ιστορικοί, μουσικοί, ερευνητές κ.ά. Είναι ένας τομέας ανοιχτός σε όλους, εξίσου δημιουργικός με εκείνον του κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης: Οι Βρυξέλλες δεσμεύονται για τη στήριξη των ελληνικών startups

Πώς να γίνετε μέλος
Στο gi-Cluster συμμετέχουν σήμερα 23 επιχειρήσεις και ερευνητικοί φορείς, ενώ ομάδες και εταιρείες χτυπούν την πόρτα του με διάθεση συνεργασίας. Ποιους απορρίπτει; «Το gi-Cluster, όπως κάθε cluster που έχει αναπτυχθεί με την υποστήριξη του Corallia ως Facilitator είναι ανοιχτό σε όλους όσοι έχουν να προσφέρουν και παράλληλα να επωφεληθούν από την αλυσίδα αξίας που καλλιεργούμε» αποκαλύπτει η κ. Φωκά. «Όλοι όσοι είχαν την πρόθεση να γίνουν μέλη του gi-Cluster είχαν έμφυτη την κουλτούρα της «συνεργατικότητας» και της συμπληρωματικότητας – αρχές που διέπουν κάθε πρωτοβουλία μας. Αναζητάμε αξίες και εστιάζουμε στην συνάφεια του αντικειμένου κάθε υποψήφιου μέλους».

Η διαδικασία ένταξης έχει ως εξής: σημείο εισόδου αποτελεί η Cluster Manager κ. Φωκά, με την οποία γίνεται η πρώτη επαφή για να διαπιστωθεί η συνάφεια με το αντικείμενο και κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, με την σύμφωνη γνώμη του Συντονιστικού Συμβουλίου, το νέο μέλος εντάσσεται στο οικοσύστημα και απολαμβάνει προνόμια όπως πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε διοικητικές υπηρεσίες, νομικές και πρακτικές συμβουλές, υπηρεσίες incubation, συμμετοχή σε δράσεις και προβολής και δικτύωσης εντός και εκτός συνόρων κ.ά. Μάλιστα, σύντομα το gi-Cluster θα αποκτήσει αυτόνομη υποδομή όπου θα συστεγαστούν τα επιχειρηματικά μέλη, θα υπάρχουν κοινές υποδομές και θα συγκεντρωθούν όλες συνολικά οι δραστηριότητές του.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το gi-Cluster στην παρούσα φάση δεν δημιουργεί εταιρικές σχέσεις, δηλαδή δεν συμμετέχει επιχειρηματικά στις εταιρείες. Είναι ένας σχηματισμός διευκόλυνσης της επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσω της συνεργασίας. Της δικτύωσης και της προσήλωσης στις ανάγκες συγκεκριμένων τομέων. Ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός και ως αρωγός (facilitator) συμβάλει σε κάθε προσπάθεια και ανάγκη των  εταιρειών-μελών να δημιουργήσουν το προϊόν τους και, στη συνέχεια, να το προωθήσουν στην αγορά.

INNOVATHENS: ένας νέος κόμβος καινοτομίας στην Αθήνα

Ο κ. Ζενζεφίλης θυμάται μια από τις ρήσεις του διάσημου καθηγητή του MIT Μιχάλη Δερτούζου. «Οι Έλληνες είναι καταπληκτικοί στην επιστήμη των υπολογιστών επειδή έχουν “επαναστατικό” μυαλό και χαοτικό ταυτόχρονα, με ανορθόδοξο τρόπο σκέψης που λύνει προβλήματα. Βέβαια», συμπληρώνει ο ίδιος, «έχουμε μια δυσκολία στη συνεργασία μεταξύ μας. Επιπλέον, το περιβάλλον δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς, υπάρχει μια διάχυτη απαισιοδοξία. Επίσης, λείπουν οι παραστάσεις. Είναι άλλο να βρίσκεσαι στη Silicon Valley όπου όλοι “αναπνέουν” καινοτομία και άλλο στην Ελλάδα όπου κυριαρχεί η στασιμότητα. Είναι ήρωες όσοι καταφέρνουν να κάνουν κάτι αξιόλογο».

Η προσπάθεια του gi-Cluster φιλοδοξεί να ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια και να δώσει βήμα δημιουργίας σε αυτούς που, σε πείσμα των συνθηκών και της νοοτροπίας, θέλουν να φτιάξουν κάτι αξιόλογο και να ξεχωρίσουν σε διεθνές επίπεδο. «Δεν έχει σημασία πόσο “μικρός” είσαι, δεν έχει σημασία καν αν είσαι αυτοδίδακτος, δεν μπορείς να διδαχτείς την εφευρετικότητα», καταλήγει η κ. Φωκά. «Επιπλέον, αν τα καταφέρεις στην Ελλάδα -με τις τόσες αντιξοότητες- μπορείς να τα καταφέρεις παντού».

Info
Περισσότερα για το gi-cluster

Αναλυτικές πληροφορίες για τα μέλη αλλά και το πώς κανείς μπορεί να ενταχθεί στο gi-Cluster είναι διαθέσιμες εδώ.

Διαβάστε ακόμη: Χρονιά των ελληνικών startups το 2013