Για πρώτη φορά δεξαμενόπλοιο ταξίδεψε στην Αρκτική χωρίς παγοθραυστικό

Για πρώτη φορά δεξαμενόπλοιο ταξίδεψε στην Αρκτική χωρίς παγοθραυστικό
epa05724846 Hungarian ice breaking ship Jegtoro XI (Icebreaker XI), navigates through ice floes frozen into a sheet on the River Danube near the village of Dalj, eastern Croatia, 17 January 2017. Hungary sent the two icebreakers to its southern neighbours to make way for cargo vessels on the lower section of the border river between Serbia and Croatia. EPA/MOLNAR EDVARD HUNGARY OUT

Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής γίνονται διαρκώς όλο και πιο έντονα.

Η αλλαγή του κλίματος επέτρεψε στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Κριστόφ ντε Μαρζερί», να ταξιδέψει στην Αρκτική χωρίς συνοδεία παγοθραυστικών για πρώτη φορά.

Με την επιλογή αυτής της διαδρομής το δεξαμενόπλοιο ολοκλήρωσε το ταξίδι από το Χάμαρσφεντ της Νορβηγίας στο Μποριεόνγκ της Νότιας Κορέας σε μόλις 19 ημέρες, ανέφερε δημοσίευμα της «Guardian».

Με αυτόν τον τρόπο το ταξίδι ήταν κατά 30% συντομότερο από ό,τι μέσω της συμβατικής νότιας διαδρομής από τη Διώρυγα του Σουέζ, που ήταν ο εναλλακτικός τρόπος.

Το δεξαμενόπλοιο, αξίας 234 εκατ. δολαρίων, έχει δικό του ενσωματωμένο παγοθραυστικό σύστημα, που το βοηθά να κάνει το ταξίδι το οποίο στο παρελθόν ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς συνοδεία.

Η έκταση του πάγου της Αρκτικής έπεσε σε νέο χαμηλό επίπεδο τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στις πολικές περιοχές.