To γιαούρτι ελληνικού τύπου κατακτά τη Γερμανία

To γιαούρτι ελληνικού τύπου κατακτά τη Γερμανία

Αυξάνονται οι πωλήσεις του αν και οι ελληνικές εξαγωγές φυσικού γιαουρτιού κινήθηκαν καθοδικά την τελευταία διετία.

Ανοδικά κινούνται την τελευταία τριετία οι πωλήσεις για το φυσικό γιαούρτι και ιδιαίτερα, για το γιαούρτι ελληνικού τύπου, στη γερμανική αγορά.

Το μερίδιο αγοράς που έχει το γιαούρτι ελληνικού τύπου βρίσκεται στο 5% της αγοράς φυσικού γιαουρτιού αν και ελληνικές εξαγωγές φυσικού γιαουρτιού εμφανίζονται να κινήθηκαν καθοδικά την τελευταία διετία. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές γιαουρτιού από τη χώρα μας προς τη Γερμανία στις δύο βασικότερες δασμολογικές κατηγορίες, λευκό γιαούρτι με περιεκτικότητα σε λιπαρά 3 έως 6% και λευκό γιαούρτι με περιεκτικότητα σε λιπαρά μεγαλύτερη του 6%, περιορίστηκαν το 2012 και σε όρους ποσότητας και σε όρους αξίας.

Στην γερμανική αγορά γιαουρτιού ελληνικού τύπου δραστηριοποιούνται όχι μόνο ελληνικές εταιρείες, αλλά όλο και περισσότερο και γερμανικές γαλακτοβιομηχανίες.

Κρι Κρι: Επέκταση στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας

Κατά το α΄εξάμηνο 2013, ο κύκλος εργασιών για τα λευκά γαλακτοκομικά αυξήθηκε κατά 3% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, αυξανόμενος στα 4,659 δισ ευρώ, ενώ η ποσότητα των πωλήσεων μειώθηκε, όπως και την προηγούμενη χρονιά, κατά 1%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της τιμής του γάλακτος, που αντικατοπτρίζεται στους αυξημένους κύκλους εργασιών στις βασικές κατηγορίες προϊόντων, φρέσκο γάλα, γάλα διαρκείας, βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Αξιόλογη άνοδος σημειώθηκε ακόμα στην κατηγορία των επιδορπίων (+4,5% κύκλος εργασιών, +3,4% ποσότητα).

Για ακόμα μια χρονιά αύξηση του κύκλου εργασιών σημειώθηκε στην κατηγορία του φυσικού γιαουρτιού (+2% έναντι του 2012). Με βάση τα στοιχεία της Nielsen, σημαντικό ρόλο στην ανοδική τάση της κατηγορίας διαδραματίζουν ιδιαίτερα τα ελληνικής προέλευσης και ελληνικού τύπου γιαούρτια, για τα οποία οι ρυθμοί ανόδου είναι διψήφιοι, τόσο σε αξία, όσο και σε ποσότητα.

Για το γιαούρτι ελληνικού τύπου ο κύκλος εργασιών έφθασε το 2012 τα 37,6 εκ ευρώ, αποσπώντας πλέον μερίδιο 5,5% της αγοράς φυσικού γιαουρτιού και 1,1% της αγοράς γιαουρτιών με φρούτα. Σε όρους ποσότητας, βάσει των στοιχείων της Nielsen, οι πωλήσεις γιαουρτιών της κατηγορίας έφτασαν τις 12,8 χιλιάδες τόνους, συνεχίζοντας να αυξάνονται με πολύ ισχυρούς ρυθμούς: αύξηση κατά 18% από το 2010 στο 2011, αύξηση κατά 30% από το 2011 στο 2012.

ΦΑΓΕ: Από αγορές του εξωτερικού το 72% των πωλήσεων

Οι εκτιμήσεις των ειδικών της Nielsen είναι ότι η ανοδική πορεία με διψήφιους ρυθμούς ανόδου θα συνεχιστεί. Σημαντική παρουσία στα καταστήματα των γερμανικών αλυσίδων λιανικής της περιοχής μας έχουν τα προϊόντα των ελληνικών εταιρειών Κρι-Κρι, Μεβγάλ, Φάγε και SHM Volos. Τα κυριότερα προϊόντα τους που διατίθενται στα ψυγεία των γερμανικών supermarket είναι το πρόβειο γιαούρτι με 6% λιπαρά και το στραγγιστό γιαούρτι από αγελαδινό γάλα με λιπαρά 10%.