Για «κρισιμότητα των περιστάσεων» έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας

Για «κρισιμότητα των περιστάσεων» έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας

H ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει τη σχέση του δράστη της δολοφονίας με τη Χρυσή Αυγή - Πρόταση νομοθετικής παρέμβασης έκανε ο υπουργός.

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας καταδίκασε τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής -όπως επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ.- κι έκανε λόγο για «κρισιμότητα των περιστάσεων», ενώ ζήτησε από σύσσωμες τις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να συστρατευθούν στην καταπολέμηση αντιδημοκρατικών, φασιστικών συμπεριφορών.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ακόμη πως η κυβέρνηση προτίθεται τις επόμενες ημέρες να φέρει στη Βουλή πρόταση νομοθετικής παρέμβασης, με αντικείμενο τη διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 του Ποινικού Κώδικα περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη
«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη και τη θλίψη μου για την απώλεια της ζωής ενός 34χρονου συνανθρώπου μας. Είμαι συγκλονισμένος από το γεγονός αυτό και αντιλαμβάνομαι πλήρως την κρισιμότητα των περιστάσεων. Για το λόγο αυτό ανέβαλα ήδη και την αυριανή μου συνάντηση στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό μου.

Τα τελευταία θλιβερά και απαράδεκτα γεγονότα στον Μελιγαλά, η προσπάθεια απαξίωσης του Κοινοβουλίου χθες και η αποτρόπαια δολοφονία στο Κερατσίνι, από δράστη προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τις προθέσεις του νεοναζιστικού μορφώματος.

Σας δηλώνω ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να μείνει απαθής στην τεράστια πρόκληση που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η δολοφονική ενέργεια στο Κερατσίνι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα γεγονότα. Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε ήδη το δράστη της δολοφονίας και διεξάγει εκτεταμένες έρευνες.

Επίσης, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θέτουμε σε δημόσιο διάλογο πρόταση νομοθετικής παρέμβασης, με αντικείμενο τη διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 του Ποινικού Κώδικα περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας.

Απευθύνω με την ευκαιρία αυτή έκκληση προς όλες τις δυνάμεις, οι οποίες θεωρούν ότι οι έννοιες της έκφρασης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και του πολιτικού διαλόγου αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους μίας συντεταγμένης και δημοκρατικής χώρας. Προς όλους εκείνους των οποίων η λογική, η αντίληψη, η ιστορική μνήμη και οι προσδοκίες για την Ελλάδα του μέλλοντος αποστρέφονται πράξεις και θεωρίες, οι οποίες στηρίζονται στην λογική της διάκρισης, της καταπίεσης, του φασισμού, του ρατσισμού και που εκδηλώνονται με ύβρεις, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, με επιθέσεις, με χειροδικίες και δυστυχώς με δολοφονίες αθώων πολιτών.

Καλώ όλες τις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και τους απλούς συμπολίτες μας που νοιάζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και της κοινωνίας, για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, να συναποφασίσουμε οριστικά ότι ούτε η πολιτεία θα ανεχθεί ούτε η κοινωνία θα αποδεχθεί πράξεις και πρακτικές οι οποίες υπονομεύουν ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα και μεταφέρουν συμπεριφορές υποκόσμου στην πολιτική ζωή. Να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτής πολιτικής και δημόσιας συμπεριφοράς, στην οποία θα κυριαρχεί ο διάλογος, η κατανόηση και η άμεση και ευθεία αποκήρυξη κάθε είδους βιαιότητας και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα πράξεων.

Να σταθούμε τελικά όλοι μαζί απέναντι στην ιστορία μας και να αναλογιστούμε αν τα χαρακτηριστικά πολιτικού μορφώματος σήμερα στην πατρίδα μας ταυτίζονται με την αντίληψη μορφωμάτων του παρελθόντος στην Γερμανία και στην Ιταλία. Αν η στρατιωτικού τύπου δομή που είδαμε στον Μελιγαλά παραπέμπει στην λογική της βίας, της διάκρισης και της φασιστικής κοσμοθεωρίας και τελικά σε εποχές που η μαύρη αμφίεση και η ναζιστική και φασιστική βία άφησαν βαθιά και οδυνηρά αποτυπώματα στη ψυχή της ελληνικής κοινωνίας».

Διαβάστε ακόμη:Σχέδιο «αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης» βλέπει ο Τσίπρας

Ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία στο Κερατσίνι
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστος Παρθένης ενημέρωσε πριν από λίγο τους δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία των ερευνών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρθένη, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, την ώρα που στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 60 βρισκόταν σε εξέλιξη επεισόδιο-συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων ατόμων, ο δράστης κατέφθασε στο σημείο με το αυτοκίνητό του και αφού το στάθμευσε, κατέβηκε και με ένα μαχαίρι που είχε μαζί του κατάφερε χτυπήματα στο θύμα.

Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που ενεργούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή και ενημερώθηκε από το κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη συμπλοκή, προσέτρεξε άμεσα στο περιστατικό. Την ώρα που οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, το θύμα είχε δεχθεί ήδη τα χτυπήματα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υπέδειξαν ως δράστη τον 45χρονο, ο οποίος και συνελήφθη επιτόπου. Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα μαχαίρι-στιλέτο με ίχνη αίματος κοντά στο σημείο της συμπλοκής και σε κοντινή απόσταση από το αυτοκίνητο του δράστη.

Το θύμα μεταφέρθηκε με σταθμό του Ε.Κ.Α.Β. στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ σύμφωνα με τους ιατρούς, φέρει δύο τραύματα στο αριστερό ημιθωράκιο.

Κατά την εξέτασή του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ο δράστης ομολόγησε την πράξη του και παραδέχτηκε ότι ανήκει στον πολιτικό χώρο της Χρυσής Αυγής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μαρτυρικές καταθέσεις.

Η σύζυγος του δράστη που κλήθηκε να καταθέσει, δήλωσε πως στην οικία, υπήρχαν ένα πτυσσόμενο γκλομπ και έντυπο υλικό συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, τα οποία απομάκρυνε κατόπιν αιτήματος του δράστη μετά το περιστατικό, και αναζητούνται. Η αστυνομία βρήκε σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του δράστη, και κατέσχεσε ένα ηλεκτρικό εκκενωτή (tazer).

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκτεταμένες έρευνες, παρουσία εκπροσώπων των Δικαστικών Αρχών, σε διάφορους χώρους, οικίες και γραφεία, για την αναζήτηση στοιχείων και πειστηρίων που σχετίζονται με το δράστη και την πράξη της ανθρωποκτονίας.

Διαβάστε ακόμη: ΕΛ.ΑΣ.: «O δράστης ομολόγησε και παραδέχθηκε ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή»