Για επαναφορά του πυρηνικού προγράμματος σε μεγαλύτερο επίπεδο προειδοποιεί το Ιράν

Για επαναφορά του πυρηνικού προγράμματος σε μεγαλύτερο επίπεδο προειδοποιεί το Ιράν
Photo:

Μήνυμα στην Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αν δεν θέλει την αποχώρηση της Τεχεράνης από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά. 

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να επαναφέρει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε επίπεδο πολύ μεγαλύτερο από εκείνο πριν την επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Έχουμε τη δυνατότητα και είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις πυρηνικές μας δραστηριότητες αν αποτύχουν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για να διασώσουμε την πυρηνική συμφωνία έπειτα από την έξοδο της Αμερικής», δήλωσε ο επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με το ημι-κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για τη διάσωση της συμφωνίας. «Οι συνομιλίες μας με τους Ευρωπαίους δεν βασίζονται στην εμπιστοσύνη… Δεν είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σε μια συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο Σαλεχί δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντισταθμίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΚΟΣΔ, αλλιώς θα εντείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε ένα επίπεδο πιο προηγμένο από εκείνο προ της συμφωνίας.

Ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ Μπακέρ Νομπάκχτ είπε από την πλευρά του ότι το Ιράν θα επανεκκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αν δε βρεθεί τρόπος να διασωθεί η διεθνής συμφωνία. «Αν τα συμφέροντά μας δεν διαφυλαχθούν, θα αποχωρήσουμε από τη συμφωνία και θα ξαναρχίσουμε την εμπλουτισμό μας στο 20%, ή σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο επιθυμούμε», τόνισε, σύμφωνα με το Tasnim.

Με βάση την ΚΟΣΔ, το Ιράν επιτρέπεται να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό περίπου 4%.

Ο ανώτερος του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί τόνισε επίσης ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τη διεθνή συμφωνία, σύμφωνα με το Fars. Προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια «πιο ισχυρή απάντηση» αν επαναλάβει τους βομβαρδισμούς της στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP